mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:42/214)

Mielonka w osłonkach wędliniarskich 263

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami według preferencji smakowych. Mielonka w osłonkach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 246

lubimy. Świadczy to jednak o tym, że pasztet to jedno z niewielu dań, w którym wykorzystuje się podroby ze względu na smak, a nie z biedy i oszczędnego gospodarowania mięsem i resztkami. A jeśli chodzi o historię bliższą naszym czasom, to choć dzisiaj wydaje się to abstrakcją, jeszcze 30 lat temu nikogo nie dziwił taki obrazek: czteroosobowa rodzina wsiada(...)stoi w kolejce na chodniku kilka godzin. A przy ladzie wszyscy są szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól

Trzeci talerz
Zapiekanka gołąbkowa 255

oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować(...)które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać

Monia miesza i gotuje
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 217

pasztetu ?  Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego pieprzu 0,5 g gałki(...)kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików. Pasteryzacja Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serce Werony 129

Serce Werony Rolada z delikatnego mięsa z indyka a w środku kolorowy aromatyczny omlet z warzywami. Potrawę robi się szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        10 dag fasolki szparagowej ·        10 dag marchwi kostka(...)Mały słoik papryki konserwowej ·        3 jajka ·        Pieprz ·        Przyprawa do indyka ·        sól ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy wzdłuż tak żeby nie przeciąć i rozbijamy, doprawiamy przyprawą

Kulinarna Chwila
Placek po węgiersku z gulaszem 177

obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku

Aromatyczne Podróże
Fasolka po bretońsku 112

łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego rana. Mięso zalewam wodą i gotuję do miękkości z odrobiną soli, kilkoma listkami i zielem angielskim. Jak już(...)krojeniem ugotowanego mięsa, boczku i kiełbasy. Podsmażam kiełbasę z boczkiem na patelni bez dodawania tłuszczu. Tłuszcz wytapia się z pokrojonej kiełbasy i boczku.  Dodaję następnie razem z podrobionym mięsem do gotującej się fasoli. Wrzucam trzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA GULASZOWA Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 75

jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie wszystkimi smakami warzyw i mięsa.  Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego * 1 czerwona papryka

Zrób to smacznie
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 357

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa meksykańska 181

rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy

Kuchenne aromaty
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1067

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z fasolki szparagowej i warzyw na zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali(...)pietruszki 50 ml octu jabłkowego 6% 2 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego do smaku sól, pieprz cukier (dodałam około 25 g cukru) 100 ml oleju wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Fasolka szparagowa do słoików Przygotowanie: Fasolkę dokładnie płuczę, odcinam końcówki (jeżeli ma włókna to je usuwam) i kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Mielonka z SZYNKOWARA 185

wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je aby nie było potem pustych dziur w nim ( czasami robię to za pomocą ubijaka do kartofli ). 4. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte oraz spójne. Ja tym razem robiłam z połowy składników dlatego dla dobrego docisku musiałam założyć druga sprężynę z drugiego szynkowaru. 5. Tak zapakowane mięsko w szynkowar(...)czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa. 7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać ! Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie

Gotowanie...to proste !
Szynka z szynkowara. Konkurs ! 237

sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy naszą szynkę w zalewie na około 6-7 dni pamiętając o tym aby  codzienne przekręcić szynkę  na drugą stronę by równomiernie się zapeklowała. Resztę zalewy zlewamy do słoika i jeśli w trakcie peklowania woda zacznie nam mętnieć(...)natrzeć jeszcze mieszanką ziół np. Babci Leokadii ;) 6.  Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny

Gotowanie...to proste !
Słodko-kwaśne marynowane wiśnie 178

lekko korzenne marynowane wiśnie na zimę. Łagodne, ciepłe i korzenne przyprawy w zupełności wystarczą, aby wzbogacić smak owoców zamkniętych w tych słoikach, ale go nie zdominować.  Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek(...)mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić słodko-kwaśne marynowane wiśnie na zimę - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na marynowane wiśnie na zimę. SKŁADNIKI: na 6-7 ćwierćlitrowych słoiczków 1,5 kg wydrylowanych wiśni, ponakłuwanych wykałaczką 0,5kg brązowego cukru

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania