wcale wielu dodatków, żeby stworzyć z niej danie wyjątkowe. Ze względu na swój kształt świetnie nadaje się do zrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób przekąskę podaję na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Jest to też(...)bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam polędwiczki z szałwią. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe ( u mnie po 40 dag każda) 30 dag pieczarek 20 dag sera gorgonzola pęczek natki pietruszki 6 ząbków czosnku sól, pieprz olej + masło Sposób przygotowania: Polędwiczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy
Pobite gary BarbaryDziś zapraszam Was na pyszny domowy fast-food – pizzę z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką. Przepis na chrupiące polędwiczki, które posłużyły mi do farszu na pizzę znajdziecie tutaj (klik) . Domowa pizza nie ma sobie równych. Oczywiście farsz możecie dowolnie modyfikować. Taka pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką sprawdzi się doskonale jako syty obiad, na przyjęciu(...)gorącej) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju około 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu mała szczypta soli ketchup do posmarowania pizzy 1 większa polędwiczka z kurczaka ( z tego przepisu ) około 125 g pieczarek prażona cebulka Skworcu 1/2 żółtej papryki 2 ogórki kiszone żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże
Słodkie okruszkiMini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe, Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋 W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪 Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego(...)schabowego :P 💪 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 120 g sera camembert np. z papryką, kilka zielonych całych oliwek, kilka ziaren kapary, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry. Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej
Moniki SmakołykiPołączenie prawdziwków uduszonych na maśle z grillowanymi pomidorkami i polędwiczką wieprzową , yummy . Polecamy . Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych sól pieprz tymianek rozmaryn 250 g prawdziwków ząbek czosnku 2 łyżki oliwy łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych 2 średnie ziemniaki Przygotowanie Polędwiczki pokroiłem na plastry. Rozbiłem lekko ręką. Mięso natarłem pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą. Oliwą(...)koniec koniecznie, gdyż zamknie ona pory mięsa i nie przejdzie ono aromatem przypraw. Polędwiczki pozostawiłem na około godzinę w temperaturze pokojowej. Tak zamarynowane mięso zgrillowałem , doprawiłem solą i pieprzem. Prawdziwki pokroiłem na podłużne plastry. Na patelni rozgrzałem masło, poddusiłem czosnek i usmażyłem grzyby Zgrillowałem pomidorki koktajlowe. Na oliwie usmażyłem talarki ziemniaków. Na talerzu ułożyłem równolegle usmażone ziemniaki, zgrillowane polędwiczki
R'n'G KitchenDelikatne polędwiczki w chrupiącym jajecznym cieście. Zazwyczaj jest tak, że najpierw maczamy w jajku a potem w mące. Tutaj jest na odwrót. Dzięki temu doprawione mięso nie traci smaku, a przyprawy są wyczuwalne ;) Składniki: polędwiczki 8 szt. jaja 2 szt. mąka kukurydziana 1/3 szkl. sól 1 łyżeczka tymianek 1 łyżeczka papryka ostra mielona 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta czosnek granulowany(...)łyżeczka olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Polędwiczki umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. 2. Jajko dobrze rozbełtać. Dodać paprykę i czosnek. Wymieszać. 3. Na talerzu umieścic mąkę. Obtoczyć w niej polędwiczki. 4. W rondlu rozgrzać olej. Polędwiczki zanurzyć w jajku i wrzucić na głęboki olej. Smażyć na złoty kolor, Wyłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na sałacie tworząc
Kuchnia PaulettesProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą(...)pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. • Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. • Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię
To co kochamDuet idealny czyli miękkie i kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt smakowy i wizualny doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Mnie do naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam(...)naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości • 250 g mięsa mielonego z cielęciny • 1 jajko • 1/2 kajzerki • 1/2 cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 kulka mozzarelli Wykonanie: • Plastry polędwiczki posypać solą i pieprzem. • Cebulę i czosnek posiekać
