polędwiczki - 3023 przepisów (strona:49/202)

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami 126

Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.  Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów. Zapraszam. Składniki:  8 polędwiczek drobiowych   1 garść oliwek   2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku   kilka gałązek świeżego rozmarynu  sól morska  pieprz kurkuma(...)papryka słodka 1 suszona ostra papryczka 2 łyżki oliwy 1 plaster masła  1 cytryna Sposób przygotowania: Wykonanie:    Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią

Wino Francja Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 215

jestem zdania, że z polędwiczki nie da się wyczarować niczego, co będzie jednocześnie proste w wykonaniu, ambitne i smaczne. Tym razem przedstawiam smażone bez tłuszczu kąski tego pysznego mięsa, przyprawione lekko orientalną nutką. :) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g) kulka sera mozzarella lub ok. 50g korycińskiego 2,5 łyżki stołowej konfitury żurawinowej 2,5 łyżki konfitury gruszkowej 2 łyżki sosu(...)chilli na czubku noża - mielonego kardamonu, białego mielonego pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej, zmiażdżonej czarnuszki mała płaska łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu suszone gałązki tymianku do dekoracji Polędwiczkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości około 1,5 centymetra, po czym spłaszczamy między dłońmi. Przygotowujemy glazurę: sos Worcester, miód, czosnek, konfitury i przyprawy mieszamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji 124

Dzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje się soczysta i rozpływa się w ustach oraz jagody goji nadające potrawie odrobinę słodyczy. Smak dania zaostrzyłam papryczką chili a całość posypałam świeżą kolendrą   Składniki: 150 g czarnej fasoli 150 g kolorowej komosy ryżowej(...)quinoa) 250 polędwiczki wieprzowej 3 łyżki suszonych jagód goji kawałeczek papryczki chili 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka soku z limonki świeża kolendra do posypania sól Przygotowanie: Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. Czarną fasolę ugotować i odcedzić. Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym - azjatycki fast food 186

Kurczak czy polędwiczka wieprzowa z sosem ostrygowym ze świeżymi warzywami i ryżem to nasz ulubiony sposób na azjatycki fast food! Pyszne w smaku i pożywne danie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego(...)dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na cieniutkie kawałki. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, a po chwili dodać polędwiczkę. Kiedy polędwiczka delikatnie zacznie się rumienić dodajemy sos rybny i sojowy, następnie sos sriracha, a na koniec sos ostrygowy. Przesmażamy jeszcze z pół minuty. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją

Plate of Joy
Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym 154

Soczyste, o lekkim dymnym posmaku połączonym z cytryną skarmelizowaną z miodem. Efektowne, zwłaszcza w prezentowanym połączeniu. Zaskoczą każdego, a wystarczy pół godziny, żeby zabłysnąć. Składniki: – 1 polędwiczka wieprzowa – łyżka wędzonej czerwonej papryki – łyżka soli ziołowej – łyżka chilli – 100 gram zwykłego ryżu – 100 gram dzikiego ryżu – sól – sok z połowy cytryny(...)łodyg tymianku, rozmarynu i pietruszki – kilka garści roszponki – 1-2 łyżki łuskanego słonecznika, najlepiej karmelizowanego – oliwa z oliwek – 2 jajka – łyżka masła   Wykonanie: Polędwiczki oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, podzielić na połowy. Natrzeć oliwą z oliwy, posypać i wetrzeć w mięso paprykę wędzoną, sól ziołową i chilli. Zostawić na 15 minut. Zagotować ryż

Pociąg Do Kuchni
Polędwiczki wieprzowe z octem balsamicznym i kaparami 218

kawałek wieprzowiny, mimo iż delikatny i raczej chudy, nie należy do moich ulubionych.  Polędwiczka wieprzowa ma jednak jedną, bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste. Nawet mnie smakowało, więc polecam. inspiracja  tutaj składniki 1 kg  polędwiczek wieprzowych, pokrojone na kawałki(...)łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, lub do smaku 1 łyżka kaparów, lub do smaku przygotowanie Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki gr ok 3 -4 cm. Umieścić mąkę, sól, pieprz, czosnek w plastikowej torbie. Wstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką 181

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ponadto nie wymagają praktycznie żadnego przygotowania wcześniej, dlatego są idealnym daniem na szybki obiad. My zajadamy je z ziemniaczkami i mizerią, ale dodatki można skomponować dowolnie, według uznania:) Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Polędwiczka wieprzowa 3 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżka(...)masła Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Polędwiczkę wieprzową czyścimy ze zbędnych błonek. Następnie kroimy ją w poprzek w około 2 cm plastry. Układamy je na desce do krojenia i dociskamy dłonią, tak by lekko się rozpłaszczyły. Każdy z kawałków obsypuje świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie. Wylewamy na nią

