mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:52/214)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą 106

panierujemy mięso zanurzone wcześniej w rozkłóconym jajku. Kluczowa jest sprawa smażenia. Po pierwsze potrzebujesz dość szerokiej patelni, żeby kawałki mięsa nie stykały się ze sobą, bo się pozlepiają. Oleju musi być dość dużo. Są przepisy, w których kurczak jest smażony w głębokiej fryturze, a sos słodko-kwaśny przygotowywany jest na osobnej patelni, do której na koniec trafia mięso. To szybki(...)minuty smażenia. I wreszcie sos. Można kupić gotowiec, ale uwierz, że to wyrzucanie pieniędzy na chemię w słoiku. Domowy sos słodko-kwaśny jest bajecznie prosty. Przepisów jak go zrobić jest dużo. Nasza wersja jest bardzo prosta. Mieszasz składniki i zalewasz nimi mięso. Trzeba zaznaczyć, że kurczak w sosie słodko-kwaśnym nie jest daniem niskokalorycznym, a to za sprawą sosu właśnie

Niedzielny kucharz
Piękne włosy, skóra i paznokcie to skrzyp polny 189

Zrobiłam nalewkę do włosów, fachowo nazywa się to tinktura, nalewka farmakologiczna.  100g skrzypu, rozdrobnionego /przepuściłam przez ręczną maszynkę do mięsa/, 500ml 40% alkoholu. Łączymy alkohol ze zmielonym skrzypem, przykrywamy, od czasu do czasu potrząsamy słoikiem. Po tygodniu możemy już robić tonik, ujmując z mikstury po 2 łyżki. Po 2 tygodniach przecedzamy zawartość przez szmatkę bawełnianą i przelewamy

Leśny Zakątek
domowa słoikowa wieprzowa mielonka z łopatki, boczku... 209

sztuk Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na większych oczkach sitka. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę, wlać wodę i ręką dobrze wyrobić na kleistą masę. Do wyparzonych słoików na dno wsypać liść laurowy i ziele angielskie. Do pełna nakładać ubijając masę mięsną, na wierzchu położyć po kawałku smalcu, mocno zakręcić słoiki

W Mojej Kuchni Lubię
Marchewkowe kotlety schabowe 149

panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        1 słoik zasmażanej marchewki z groszkiem ( można zrobić samemu) ·        15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.    Obtaczamy w mące pszennej

Kulinarna Chwila
Dynia słodko - kwaśna na zimę 171

Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Żurek z Baborówka 208

warto się wybrać jeżeli tylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 186

minutach dodaj wodę oraz ocet winny. Wymieszaj składniki, smaż przez ok 5 minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian super facet, z ogromną wiedzą i doświadczeniem a przy

Wylizany Rondel
Zapiekanka ziemniaczana. 220

blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Na dnie układamy ziemniaki, które przykrywamy kapustą. Na wierzch dajemy mięso. Teraz musimy przygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe.  W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki.  Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą

chleba naszego
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek 178

bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka "Grzybowa polana" 11578

posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą

Wanilia i Kardamon
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 113

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 162

wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę

Zrób to smacznie