To co kochamPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym razem polędwiczki przygotowałam w wolnowarze. Wyszły naprawdę wyśmienite. Również sos, który powstał w czasie gotowania jest wyjątkowo smaczny. Jeżeli posiadacie wolnowar, to spróbujcie koniecznie, bo warto :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około(...)polędwiczek wieprzowych 60 ml sosu sojowego 1,5 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 1 szalotka drobno posiekana 1 łyżka prażonej cebuli (lekko rozgniecionej) 4 ząbki czosnku drobno posiekane Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć i pozbawić błon. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jeśli polędwiczki są duże, to każdą przekroić
kuchnia doskiGrzyby leśne to dobra baza dla wielu potraw. Na dzisiejszy obiad podałam polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym . Wszystkim bardzo smakowało, więc gorąco polecam. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 20 dag. ugotowanych leśnych grzybów 2 cebule szalotki pietruszka zielona masło klarowane przyprawy: sól, pieprz, lubczyk inne wg. gustu MARYNATA: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta pieprzu grubo mielonego, szczypta soli(...)łyżeczki papryki ostrej, 1 czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka lubczyku suszonego przetartego w dłoniach, WYKONANIE: polędwiczkę kroimy na cienie plastry, następnie jeszcze na pół, marynujemy około 1 godziny, tak pokrojone mięso smażymy na łyżce masła, do zrumienienia (około 10 min), polędwiczkę odkładamy i na tym samym tłuszczu szklimy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojone
Kuchnia BeatyViolaPassion Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (0.5 kg) 3 łyżki masła klarowanego 2łyżki smalcu gęsiego marchew do karmelizacji i pieczarki MARYNATA : 3 łyżki musztardy "Dijon" 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki syropu z fig 3 łyżki wody różanej 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek Przepis tu w "ciekawostkach" 2 łyżki tymianku 3 ząbki czosnku przeciśniętego na prasie Sposób: Polędwiczkę oczyszczamy(...)błonek , myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Robimy marynatę, wszystkie składniki dodajemy do szklanej miski i mieszamy łącząc w jednolitą masę. Następnie marynujemy nasza polędwiczkę i odstawiamy na minimum godzinę pod przykryciem do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i na smalcu gęsim smażymy z obu stron w całości nasza polędwiczkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy
Viola cooks with passionpełni sezonu grzybowego (wczoraj ponad 80 prawdziwków zebranych!) - zapraszam na pyszne polędwiczki z sosem grzybowym z dodatkiem śmietany i świeżych aromatycznych ziół :) Poza sezonem możemy skorzystać oczywiście z grzybów mrożonych lub suszonych (te oczywiście wcześniej namaczamy). SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych 300 g leśnych grzybów 1 biała cebula 2 łyżki śmietany(...)czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe i rozbite dłonią plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy na bok. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam polędwiczki praktycznie pod każdą postacią. Natomiast tę postać lubię najbardziej, za słodko-ostre rozkosze podniebienia. Zapraszam do posmakowania :) Polędwiczki miodowo-musztardowe /na 6 porcji/ ok. 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 duże łyżki musztardy łyżka miodu sok z 1/4 cytryny łyżka oliwy olej do smażenia sól, pieprz Polędwiczki umyć. Musztardę z miodem rozetrzeć w misce. Dodać sól, pieprz, oliwę(...)cytryny. Mięso nakłute widelcem marynować w tak przygotowane zalewie minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Polędwiczki osączyć z marynaty i smażyć krótko z każdej strony, aż się mocno zarumienią. Zdjąć z patelni, pokroić w grube plastry. Na patelnię dodać jeszcze trochę oleju, włożyć pokrojone mięso i znów smażyć. Dodać sos i dusić, by nie było surowe w środku. Dosolić
Biały fartuszekpolędwiczki, to jeden z hitów wszelkich przyjęć organizowanych u nas w domu. Jako, że właśnie rozpoczynamy istny rodzinny maraton imieninowo-urodzinowy, który później płynnie przechodzi w Boże Narodzenie i Nowy Rok, warto, żeby ten przepis pojawił się teraz tu na blogu. Na którymś uroczystym obiedzie u nas na pewno zagoszczą:) Polędwiczki są bardzo delikatne, miękkie i soczyste. Proste(...)obiadem. Pieczarki do tego dania warto sobie przygotować rano, lub nawet poprzedniego dnia. Oczyścić, pokroić, włożyć do miseczki, przykryć folią i schować do lodówki. Zapraszam na naprawdę pyszne danie! Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem 6 większych lub 8 mniejszych porcji 2 polędwiczki wieprzowe (po 330 – 350 g każda) 1 duża cebula 400 g pieczarek (najlepiej małych) 100g żółtego sera
Posadzone i zjedzoneCześć ! Dziś propozycja na szybki obiad. To jedno z moich ulubionych dań. Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky są kruche, rozpływające się w ustach, po prostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych(...)pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż czosnek przez około 1 minutę. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej
Moja pasja smaku