mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:29/214)

Ogórki w ostrym ketchupie 134

nutą ostrego ketchupu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu zastępującego tradycyjną sałatkę. Takie ogóreczki świetnie sprawdzą się również w sezonie letnim jako dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8kg ogórków   Przyprawy na 1 słoik: 10 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka gorczycy 1 ząbek czosnku 1 kwiat kopru Zalewa:   3szklanki wody 2 szklanki octu

Szalona Kuchnia Eweliny
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 188

chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne! Moje pierwsze przepisy na blogu

Kolorowy Przepisownik
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 224

dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych  (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i oprószyć lekko

Monia miesza i gotuje
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 198

wymieszać.Doprawić do smaku gałką muszkatołową,czosnkiem,majerankiem,czubrycą oraz solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można  dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce

Niespełnione zdolności kulinarne
Sos meksykański z szafranowym ryżem 286

Szybki i smaczny obiad dla zapracowanych. Do kotletów mielonych dodałam konfiturę z cebuli a panierkę zrobiłam z chrupkiego żytniego pieczywa.   Składniki 1 słoik sosu meksykańskiego firmy Jamar 200 g mięsa mielonego 1 łyżeczka konfitury z cebuli firmy Proeco Polska … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pasta mięsna z kawiorem z bakłażana 325

zarazem delikatna pasta doskonale pasuje do Chrupkiego Kukurydziano-Gryczanego Pieczywa firmy Tovago. Kawior z bakłażana idealnie skomponował się z indykiem i przyprawami. Składniki ugotowane lub upieczone mięso z indyka ( użyłam 2 podudzia ) 1 słoik kawioru z bakłażana … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pasztet bez pieczenia 182

pomidory pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, pomidory, czosnek, przyprawy i margarynę umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę (można też zmielić maszynce do mięsa na drobnych oczkach). Pasztet włożyć do słoika, umieścić w lodówce. Można zapasteryzować, wtedy postoi dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Polędwica dojrzewająca. 561

polędwiczki posypujemy cukrem.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić. 2.Po 24 godzinach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karczek dojrzewający 228

cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić. 2.Po 24 godzinach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Leczo z cukinii i bakłażana 221

poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję

Smaki Ewy
Kotleciki w sosie pieczarkowym z makaronem 208

sosie  pieczarkowym firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/    , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki :  1 słoik  Sosu  pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej  do mięsa  1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz

Sama słodycz i szczypta chili
Zrolowana pierś z kurczaka ( domowa wędlina ) 227

wędlinę ( na 1 kilogram mięsa drobiowego przypada 45 minut parzenia ). Należy pilnować, aby woda nie zawrzała  ( ok. 80'C ). Po tym czasie mięso wyjmujemy na płaską powierzchnię, przykładamy deską a następnie obciążamy - np. litrowym słoikiem z wodą. Wystudzamy w chłodnym miejscy ( w tym czasie żelatyna się ściągnie i ładnie wewnątrz obleje mięso ). Kroimy po kilku godzinach. Zdjęcia potraw

kawawszklance
Mięso do kanapek 268

mięciutkie - będzie się rozpadać pod naciskiem.Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki

Miksturownik
Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory 367

Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory Bigos z cukinii, zawsze jakoś tak mnie zniechęcał . Nawet nie mam pojęcia dlaczego ,jakoś tak wydawało mi się ,że z tego mało aromatycznego warzywa nie bardzo da się go zrobić . Dzisiaj , kiedy zrobiłam(...)końcu spróbowałam , jestem zachwycona , zarówno smakiem jak i możliwością zastosowania tego dania . Sam bigos niewiele odbiega od tradycyjnego , jeśli dodamy do niego mięso lub podsmażoną kiełbasę , bezie jak tradycyjny . W słoikach jednak , najlepiej się przechowuje , bez dodatków mięsnych . W tym roku posadziłam ogromne ilości cukinii , cóż ani ja ani kury nie narzekamy , ale miło spróbować czegoś nowego i zamknąć kawałek

Ogrodnik w podróży
Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami 254

danie. Wymaga trochę pracy, ale warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi i delikatnie usuwamy kości(...)Część piersi odcinamy, kroimy na kawałki. Odkładamy do miski. Pieczarki siekamy na mniejsze kawałki, lekko solimy  i przesmażamy na łyżce oleju. Do miski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju  worka. Wypełniamy

Smaki Ewy
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 183

mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g 1-2 kostki rosołowe mąka i śmietana do zagęszczenia papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie WYKONANIE : Do garnka

Pani na deser
Pasta z czerwonej papryki dla leniwych 205

dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo  z reguły, aby przyrządzić pastę z papryki najpierw trzeba ją upiec a potem(...)małym ogniu wraz z cebula i czosnkiem,  a potem odparowałam. Wyszła pyszna ! Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa. No i oczywiście zamknęłam ja też  w słoikach. Na zimę będzie w sam raz. Zachęcam Was do jej przygotowania, tak naprawdę robi się sama. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą

Kulinarne przygody Gatity
Wieniec lasagne 149

dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty lasagne lekko obgotowujemy(...)silikonowa lub nieprzywierająca, jeżeli inna, należy ją natłuścić. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dorzucamy do niej mięso mielone i przesmażamy do momentu aż odparuje cały sok. Na koniec dodajemy słoik sosu pomidorowego z warzywami. Podgrzewamy całość około 5 minut. Na ułożone w formie plastry makaronu nakładamy 1/3 mięsnego farszu i wygładzamy go. Następnie

MamaOskarka
Węgierska marynata do mięs 127

mięs, która idealnie nadaje się do przygotowania np. drobiu i wieprzowiny. Kiedy mięso przez kilka godzin poleży w takiej marynacie, staje się znacznie bardziej aromatyczne i delikatniejsze. Później wystarczy je jedynie usmażyć lub upiec na grillu albo w piekarniku. I tak oto w magiczny sposób przenosicie się nad Balaton. Przepis: węgierska marynata do mięs Węgierska marynata do mięs – składniki(...)łyżeczka cząbru pół łyżeczki lubczyku pół łyżeczki pokruszonych ziaren gorczycy łyżeczka rozmarynu pół łyżeczki pokruszonej czarnuszki pół łyżeczki soli Jak zrobić: węgierska marynata do mięs Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia marynaty umieść w dużym słoiku. Następnie zakręć go dokładnie i zacznij nim energicznie potrząsać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną marynatę możesz od razy wykorzystać do zamarynowania mięsa

okolicepalnika.pl
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 214

łyżki ugotowanego ryżu brązowego mała cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru pomidorowego mozzarella ok. 5 dag sera dojrzewającego sól pieprz Do mięsa mielonego dodać ryż, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, ostropest, posiekany rozmaryn (listki z dwóch gałązek), natkę pietruszki (2 gałązki) i listki starte

Weekendy w domu i ogrodzie
Środa: Wegetariańska lasagna w słoiku 131

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 228

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 231

roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki(...)ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować

Z miłości do słodkości
Zupa ogórkowa 171

zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać

Karola gotuje
Domowy pasztet 154

już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania