mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:43/214)

Fasolka po bretońsku 99

łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego rana. Mięso zalewam wodą i gotuję do miękkości z odrobiną soli, kilkoma listkami i zielem angielskim. Jak już(...)krojeniem ugotowanego mięsa, boczku i kiełbasy. Podsmażam kiełbasę z boczkiem na patelni bez dodawania tłuszczu. Tłuszcz wytapia się z pokrojonej kiełbasy i boczku.  Dodaję następnie razem z podrobionym mięsem do gotującej się fasoli. Wrzucam trzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA GULASZOWA Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 60

jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie wszystkimi smakami warzyw i mięsa.  Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego * 1 czerwona papryka

Zrób to smacznie
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 335

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa meksykańska 166

rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy

Kuchenne aromaty
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1048

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali(...)pietruszki 50 ml octu jabłkowego 6% 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego do smaku sól, pieprz cukier (dodałam około 25 g cukru) 100 ml oleju wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Fasolka szparagowa do słoików Przygotowanie: Fasolkę dokładnie płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Mielonka z SZYNKOWARA 170

wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je aby nie było potem pustych dziur w nim ( czasami robię to za pomocą ubijaka do kartofli ). 4. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte oraz spójne. Ja tym razem robiłam z połowy składników dlatego dla dobrego docisku musiałam założyć druga sprężynę z drugiego szynkowaru. 5. Tak zapakowane mięsko w szynkowar(...)czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie

Gotowanie...to proste !
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 217

sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby  codzienne przekręcić szynkę  na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć(...)natrzeć jeszcze mieszanką ziół np. Babci Leokadii ;) 6.  Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny

Gotowanie...to proste !
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie 154

lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę. Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować.  Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek(...)mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na marynowane wiśnie na zimę. SKŁADNIKI: na 6-7 ćwierćlitrowych słoiczków 1,5 kg wydrylowanych wiśni, ponakłuwanych wykałaczką 0,5kg brązowego cukru

Moja Książka Kucharska
Makaron z mięsem mielonym 128

oliwki lub kapary, polecam, bo dobre! Wyjątkowo bez suszonych pomidorów, które zjedzone garściami jeszcze nie wróciły na swoje miejsce SKŁADNIKI: 1000 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 duże pomidory duży słoik gotowego sosu spaghetti lub puszka pomidorów, ew. passata ostra papryczka wg uznania sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, oregano i zioła prowansalskie, cząber olej(...)podania PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam kilka łyżek oleju. Obieram cebulę i czosnek, siekamy drobno razem z papryczką. Pomidory kroję w kostkę. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, papryczkę. Po kilku chwilach wrzucam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję pomidory świeże, mieszam. Smażę kilka minut. Dodaję sos, ewentualnie pomidory z puszki, passatę, doprawiam do smaku. Podaję z makaronem, posypuję tartym serem i posiekaną świeżą natką

Zasmakuj Kuchni
Dżem z czarnej porzeczki – przepis 93

cukrem polecamy wszystkim tym, którzy szukają sprawdzonych przepisów na przetwory do słoików. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz także pomysł na pyszne ogórki w zalewie gyros , a także poradę na to, jak pasteryzować słoiki w piekarniku . Polecamy też przepis na sałatkę z cukinii na zimę oraz na konfiturę do mięsa z czerwonej porzeczki . Jak zrobić dżem z czarnych porzeczek? Zapraszamy(...)zostanie wyraźny ślad, a boki nie spłyną do środka, oznacza to, że dżem jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie, porzeczki należy jeszcze kilka minut gotować. Gotowy dżem nałóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć. Wstaw do garnka ze ściereczką. Zalej ciepłą wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki z dżemem wyjmij z garnka i odstaw

Kuchnia Na Wypasie
Ramen – japońska zupa 354

tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego(...)sojowy, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę. ROSÓŁ Mięso płuczemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól, suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy) oraz pokrojony

Kierunekuchnia
Tuszonka ze ścinek wp (tzw-mięso gulaszowe). 135

WYKONANIE  Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką peklosoli, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek lub wodę, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 204

mały (3 litry), nie można było w nim przygotować większych ilości dań np. dużego gara rosołu, czy przetworów na zimę: musu jabłkowego, powideł śliwkowych, czy większej ilości bigosu do słoików, nie miał też cyfrowego termostatu z czasomierzem. W starym wolnowarze musiałam osobno ustawiać zewnętrzny zegar, a po zakończeniu gotowania ręcznie wyłączyć urządzenie lub przełączyć je na funkcję „podgrzewania(...)poszłam spać. Rano był jeszcze gorący, więc zjedliśmy go na śniadanie, a reszta bigosu wylądowała w słoikach, została za pasteryzowana i poczeka do Bożego Narodzenia. Przepis na bigos z wolnowara będzie wkrótce na blogu. Konfitowane udka kurczaka – to technika, przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo powolnej obróbce cieplnej w niskiej temperaturze. Mięso najpierw marynuje się w soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kolorowym makaronem 264

keczup sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawami i zostawić na ok. godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie kurczaka usmażyć dokładnie na patelni i wystudzić. Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pieczarki wyjąć ze słoika i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać kurczaka, kukurydzę, groszek, fasolę, pokrojone pieczarki, majonez zmieszany z keczupem. Wszystko dokładnie wymieszać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania