daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki
W poszukiwaniu inspiracjitrudne czasy: 1 Kupujemy sezonowe owoce, warzywa i jajka najlepiej od rolnika na rynku , a nie w osiedlowym sklepie, a inne produkty np. mięso od rzeźnika, a makarony, kasze, napoje, przyprawy w supermarkecie. Mięso najtaniej kupicie w supermarkecie, ale skąd ono pochodzi i jaka jest jego jakość to druga sprawa! Jak ma się dużo czas można przeglądać gazetki i szukać(...)podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą – gulasz z kiełbasą i pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRatatouille ( ratatuj) czy leczo? Można by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie(...)garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyteraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika czy ze studenckiej jadłodajni. WAŻNE: Pamiętajcie, że kupując paczkowane mięso mielone należy zwrócić uwagę na zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej jest ostatniego tym mniej prawdziwego
Nerds Kitchenzalewie sprawdzają się jako przekąska, podane do wędlin, jajek oraz serów. Można je również śmiało podać jajko dodatek do pieczonych mięs. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pomidory i cukinia w słoiku Składniki na pomidory i cukinię w zalewie. 5 dkg pestek z dyni 2 kg pomidorów 2 kg cukinii 10 dużych ząbków czosnku
MeCookswięc i potrawy serwowane w mojej kuchni są bardziej treściwe. Niewątpliwe do takich właśnie dan należny madziarski bogracz. Smak długo duszonego mięsa przesycony słodką papryką i aromatycznymi pomidorami ( przezornie zawekowane latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób 1 kg przerośniętej wołowiny 2-3 papryki czerwone(...)porze roku z puszki) 3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebule obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej
Miód i pieprzPrzychodzą goście, Ty się spinasz, żeby podać coś dobrego i w sumie nie wiadomo czasem w co wkładać ręce. A tutaj rach ciach, otwierasz słoik i sałatka do obiadu już jest. Jeśli wcześniej przygotujesz mięso i ugotujesz ryż czy kaszę w garnku do ich gotowania, to w zasadzie obiad masz gotowy bezstresowo i możesz czas poświęcić swoim gościom. Mnie specjalnie(...)obieramy a następnie ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce i sparzamy wrzątkiem. Do miski wrzucamy cukinię, ścieramy buraki, wkrawamy cebulę i wyciskamy czosnek. Mieszamy i przekładamy do słoików Przygotowujemy zalewę: wszystkie zakładniki zalewy gotujemy ok 10 min. Gorącą zalewą zalewamy buraczki. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok 15-20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/salatka-cukinii-burakow/ BosowKuchni Artykuł Sałatka
Mieszam w Garnkupełne aromatów i smaków (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g mięsa z królika (w tym przepisie comber), 1 puszka odtłuszczonego mleczka kokosowego, 3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść
SzczyptaSmaQmięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, tymianek suszony Przygotowanie: Mięso mieszamy z posiekanymi ziołami i drobniutko pokrojona cebula i czosnkiem. Doprawiamy ziołami suszonymi ulubionymi oraz sola i pieprzem. Nadziewamy wydrążone połówki
Kuchnia po mojemuGęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso, dlatego powinno gościć na naszych stołach częściej, niż tylko na Świętego Marcina. Jeśli zatem poza "sezonem" uda się Wam kupić gęsie nogi, z pewnością będziecie mieli pyszny obiad;) Gęsie udka najlepiej piec przez kilka godzin w niskiej temperaturze w piekarniku albo wykorzystać do tego wolnowar. Ja właśnie dusiłam je w wolnowarze, a później(...)ćwiartki cebulę i na dużym ogniu również zrumienić. Udka i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do wolnowaru. Tłuszcz z patelni zlać do słoika. Na patelnię wlać wino, zagotować, przelać do naczynia z mięsem. Włożyć gałązkę rozmarynu. Naczynie przykryć pokrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 4 godziny w temp. 130stC, a następnie zwiększyć temperaturę i zapiekać jeszcze
Obiad gotowyWszelkiego rodzaju słoikowe mielonki na stałe zagościły w moim domu, domownicy je uwielbiają. Za każdym razem są pyszne, chociaż nie mają identycznego składu. Po prostu daję do nich takie mięso jakie akurat mam "pod ręką". Oczywiście można uniknąć tego całego „zachodu” i kupić mielonkę w sklepie, ale przygotowanie jej w domu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Spróbujcie, a przekonacie(...)peklowej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek wg uznania 250 ml przegotowanej zimnej wody WYKONANIE: Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć i wysuszyć lub wyprażyć w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez 15 minut. Mięso i boczek przepuścić przez średnie lub duże oczka maszynki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz wodę. Dokładnie wyrobić
Kuchenne zapiski Edytycala nasza rodzinka , bez wyjątku więc nie było dylematu ,co zrobić w pierwszej kolejności . Sos opisany w poniższym przepisie , jest słodkawy , pikantny i niezwykle aromatyczny . Doskonały do kanapek , frytek , mięsa , a nawet jako baza do pizzy . Polecam , szczególnie, że jest bardzo łatwy do wykonania i można go długo przechowywać , nawet dwa lata . Składniki : 5 średnich cukinii , takich bez dużych komór(...)jest mikser do koktajli Ponownie przelewamy do garnka , doprowadzamy do wrzenia , mieszając , ostrożnie , gdyż sos jest gęsty i lubi prysnąć złośliwie . Wsypujemy zioła , mieszamy i przelewamy do buteleczek lub słoików . Zakręcamy na gorąco , więc dodatkowa pasteryzacja nie jest konieczna . Sos z cukinii, świetnie się przechowuje nawet do dwóch lat . Smacznego ! Artykuł Pikantny, bazyliowy, sos włoski z cukinii pochodzi
Ogrodnik w podróżySmakuje dobrze na gorąco jak i na zimnoPieczeń rzymskaSKŁADNIKI:2 kg mięsa mielonego3 jajka1 cebula2 kajzerkisól i pieprztłuszczpapryka ostrazioła prowansalskie1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej3 duże pieczarki.PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać
Kuchnia Danusicoś pikantnego, a że bardzo lubię burito to decyzja była prosta.Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie.Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g(...)placków tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia.Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając.Dodaję drobno pokrojone papryczki chilli wcześniej oczyszczoną z pestek. I znów kilka minut smażenia.Kolej na drobno posiekaną pietruszkę - cały
Mechanik w kuchniSałatka z ogórków w plastrach i cebuli do słoików na zimę jest bardzo smaczna, łagodna w smaku i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, kotletów czy jajka sadzonego. Świetnie więc sprawdzi się do obiadu zimową porą, kiedy ogórki są niesmaczne i można sobie jedynie pomarzyć o mizerii. Taka mizeria do słoików jest bardzo łatwa do zrobienia, jedynie nieco czasochłonna, gdyż
e-PrzepisyKulinarne