mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:41/214)

POTRAWKA Z KURCZAKA PO MOJEMU 240

często pozostają  kawałki gotowanego kurczaka jak i rosół, więc w poniedziałek zwykle mam na obiad pomidorówkę lub potrawkę z kurczaka z warzywami. Mięso gotowane z rosołu 3/4  litra rosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka(...)masło,dodać mąkę i sporządzić białą zasmażkę.Mieszając dodawać stopniowo rosół3/4 litra . Całość zagotować, doprawić pieprzem ,  solą i gałka muszkatołową , sokiem z cytryny i sosem worcester.Następnie włożyć mięso,mieszankę warzywną ,warzywa z rosołu, podgrzać.Żółtko rozmącić ze śmietaną i zaciągnąć nim potrawkę.Wymieszać potrawkę z makaronem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 135

Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula czerwona 1 pomidor sałata zielona 4 liście 2 ogórki konserwowe przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek Sos oraz jego przygotowanie: 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy gyros(...)przełożyć go do miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju

ClauditteMissCooking
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 187

szczerba była w cieniu. Tyle. Ale to już uczyło poczucia piękna stołu.  Potem sam wymyśliłem, że zbyt jaskrawe, ogrodowe kwiaty nie pasują do dziczyzny, niosącej mityczny zapach kniei. Mięsa w sosie nie potrzebują jaskrawego światła. W przyćmionym - sos ciemnieje i staje się tajemnicą.  Powiecie Państwo, że piękno można znaleźć we wszystkim? Świetnie - to go szukajcie. Nie zapominając(...)minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA

KUCHARNIA
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 185

Kilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji.  I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)marynowanych w oliwie 50-70 g słodkiej śmietanki, 30% kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

Kuchnia Prezydentowej
Kiełbasa słoikowa z karkówki 511

jakie smaczne! składniki - 3 słoiki  450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego 1/4 łyżeczki dymu w płynie - opcjonalnie przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki(...)dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka ( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać ciepłą wodą do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień tak aby woda tylko mrugała i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu

Stare Gary
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 255

wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża.   Pastę miso(...)naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać go z pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę

Karo in the Kitchen
Ogórki na zimę "sałatka szwedzka" 70

Marynowane ogórki do słoików z marchewką i koperkiem w octowej lekko słodkiej zalewie - pyszny dodatek do mięs, ale i na kanapki. Składniki: 750 g ogórków gruntowych, półtorej szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 3/4 szklanki cukru, 2 średnie marchewki,  czubata łyżeczka gorczycy, kilka ziaren czarnego pieprzu, koperek - 4 gałązki, łyżka soli Przygotowanie: Ogórki myjemy, kroimy na plastry - można za pomocą(...)szatkownicy lub maszynki. Przekładamy na durszlak. Zasypujemy solą - mieszamy, odstawiamy nad miskę, żeby odsączyć wodę. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry. Do wyparzonych, czystych słoików przekładamy marchewkę, gorczycę, pieprz, koper oraz ogórki. Do wody dodajemy cukier oraz ocet. Mieszamy, zagotowujemy, gdy cukier całkiem się rozpuści przelewamy po kolei do każdego słoika, małym strumieniem, aby zalewa dobrze wypełniła całość. Po zalaniu

Lena Gotuje
Szczupła grochówka z korzennymi warzywami i kurczakiem 253

kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku w kostce 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej) 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli sami robiliście bulion Wykonanie: Ugotować bulion lub ze słoika wlać do rondla Opłukać groch na sicie i dodać do bulionu. Doprowadzić wolno do zagotowania. Zamieszać kilkakrotnie. Dodać połowę z selera pokrojonego w kostkę(...)podsmażony pasternak i posiekaną natkę do wyłączonej z ognia zupy. Na każdej porcji na talerzu ułożyć kopczyk z pokrojonego w paseczki lub kostkę wędzonej piersi z kurczaka lub poszarpanego mięsa z ugotowanych udek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Razowe spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym 216

Ciekawa jestem czy kupujecie gotowe sosy w słoikach ? Jest ich na rynku sporo - różnych firm i różnie przyprawiane. Ale jak wybrać spomiędzy nich te dobre jakościowo i smaczne ? Otóż trzeba czytać etykiety na opakowaniach, dotyczy to zresztą także innych produktów spożywczych. W sosach pomidorowych najważniejsze jest ile świeżych, dojrzałych i pysznych pomidorów zużyto do wyprodukowania sosu a ile jego masy(...)papryka. Co dla mnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo.Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie nie jest trudne lecz awaryjny słoiczek w spiżarce potrafi

Smaczna Pyza
Galareta wieprzowa z majerankiem 189

wrzenia , jak zacznie się gotować , wyłączamy gaz , dodajemy żelatynę , pieprz , posiekany majeranek ( reszta pęczka ) i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści . Wcześniej ugotowane mięso , rozdrabniamy-rozrywamy , palcami na małe kawałki i układamy w niewielkich słoikach , razem z gotowaną marchewką z rosołu ( można ją dowolnie pociąć ) . Zalewamy przygotowanym wywarem z żelatyną i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce , najlepiej , jak przestygną

Ogrodnik w podróży
Sycący kociołek z mięsem i warzywami 484

oliwa 1 czerwona papryka peperoni 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 900 g ziemniaków 3 duże czerwone papryki 1 duży słoik ogórków konserwowych mąka pszenna typ 500 (np Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w małą kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość polać

Passions hobbies life
Sos paprykowy a'la ajvar 122

przykryciem około 8 minut na małym ogniu. Wyciągamy listek laurowy, całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos. Sos podajemy jako dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw, kanapek i pizzy. Sos przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce

Qchnia po prostu
Fasola w sosie pomidorowym 78

Fasola w sosie pomidorowym to pyszny pomysł na obiad. Można ją podać na wiele sposobów, a nawet zamknąć w słoiki. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis.  - świetnie danie bez mięsa - gotowana na suchej fasoli - dokładny opis szykowania i wiele porad

AniaGotuje.pl
Karkówka zapiekana w sosie słodko-kwaśnym 186

słoiki domowego sosu slodko-kwaśnego sól,pieprz Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski. Dodać sos ze słoika. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Najlepiej aby kawałki mięsa były całe zakryte sosem. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 1 godzinę, funkcja termoobieg. Gotową karkówkę podałam z ryżem

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty kiszonej 139

dziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i  nie tylko. Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀... Składniki: kapusta kiszona dowolna ilość marchewka cebula olej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania