ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:52/443)

Idealne ciasto na pierogi 84

Przeraża Cię ciasto na pierogi? No to już masz „pewniaka”, który nie lepi się do maty oraz rąk, jest mega plastyczny i elastyczny oraz można iść na łatwiznę… klejąc(...)pierogi przez maszynkę! Waga jednego pieroga w moim wykonaniu to min. 40g Ilość pierogów z tego przepisu to minimum 50szt. (wszystko zależy jak duże pierogi lepisz lub jak duża jest maszynka do pierogów). Przepis: 500g mąki pszennej typ 450/480/500 (z każdej wychodzi) 1 łyżeczka soli 80g masła 200ml gorącej a nawet wrzącej wody Ciasto jest

Wasze Przepisy
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 111

talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta(...)Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtka jaj. Zagniatamy rękami ciasto dodając tyle mąki, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. 3. Odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie znów podsypujemy stolnicę mąką. Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy

W kuchni Katie
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 250

talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta(...)Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtka jaj. Zagniatamy rękami ciasto dodając tyle mąki, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. 3. Odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie znów podsypujemy stolnicę mąką. Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy

W kuchni Katie
PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM 560

Przygotowanie :  Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.  Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów(...)kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku.  Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi.  Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4028

pewno ma swoich amatorów. Ja jednak wolę na tradycyjne pierogi swoje ciasto. ;)  Za to na pewno gdy będę robić tortellini skorzystam z ciasta maślankowego, myślę, że do szpinakowych szczególnie się nadaje, gdyż ma bardzo neutralny smak. Przepis zgłaszony do Domowej Pierogarni Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać(...)małe kółka, nakładać łyżeczką farsz, zlepiać (lepiej, żeby farsz nie dostawał się między brzegi ciasta) i układać na ściereczce. Ciasto wałkujemy po niewielkim kawałku i stopniowo, gdyż łatwo wysycha. A jak zrobić taką ozdobną falbankę poinstruuje Was Ola - Film: Jak lepić ozdobnie pierożki. Ulepione pierogi również przykrywamy drugą ściereczką, żeby nie wysychały, bo będą pękać podczas gotowania

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z makiem 201

Pycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200 g zmielonego maku 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno(...)żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody

Oryginalny smak
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 161

wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba podsypywać mąką, gdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania(...)twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki w ziołowym cieście 154

zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z ziemniakami 178

ciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego(...)dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano

Zasmakuj Kuchni
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 177

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić(...)samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda ciepła 1 szkl.  olej 1/4 szkl.  sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g.  cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie

Kuchnia Paulettes
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 197

obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .    SKŁADNIKI Na ciasto(...)tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać.  Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta.   Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i   wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron.  Układać na tacy, posypać

zielonacukinka
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 143

mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.  Włączamy piekarnik na 180 C.  Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy na formę do piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już mamy pełną(...) ( u mnie wyszły 4 pełne formy ) to w małej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogiPierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) 105

Idealne zarówno w roli świątecznej potrawy (dodatku do czerwonego barszczu w Wigilię na przykład?), jak również jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli(...)pieprzem i solą przed użyciem wystudź masę posyp blat mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok 1-2 mm wytnij okrągłe dyski z ciasta, na każdy nałóż łyżeczkę masy, złóż dysk na pół dociskając dobrze brzegi ciasta, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz układaj pierogi pionowo (łączeniem ku górze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miseczce

SandraFrej.com
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 160

pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy(...)gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  * Ciasto można wyrobić też w robocie

Marcepanowa kuchnia