mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:37/214)

PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 191

worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być

Smaczne Zdrowe
Koncentrat (sos) pomidorowy na zimę 180

tylko zajmuje mniej miejsca w spiżarni, czy piwnicy, ale jest zwyczajnie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. To podstawa zimowej pomidorówki, sosów, dodatek do mięs, ryb i makaronów. Dla pewności, by moja praca nie poszła na marne słoiki pasteryzuję. Niektórzy pomijają ten etap. Ale kolejne traktowanie wysoką temperaturą to dodatkowa dawka likopenu. Składniki: 5 kg pomidorów (lima, malinowy) 1 łyżka soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos z klopsikami 176

Dzisiaj polecam przepis na pyszny bigos z mięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki(...)około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. Z masy formuję małe klopsiki. Odsmażam na rumiano na patelni z oliwą. Klopsy dodaję do bigosu. Gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
CHILI CON CARNE 90

mielone najlepiej wołowe i chili. Potrawa ta jest dość ostra ale bardzo aromatyczna i sycąca. Ja już ugotowałam pełen garnek, zamknęłam w słoiki i będzie pyszne danie dla męża w czasie przerwy w pracy :) Składniki: * 750 g mięsa mielonego najlepiej wołowego * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 ząbek czosnku * 1 ostra papryczka chili * 1 puszka pomidorów krojonych ze skórką

Zrób to smacznie
Pierogi z kapustą i grzybami 123

kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie zawierać dania bez mięsa. A jak jest u Was? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli(...)siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzamy dokładnie z wody. Grzyby również odciskamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub siekamy drobno nożem.  Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule, dodajemy do farszu. Składniki farszu tj.kapusta kiszona, mielone grzyby,cebula oraz przyprawa do dań

Życie zaczyna się w kuchni
Spaghetti po mojemu 205

daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki

W poszukiwaniu inspiracji
Kuchnia na trudne czasy 147

trudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ratatouille do słoików 182

Ratatouille ( ratatuj) czy leczo? Można  by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie(...)garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików  i  odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 500

teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika czy ze studenckiej jadłodajni. WAŻNE: Pamiętajcie, że kupując paczkowane mięso mielone należy zwrócić uwagę na zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego

Nerds Kitchen
Pomidory z cukinią w zalewie 136

zalewie sprawdzają się jako przekąska, podane do wędlin, jajek oraz serów. Można je również śmiało podać jajko dodatek do pieczonych mięs. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pomidory i cukinia w słoiku Składniki na pomidory i cukinię w zalewie. 5 dkg pestek z dyni 2 kg pomidorów 2 kg cukinii 10 dużych ząbków czosnku

MeCooks
bogracz z wołowiną 156

więc i potrawy serwowane w mojej kuchni są bardziej treściwe. Niewątpliwe do takich właśnie dan należny  madziarski bogracz.  Smak długo duszonego mięsa przesycony słodką papryką i   aromatycznymi pomidorami ( przezornie zawekowane latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób 1 kg przerośniętej wołowiny 2-3 papryki czerwone(...)porze roku z puszki)  3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do  dużego garnka, w którym wcześniej

Miód i pieprz
Sałatka z cukinii i buraków do słoika 194

Przychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę w garnku do ich gotowania, to w zasadzie obiad masz gotowy bezstresowo i możesz czas poświęcić swoim gościom. Mnie specjalnie(...)obieramy a następnie ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem. Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek. Mieszamy i przekładamy do słoików Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy gotujemy ok 10 min. Gorącą zalewą zalewamy buraczki. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka

Mieszam w Garnku
Domowe curry z królika 212

pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki.      Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść

SzczyptaSmaQ
Papryka nadziewana w pomidorach z przepisu Siostry Ewy. Aromatyczny obiad na jesienną chandrę. 201

mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi ulubionymi oraz sola i pieprzem. Nadziewamy wydrążone połówki

Kuchnia po mojemu
Pieczone gęsie udka 121

Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso, dlatego powinno gościć na naszych stołach częściej, niż tylko na Świętego Marcina. Jeśli zatem poza "sezonem" uda się Wam kupić gęsie nogi, z pewnością będziecie mieli pyszny obiad;) Gęsie udka najlepiej piec przez kilka godzin w niskiej temperaturze w piekarniku albo wykorzystać do tego wolnowar. Ja właśnie dusiłam je w wolnowarze, a później(...)ćwiartki cebulę i na dużym ogniu również zrumienić. Udka i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do wolnowaru. Tłuszcz z patelni zlać do słoika. Na patelnię wlać wino, zagotować, przelać do naczynia z mięsem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 godziny w temp. 130stC, a następnie zwiększyć temperaturę i zapiekać jeszcze

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania