mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:42/214)

SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 391

gotować 20 minut w posolonej wodzie. Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Gruszki w syropie z imbirem. 321

jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!   GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.           Składniki: 1600 g twardych gruszek 500 ml wody

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pikantny sos tatarski 160

Bardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli

Bajeczna Kuchnia
Sztukamięs z sosem śliwkowym 140

sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz

Marder&Marder Manufacture
Domowa konserwa 87

Gorczyca Pieprz Czosnek Wykonanie: Mięso zmielić ze słoniną i doprawić solą, pieprzem, gorczycą i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wlać 2 łyżki wody do mięsa. Jeszcze raz połączyć dokładnie składniki ręką i włożyć do wyparzonych słoików. Gotować około godziny, następnie wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie gotować przez jedną godzinę. Przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z cielęciny z żurawiną 133

wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć

królestwo garów
Smalec domowy 143

rumiane łączymyto ze sobą.   Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu zeszklenia cebuli.   Do skwarek z cebulą dosypujemy mięso.   Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna.   Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem)  i zachwycamy się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Pomidory Suszone w Oleju Słonecznikowym z Czosnkiem i Czasnuszką 180

mijać na ulicy :) A teraz wracając do pomidorów, postanowiłam zrobić je w oleju, bo chciałam mieć produkt, który będzie przygotowany jako dodatek do sałatek, mięsa, czy innych dań, na które nabiorę ochoty. Składniki na 1 słoik: 100 g suszonych pomidorów, ja wykorzystałam te ze sklepu SKWORCU, bo ma w dobrej cenie i jakości 300 ml oleju słonecznikowego (tak jak wspomniałam

Blondynka Gotuje
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 248

Wędliny domowe przygotowujemy w miarę naszych potrzeb na różne sposoby. Kiełbasa Mielonka to domowy przysmak, który przygotowujemy regularnie w słoikach. Domowa pyszna mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa nie ma nic wspólnego z produktami sklepowymi, które są z reguły najniższego sortu z produktów MOM, aromatów, barwników i tym podobnych sztucznych dodatków. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, gdyż(...)problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami według preferencji smakowych. Mielonka w osłonkach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 228

lubimy. Świadczy to jednak o tym, że pasztet to jedno z niewielu dań, w którym wykorzystuje się podroby ze względu na smak, a nie z biedy i oszczędnego gospodarowania mięsem i resztkami. A jeśli chodzi o historię bliższą naszym czasom, to choć dzisiaj wydaje się to abstrakcją, jeszcze 30 lat temu nikogo nie dziwił taki obrazek: czteroosobowa rodzina wsiada(...)stoi w kolejce na chodniku kilka godzin. A przy ladzie wszyscy są szczęśliwi, że kupili to, po co przyjechali…. Pasztet w słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól

Trzeci talerz
Komunia w domu – co i kiedy przygotować – kalendarz organizacji 92

jego realizacji czyli co i kiedy przygotowałam aby na spokojnie ze wszystkim zdążyć. Środa – 4 dni przed zrobienie zakupów wyjęcie z zamrażalnika mięsa, jeśli takie będzie używane wyszukanie w spiżarni i przyniesienie do kuchni wszelkich słoików których zawartość będzie przystawkami: grzybki, papryka, patisony, dynia itd Czwartek – 3 dni przed pieczenie ciast zamarynowanie schabu (natarcie przyprawami) i umieszczenie(...)chlebka lawasz Piątek – 2 dni przed Karkówka – pokrojenie jej w plastry, rozbicie na kotlety, obsmażenie na patelni i posmarowanie marynatą. Umieszczenie w lodówce doprawienie i zrobienie mięsa na klopsiki, uformowanie klopsików. Ugotowanie sosu pomidorowego. Ugotowanie klopsików w sosie. Po wystudzeniu, umieszczenie w lodówce. ugotowanie kapusty młodej z koperkiem, po wystudzeniu umieszczenie w lodówce. ugotowanie marchewki, wystudzenie i umieszczenie

Dorota Smakuje
Zapiekanka gołąbkowa 241

oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować(...)które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba). Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem. Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać

Monia miesza i gotuje
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 200

pasztetu ?  Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego pieprzu 0,5 g gałki(...)kajzerkę zmielić na sitku o jak najmniejszych oczkach (w naszym przypadku 2 mm). Dodać jajko, przyprawy, 200 ml wywaru z mięsa i zmiksować na gładką masę. Na tym etapie przygotowań pasztet będzie dość rzadki. Tak przygotowany pasztet przelać do słoików. Pasteryzacja Słoiki z pasztetem pasteryzujemy w wodzie o temperaturze 100 stopni /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serce Werony 115

Serce Werony Rolada z delikatnego mięsa z indyka a w środku kolorowy aromatyczny omlet z warzywami. Potrawę robi się szybko i prosto, choć wydaje się na skomplikowana. Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        10 dag fasolki szparagowej ·        10 dag marchwi kostka(...)Mały słoik papryki konserwowej ·        3 jajka ·        Pieprz ·        Przyprawa do indyka ·        sól ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy wzdłuż tak żeby nie przeciąć i rozbijamy, doprawiamy przyprawą

Kulinarna Chwila
Placek po węgiersku z gulaszem 161

obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz: - 500 g mięsa gulaszowego wołowego, - 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego, - 2 czerwone papryki  - papryczka chili  - 1 duża lub 2 małe cebule,  - 1 słoik (250ml) domowego przecieru pomidorowego (może być jedna puszka pomidorów) -  1/2 kg pieczarek, -  2-3 ząbków czosnku

Aromatyczne Podróże

Proponowane wyszukiwania