mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:35/214)

Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika 118

Kotlety mielone w sosie grzybowym to sprawdzony pomysł na pyszny obiad lub doskonałe danie do słoika np. na wyjazd. Obiad z aromatycznym sosem grzybowym jest częstym gościem w naszych domach. Cenimy jego uniwersalność, ponieważ mięso w sosie sprawdza się praktycznie z każdym dodatkiem, takim jak ziemniaki, kasze, makaron oraz ryż. Proponujemy obiad z kotletami mielonymi, którego możesz przygotować więcej(...)dodanej do sosu zależy od indywidualnych upodobań smakowych. Kotlety mielone Do mielonego mięsa ścieramy cebulę, dodajemy wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i energicznie wyrabiamy przez ok. 5 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco doprawione. Jeśli tak dodajemy jajko oraz bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty

Kuchnia Na Wypasie
Pomidory suszone w słoikach 294

pracochłonny ale myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych suszonych pomidorów. Z podanego przepisu wyszło mi 9 słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny i można wykorzystać go do sosów sałatkowych, pieczenia mięsa itp. Zastosowań jest całe mnóstwo . Do suszenia

Marta Gotuje
Gulasz a'la Strogonow 157

mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml), 6 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w paski

Passion of Cooking
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 327

oddzielić się wyraźnie od mięsa, mój wywar był już bardzo kleistyMięso i marchew rozdrabniamy, przekładamy do miseczek , przecedzonym wywarem zalewamy mięso (do wywaru można dodać zmiażdżony czosnek )Jeśli galaretki wyjdzie nam więcej niż zamierzaliśmy, to wlewamy ją do słoików i krótko pasteryzujemy. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, należy zjeść ją w ciągu tygodnia

Proste Potrawy
ROLADKI ZE SZNYCLA INDYCZEGO Z SEREM BRIE I ŻURAWINĄ 168

się ze sobą komponują. Postanowiłam więc mojej rodzinie na obiad podać pyszne roladki z dodatkiem sera brie i żurawiną. Można użyć żurawinę ze słoika , ale ja tym razem dałam świeżą, którą przygotowałam prosto przed przygotowaniem roladek. Mięso nabiera fajnego smaka, jest pyszne. Składniki: 6 sznycli indyczych 1 trójkącik sera brie szklanka żurawiny 2 łyżeczki cukru sól,pieprz olej do smażenia

Z Majeczką w kuchni
Pikantna pasta paprykowa do słoików 157

Gęsta i aromatyczna, pikantna pasta paprykowa do słoików. Idealna do tortilli, pizzy, jako dip, na kanapki czy jako marynata do mięs. Smakuje wspaniale i gwarantuję, że jeśli ktoś raz spróbuje tej pasty, to już nie sięgnie po gotowy ketchup! Pasta paprykowa przepis: Składniki Składniki na około 2 słoiki po 250 ml: Czerwona papryka – 1 kg 4 papryczki chilli

ale Pysznie
Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą 143

Bigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)około 30-50 minut . Tyle , ile potrzeba ,żeby mięso nie było twarde , a warzywa miękkie ale nie rozgotowane . Gotowe , bigos z cukinii w wersji dla mięsożercy można serwować . Chociaż , ja robię go zazwyczaj dzień przed spożyciem , wtedy jest najlepszy , gdyż wszystko się przegryzie i połączy . Nadmiar , można na gorąco włożyć do słoików i po wystygnięciu , schować do lodówki , jako awaryjne

Ogrodnik w podróży
Pasta z makreli 150

Składniki:2 wędzone makrele (razem ok. 600 g)5 jajek ugotowanych na twardo4 średnie kiszone ogórki1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie:1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości.   2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę.3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze się połączyły

Malowane smakiem
Zupa pomidorowa z serduszkiem 114

butelki z sosem pomidorowym, podnoszę wieczko i co widzę ... serduszko ... mina moja i dzieciaków, które mi towarzyszyły przy gotowaniu bezcenna :) Składniki: mięso np. łopatka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy (ja daję albo z kartonu albo passate ze słoików, no chyba że robię latem to wtedy ze świeżych pomidorów), pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: mięso umyć włożyć

Państwo Wojtczuk gotują
PASZTET DO SŁOIKA 152

uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego(...)rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać

Zrób to smacznie
Zupa gołąbkowa 139

prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym sycąca – robi za cały obiad! PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy

Dorota Smakuje
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? 579

warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić(...)wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny  i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso

Moja Książka Kucharska
Boże Narodzenie zero waste – zobacz, jak nie zmarnować świątecznych pyszności 98

pół roku. Wystarczy je odpowiednio spakować do specjalnych woreczków albo pojemników przeznaczonych do tego celu. A co nadaje się do mrożenia? Przede wszystkim mięsa – zarówno surowe, jak i pieczone czy smażone. Nie zamrażaj mięs w galarecie albo sosie, ponieważ później stracą swój smak, a płyny się zetną. Przechowywanie w ujemnej temperaturze bardzo dobrze znoszą również wędliny (najlepiej w kawałku(...)Wiele wigilijnych potraw możesz zawekować i przechować w spiżarni nawet do kilku miesięcy. W ten sposób dłużej zachowasz świeżość zup, bigosu, bulionów, a nawet niektórych mięs. Z kolei panierowane ryby smażone możesz przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą octową i zapasteryzować, a w takiej formie przetrwają nawet do pół roku. Nowe potrawy z resztek Wielu pozostałościom po świątecznej uczcie możesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ajvar z papryki i bakłażana 130

następnie wrzucamy warzywa i doprawiamy do smaku solą. Smażymy około 5 minut. Ajvar delikatnie blendujemy, tak aby były wyczuwalne kawałki warzyw. Pastę przekładamy do dużego słoika, po przestudzeniu wkładamy do lodówki. Podajemy do kanapek, mięsa pieczonego, grillowanych warzyw, burgerów lub sałatek

Qchnia po prostu
Czosnek marynowany w oleju do słoika 109

Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania