mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:35/214)

Pikantna pasta paprykowa do słoików 166

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli

ale Pysznie
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 151

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)około 30-50 minut . Tyle , ile potrzeba ,żeby mięso nie było twarde , a warzywa miękkie ale nie rozgotowane . Gotowe , bigos z cukinii w wersji dla mięsożercy można serwować . Chociaż , ja robię go zazwyczaj dzień przed spożyciem , wtedy jest najlepszy , gdyż wszystko się przegryzie i połączy . Nadmiar , można na gorąco włożyć do słoików i po wystygnięciu , schować do lodówki , jako awaryjne

Ogrodnik w podróży
Pasta z makreli 158

Składniki:2 wędzone makrele (razem ok. 600 g)5 jajek ugotowanych na twardo4 średnie kiszone ogórki1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie:1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości.   2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę.3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły

Malowane smakiem
Zupa pomidorowa z serduszkiem 124

butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo z kartonu albo passate ze słoików, no chyba że robię latem to wtedy ze świeżych pomidorów), pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: mięso umyć włożyć

Państwo Wojtczuk gotują
PASZTET DO SŁOIKA 160

uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego(...)rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać

Zrób to smacznie
Zupa gołąbkowa 148

prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym sycąca – robi za cały obiad! PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy

Dorota Smakuje
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? 594

warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić(...)wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny  i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso

Moja Książka Kucharska
Boże Narodzenie zero waste – zobacz, jak nie zmarnować świątecznych pyszności 106

pół roku. Wystarczy je odpowiednio spakować do specjalnych woreczków albo pojemników przeznaczonych do tego celu. A co nadaje się do mrożenia? Przede wszystkim mięsa – zarówno surowe, jak i pieczone czy smażone. Nie zamrażaj mięs w galarecie albo sosie, ponieważ później stracą swój smak, a płyny się zetną. Przechowywanie w ujemnej temperaturze bardzo dobrze znoszą również wędliny (najlepiej w kawałku(...)Wiele wigilijnych potraw możesz zawekować i przechować w spiżarni nawet do kilku miesięcy. W ten sposób dłużej zachowasz świeżość zup, bigosu, bulionów, a nawet niektórych mięs. Z kolei panierowane ryby smażone możesz przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą octową i zapasteryzować, a w takiej formie przetrwają nawet do pół roku. Nowe potrawy z resztek Wielu pozostałościom po świątecznej uczcie możesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ajvar z papryki i bakłażana 139

następnie wrzucamy warzywa i doprawiamy do smaku solą. Smażymy około 5 minut. Ajvar delikatnie blendujemy, tak aby były wyczuwalne kawałki warzyw. Pastę przekładamy do dużego słoika, po przestudzeniu wkładamy do lodówki. Podajemy do kanapek, mięsa pieczonego, grillowanych warzyw, burgerów lub sałatek

Qchnia po prostu
Czosnek marynowany w oleju do słoika 117

Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu

Kuchnia Na Wypasie
PIKANTNY KURCZAK Z GRILLA 137

łyżeczka słodkiej papryki  sól,pieprz do smaku 1/2 szklanki oliwy  Kurczaka umyć,osuszyć i przełożyć do naczynia. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę. W słoiku bądź misce wymieszać wszystkie składniki marynaty - zalać nią mięso,dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc. Jednak 3-4 godziny w lodówce też wystarczy by mięsko było pyszne.. Zamarynowanego kurczaka grillować,często

Niespełnione zdolności kulinarne
Kuchnia libańska – najlepsze przepisy 119

litr wody 2 ząbki czosnku Jak przygotować marynowane liście winogron? Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je zanurzając na chwilę we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić główny nerw liści. Przełożyć je do słoika, dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować. Liście są gotowe po miesiącu Z gotowych liści możemy zrobić

Ugotowane pozamiatane
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 123

tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 162

tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest

Niedzielny kucharz
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 154

litr wody 2 ząbki czosnku Jak przygotować marynowane liście winogron? Liście umyć i odciąć ogonki. Sparzyć je zanurzając na chwilę we wrzątku. Tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbić główny nerw liści. Przełożyć je do słoika, dodać czosnek, zalać solanką i zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować. Liście są gotowe po miesiącu, ale pasteryzowane spokojnie wytrzymają

Ugotowane pozamiatane