Kolizje Smaków
Dojrzewająca polędwiczka /domowe wędliny 207

sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa ok. 8-14dni. Wszystko zależy od tego jak dużego kawałka mięsa użyjemy. Ja użyłam niedużej polędwiczki wieprzowej, więc po 8 dniach już można było ją jeść. Koniecznie zróbcie taką wędlinę na nadchodzące święta, na pewno będzie nie lada zaskoczeniem dla Waszych gości :) Ja już szykuję schab(...)święta tą metodą :) SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa ok 500g ( można użyć też schabu środkowego, albo polędwicy wołowej) 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej ( można pominąć) 1 kopiasta łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki świeżozmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie obsypać ja cukrem

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 240

nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej(...)wielkości 8 pomidorków koktajlowych  2 czerwone cebule  250ml białego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki

Szefowa kuchni
Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze 163

Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4  - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.  W oparciu(...)przepis z  Food.com składniki (3 - 4 porcje) ok 500 g  polędwiczki wieprzowej 3 łyżki soku z cytryny 3- 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek 1 duża cebula ziemniaki  - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę

Stare Gary
Czekoladowa polędwiczka 205

przepisie składniki idealnie się uzupełniają, nuty słodyczy przeplatają się z wytrawnymi,  rozmaryn  łączy je w całość, cynamon i kawa pięknie pachną i oczywiście smakują. :) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki  rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane(...)patelni około 3 minut z każdej strony.  Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczki obtaczamy w pieprzu lub posypujemy pieprzem zmielonym w młynku z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy polędwiczki z każdej strony.  Polędwicę następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego

Garniec Magalie
Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita 180

Polędwiczki wieprzowe z mięsnego rarytasu - drogiego i odświętnego stały się produktem pospolicie używanym w naszych kuchniach. Ich zakup nie stanowi już żadnego problemu, jak to kiedyś bywało. Nastąpił istny wysyp pomysłów na przygotowanie tej delikatnej części wieprzowego mięsa - co jeden to bardziej wymyślny. Można zaryzykować stwierdzenie, że część z nas ma już polędwiczkowy przesyt. Ja dziś postanowiłam przedstawić przepis(...)polędwicę w formie jaką pamiętam z przed lat. Kiedyś bowiem zakup polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji. Składniki: 1 dorodna polędwiczka wieprzowa 1 spora cebula mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz świeżo mielony olej do smażenia odrobina wody (opcjonalnie)   Przygotowanie: Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry

Kuchnia po mojemu
Obiadowe wspomnienie o polędwiczce w miodzie i chili pieczonej 151

niż myślałam, że będzie). Nadszedł jednak weekend i zaczyna się mój dyżur w kuchni. Mam mocne postanowienie pogotować, żeby chociaż na pierwsze dni tygodnia starczyło. Oto kolejny przepis na polędwiczkę - przygotowaną jeszcze za czasów lenistwa. Niewykluczone, że w ten weekend znów zawita do mojego menu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu (lub syropu z mniszka) 1/2 łyżeczki octu ryżowego(...)łyżeczka oliwy solidna szczypta płatków chili sól, pieprz biały mielony Przygotowanie: Polędwiczkę nacieramy solą i białym pieprzem. Z miodu, oliwy, octu i chili robimy marynatę, którą smarujemy mięsko. Chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy przez chwilkę z każdej strony. Przed pieczeniem smarujemy odrobiną musztardy francuskiej. Pieczemy w folii do 40 minut. Następnie kroimy na plastry. By polędwiczka była

Kuchnia po mojemu
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 246

sałatki które z powodzeniem zastępują obiad a do tego wyglądają i smakują wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko(...)sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron  Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło 10 cm pęd selera naciowego Pieprz biały Świeżo starta gałka muszkatałowa Sól himalajska Sok z cytryny

Kuchnia PROzdrowotna
Aromatyczne fusilli z kozim serem i polędwiczkami 224

Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można bardzo szybko wykonać. To ma ogromne znaczenie szczególnie dla osób których głód dopadł na tyle że często bywają nieuprzejmi podczas długiego oczekiwania na danie :). W dzisiejszej makaronowej odsłonie połączymy makaron z pszenicy durum(...)bardzo aromatyczny sos w którym kozi ser połączy się z selerem naciowym, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą mielonych goździków. Do tego podamy super kruche i wręcz rozpływające się w ustach polędwiczki z kurczaka. To połączenie smakowe czasem przypomina smak ogórkowy co jest naprawdę ciekawe! Zapraszam do wypróbowania! Czas przygotowania: 15 minut Dla 1 osoby Składniki: 1,5 garści ugotowanego makaronu żytniego

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania