ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło i ponownie zagniatamy stopniowo dodając w trakcie ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest gotowe dzielimy je na porcje i chowamy pod bawełnianą ściereczką - aby nie obsychało. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy jedną z porcji ciasta na grubość kilku milimetrów. Wstawiamy garnek z osoloną wodą(...)lewej strony robię taką zakładkę-falbankę, jaką widzicie na zdjęciach :) Pomaga ona zabezpieczyć farsz przed wypadaniem w trakcie gotowania - a i wygląda bardzo ładnie :) A jak ugotować pierogi aby ciasto było delikatne i nie przypominało kluchy? Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :) Podajcie je jeszcze ciepłe
Spektrum SmakuMięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety(...)kawałek boczku lub słoniny do okraszenia pierogów masło klarowane lub olej Mięso zmielić, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko
Czerwień i błękitkawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało - tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie CIASTO: 0,5 kg. mąki pszennej łyżka masła gorąca woda około 1 szklanki szczypta soli FARSZ: paczka szpinaku 4 ząbki czosnku (może być więcej zależy od smaku) kawałek sera(...)gładką konsystencję przykryłam je i odstawiłam na około 20 minut. Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam kółka. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie farszu i zlepianie. Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam
potrawyregionalneciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi. Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie , które z pewnością przyśpieszy Wam pracę. Będzie także
Przepiski.plSkładniki (na ok. 32 pierogi) ciasto: - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 260 g), - ¾ szklanki letniej przegotowanej wody, nadzienie: - kostka sera twarogowego półtłustego (ok. 200 g), - 2 łyżki cukru (ok. 20 g), - żółtko (20g). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko(...)cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. 5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami. Pierogi z twarogiem są bogate w - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - wapń (pochodzący z twarogu), który odpowiada, za prawidłową budową kości i zębów
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmięsem i skwarkami zagościły dzisiaj na moim stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody(...)jajko i gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia
Smakowite Daniawtorek i zerknęłam na miskę w lodówce. Pomyślałam: paszteciki? Nieeee, pyzy? Też nie, bo ziemniaków z obiadu nie zostało. Myślałam zagnieść drożdżowe ciasto i upiec pieróg, ale ani kapusty nie miałam naszykowanej ani grzybków. Najszybsze były pierogi. Nie to, że to był pierwszy raz. Nie, nie! Zalepiłam pierogi z mięsa rosołowego… Wiadomo trzeba odpowiednio mięso przygotować(...)zagnieść ciasto na pierogi. Do tak małej ilości posłużyłam się proporcjami do ciasta na pizzę: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka wody dość ciepłej * odrobina soli i oleju Przyznam, że ciasta wraz mi zostało, także 2 szklanki mąki na taką ilość farszu wystarczą. Wykrawałam krążki, zalepiłam pierogi i ugotowałam. Do okrasy najbardziej pasowało mi masło. Podpiekłam więc pierogi
Pieprzyć z Fantazjątradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie(...)Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz
Kuchnia MagdaLenyPierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami Lubicie tradycyjne pierogi? A próbowaliście kiedyś wersji drożdżowej? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam Wam dzisiejszy przepis na pierożki drożdżowe z pasztetową i pieczarkami. Takie pierogi można przygotować zarówno na przyjecie, jak i obiad. My je uwielbiamy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Ciasto nie wymaga długiego wyrastania. A farsz… Ten przygotujecie dosłownie(...)siekamy je na małe kawałki). Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń podczas wyrabiania posypujemy mąką. Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem (na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika, ciasto nie wymaga długiego wyrastania). Przygotowujemy farsz do pierogów: Obieramy pieczarki i kroimy
Słodkie okruszkiUwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok 80 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego(...)Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie
Kuchnia w czekoladziekusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) SKŁADNIKI NA FARSZ
Wypisz Wymalujwyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi, ale dla mnie to chyba numer jeden jeśli chodzi o Mamine przysmaki... Składniki na ok. 80 pierogów Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera(...)trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy
Kuchnia w czekoladziekiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto na pierogi var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=496919&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId(...)grzyby, jak i kapustę wymieszaj z podsmażoną cebulą. Dodaj kilka łyżek wody, w której gotowały się grzyby. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Przygotuj ciasto na pierogi przepisu podanego powyżej. Rozwałkuj je na płat o grubości około 5 mm. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinaj kółka. Uszka nie powinny być zbyt duże, więc używaj szklanek
okolicepalnika.plPierogi w wersji na słodko należą z pewnością do ulubionych. Miękkie ciasto, soczysty farsz i nic więcej nie trzeba do szczęścia :) Zapraszam! Pierogi z jabłkami -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: 2 duże jabłka łyżka cukru (opcjonalnie) -dodatkowo: klarowane masło lub śmietana Przygotowanie(...)farszu: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru. Odsączyć z nadmiaru soku i odstawić. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) Gdy ciasto
Tagebuch po polskujest to potrawa kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka(...)kostkę, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg, smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około
Kuchnia Beaty