Składniki: 1 kg czerwonej papryki 50 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 150 g cukru 6 łyżek oleju 5 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki chilli 2 łyżeczki soli 1 listek laurowy Sposób wykonania: Paprykę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną paprykę, dodajemy cukier, chilli oraz sól. Smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku oraz listek laurowy. Całość mi... czytaj dalej...
Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!
Czytaj dalej...Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.
Czytaj dalej...Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...