mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:26/214)

Zupa gulaszowa cygańska 134

Składniki: ugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l) ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski 1 łyżka papryki słodkiej 1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości) 1 słoik papryki konserwowej 3 cebule pokrojone w piórka(...)koniec duszenia dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika! Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki. Kluseczki

IMPRESJA SMAKU
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 184

byłam przekonana do tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka Masala ( ja kupiłam w Lidlu) 1/2 czerwona papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli pieprz  10 dag sera żółtego  olej

Gotowanie Patki
Dolmades-greckie gołąbeczki 172

kwaśne liście ryżu z rodzynkami zupełnie mi się nie uśmiechało. Było też kilka przepisów na zawijanie ryżu z mięsem, ale proporcje były też nie dla mnie (np. 100 g mięsa na szklankę ryżu).  W końcu znalazłam tutaj coś sensownego, następnie włączyłam intuicję i zrobiłam.  Dzięki temu, że dodałam sporo typowych dla greckiej kuchni ziół - tymianku, oregano, gorczycy oraz(...)lekko ciepłe kilka godzin po przyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny) 2 niecałe szklanki ryżu (ok. 400 ml) 1 cebula ( ja dałam jeszcze 3 zielone cebulki

Kuchnia Prezydentowej
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 198

ryżem jako danie obiadowe lub samodzielne danie  z kromką chleba lub bułką. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone najlepiej wołowe i chili.  Potrawa ta jest dość ostra ale bardzo aromatyczna i sycąca. Ja już ugotowałam pełen garnek, zamknęłam w słoiki i będzie pyszne danie dla męża w czasie przerwy w pracy(...)LECZO Z MIĘSEM MIELONYM- przepis tutaj Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory.  Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej  lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki

Zrób to smacznie
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 84

podana z ryżem jako danie obiadowe lub samodzielne danie z kromką chleba lub bułką. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone najlepiej wołowe i chili. Potrawa ta jest dość ostra ale bardzo aromatyczna i sycąca. Ja już ugotowałam pełen garnek, zamknęłam w słoiki i będzie pyszne danie dla męża w czasie przerwy(...)pracy :) LECZO Z MIĘSEM MIELONYM-  przepis tutaj Leczo pełne warzyw, ale wzbogacone o mięso mielone staje się bardziej sycące. Przepyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie w sam raz na zimne dni i wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ

Zrób to smacznie
Dynia na zimę wraz z poradami 103

Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie wyparzyć wrzątkiem lub w piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi(...)zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 98

Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie wyparzyć wrzątkiem lub w piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi(...)zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 139

Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie wyparzyć wrzątkiem lub w piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi(...)zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów do pasteryzacji mają być suche i sterylne. Ponadto zakrętki, muszą być idealnie dopasowane do słoików. Ja zawsze sprawdzam każdy słoik i zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 259

przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu, 20 min od momentu zagotowania wody. Słoiki nie mogą

moj przepis na
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 817

potem obniżamy i ciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą. Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce w lodówce, na najmniej 7 dni do nawet 1,5 tygodnia. Pamiętajcie o tym, że szynkę(...)Przy dłuższym czasie peklowania zalewa może zacząć robić się szara i galaretowata. Nie znaczy to że się psuje, zachodzą w niej procesy chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA TURBO- czyli w pośpiechu UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do ostrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą

Karo in the Kitchen
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 393

potem obniżamy i ciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję szynkę w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii).   Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce(...)Przy dłuższym czasie peklowania zalewa może zacząć robić się szara i galaretowata. Nie znaczy to że się psuje, zachodzą w niej procesy chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA PRZYSPIESZONA UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do nastrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą (rozmiar

Karo in the Kitchen
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 153

ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę zagęścić,ewentualnie doprawić i gotowe http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html Składniki na klopsiki:   1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( drobiowego) 1 jajko 3 łyżki(...)bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie mieszamy,formujemy okrągłe klopsiki. Cebulę

Niespełnione zdolności kulinarne
Bogracz 271

można zrobić mniej. U mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela(...)również mąką ziemniaczaną. Kulać malutkie kluski i kłaść na tacy. Tak przygotowane kluski zostawić (ugotować dopiero jak bogracz będzie gotowy i od razu do niego je przełożyć).   Bogracz: Mięso umyć i pokroić w małe kawałki , a następnie przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością papryki. W dużej brytfannie roztopić margarynę, dodać mięso, ziel e angielskie i liście laurowe. Lekko podsmażyć

Passions hobbies life
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 266

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 257

powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania(...)zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z wody i ustawić do góry nogami aż do wystygnięcia. Zimne, włożyć do lodówki.  Smacznego!  Uwagi :  Miałam nieco mniej mięsa niż 1 kg, więc wszystkie składniki przeliczyłam na mniejszą ilość mięsa. Ilości papryki , majeranku i ziela angielskiego pozostawiam bez zmian  - to zależy od osobistych upodobań

Stare Gary