Ekspresowy i przepyszny obiad - kasza kuskus z aromatyczną polędwiczką, cukinią oraz cebulą, z dodatkiem czosnku i oleju z papryczką chili. Danie przygotowałam zupełnie przypadkiem, kiedy w oko wpadły mi polędwiczka i cukinia spoglądające na mnie tęskno z lodówki 😉 Decyzja była szybka - trochę cebuli, czosnku, przypraw i genialny obiad gotowy! 👌 Soczyste mięso i sprężysta cukinia doskonale komponują się z kuskusem(...)SKŁADNIKI: 250 g kaszy kuskus 0,5 łyżeczki masła 1 łyżka oleju z dodatkiem chili 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 2 większe szalotki lub 1 cebula 1 cukinia 1 polędwiczka wieprzowa (około 450 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 duże ząbki czosnku sol i świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę kuskus wsypo do miski i zalej wrzącą wodą
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na 2 porcje: 300 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu soba 1 cebula 1/2 papryczki chilli 100 g różyczek brokuła 150 g zielonej fasolki 1/3 szklanki sosu teriyaki 1/3 szklanki wody 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (lekko posiekane) 1 łyżka oleju sezamowego Polędwiczkę pokroić na plasterki, zalać(...)czasie dodać na patelnie wymieszane ze sobą sos sojowy, wodę, ocet ryżowy oraz brązowy cukier. Zagotować. Dodać orzeszki ziemne, wymieszać. W miedzy czasie na patelni grillowej zgrillować polędwiczkę, po 2 minuty z każdej strony. Odstawić. Makaron ugotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć na patelnie i wymieszać. Przełożyć na talerz, na wierzchu dania położyć polędwiczki. Smacznego! Przepis pochodzi
Moja Galeria SmakuDziś przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia polędwiczki wieprzowe. Mięso zrobione w ten sposób jest lekkie, mięciutkie i bardzo soczyste. Moje polędwiczki podałam z makaronem z kurkami, smakowało znakomicie. Składniki: polędwiczka wieprzowa masło, olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Na patelni
magiczna kuchnia Kasirzadko ostatnimi czasy gości u mnie mięso na talerzu. Ale ten pomysł sprawił, że poczęstowani nim moi goście byli zachwyceni smakiem. A jest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn(...)doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy
Raj dla PodniebieniaPolędwiczki wieprzowe mogłabym jeść w każdej możliwej postaci. Przepis, który dziś pragnę Wam zaprezentować, mocno zakorzenił się w mojej głowie i bardzo dobrze mi się kojarzy. Będąc na diecie wegańskiej, z czysto zdrowotnych powodów, nie jadłam ani nabiału, ani mięsa. Jednak moja rodzina nadal była mięsna, a obowiązek wykarmienia moich bliskich nadal spoczywał na mojej głowie, więc prócz wegańskich dań(...)mięsko. Był to okres zimowy, więc dość ubogi w różnorodność warzyw w naszym kraju, a na diecie wegańskiej byłam już ponad pół roku. Któregoś dnia postanowiłam przygotować moim bliskim polędwiczki z tego przepisu, które robiłam już nieraz i zawsze uważałam, że są pyszne. Tego dnia miałam lekkie załamanie i miałam ogromną ochotę podjeść coś nie-wegańskiego. Kiedy nikt nie patrzył
Be Fit Be StrongPolędwiczki duszone z kurkami są mięciutkie i aromatyczne, po prostu rozpływają się w ustach. Kurki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je dodawać do różnych dań, szczególnie mięsnych. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 gram kurek 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz kolorowy grubo mielony Sól 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki śmietany(...)łyżki masła Olej do smażenia Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, oprószamy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz kurki, podsmażamy do momentu aż woda odparuje, dodajemy podsmażone polędwiczki, ziarna ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę
Bajeczna KuchniaPolędwiczki wieprzowe w miodzie, białym winie i truskawkach to idealny obiad, tym bardziej że sezon truskawkowy dobiega już do końca i trzeba to wykorzystać. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 8 łyżek jasnego sosu sojowego świeżo mielony kolorowy pieprz sól 0,5 szklanki białego wytrawnego wina(...)truskawek kilka listków bazylii oliwa Przygotowanie: Z soku z cytryny, sosu sojowego i miodu robimy marynatę łącząc te składniki. Marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Kroimy cebulę i wykładamy nią dno naczynia, na cebuli kładziemy polędwiczki i skrapiamy je oliwą, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Wlewamy połowę marynaty i 1/4 szklanki wody i pieczemy około
Lili w kuchniSkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy(...)patelni podgrzewamy łyżkę masła, solimy, wrzucamy osuszone kurki, podsmażamy kurki zdejmujemy z patelni i układamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut w międzyczasie gotujemy kaszę Podajemy gorące, Smacznego!! P.S do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić
Luźna Kuchniatego podałam kurki, które właśnie pojawiły się na straganach Jeśli lubicie mięso z indyka to polecam to danie, z którym bez trudu poradzi sobie każdy. Składniki: 800 g polędwiczek z indyka 300 g kurek 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki masła klarowanego 100 ml śmietany 30% pęczek koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Koperek posiekałam(...)utarłam z miękkim masłem. Wstawiłam do lodówki. Mięso umyłam, osuszy łam ręcznikiem papierowym, posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni roztopiłam połowę masła klarowanego, włożyłam polędwiczki i zrumieniłam z obu stron na średnim gazie. Wyjęłam z patelni, żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam kurki. Przebrałam je i wrzuciłam do miski z wrzącą, osoloną wodą. Jak czyścić kurki pokazałam tutaj
Kuchnia u KrysiDziś do mojego obiadowego przepisu, użyłem polędwiczek wieprzowych z certyfikatem jakości QAFP. O QAFP już kilka razy Wam wspominałem, przy okazji relacji z warsztatów. Jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, opierający się na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. Począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, warunku ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, pakowanie, magazynowanie i sprzedaż. Sam bardzo często(...)najwięcej na blogu. Kupując mięso ze znaczkiem QAFP nie muszę się martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni. Składniki : 200g polędwiczki wieprzowej QAFP 2 ziemniaki truflowe 1/2 białej rzodkwi garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine Przyprawy : pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona majeranek
Parowar Facetaweekend minął ?? Mój trochę zabiegany, bo młody miał urodziny i tak nie było czasu na nic. Na obiad mąż kupił polędwiczki, więc zrobiliśmy je na szybko z sosem musztardowo - śmietanowym i dodaliśmy do tego troszkę miodu. Mięsko było pyszne, jako dodatek kasza owsiana. Fajna, jedliśmy pierwszy raz :) Miłego dnia :)) Składniki: polędwiczka wieprzowa musztarda (u nas miodowa 3 łyżeczki) miód ( jakieś(...)łyżki) śmietana 18 % pieprz sól olej kokosowy kasza owsiana u mnie Kupiec Polędwiczki kroję w grubsze plasterki i rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego, na rozgrzany wrzucam polędwiczki, dodaję miód i podsmażam z obu stron, jak już będą miękkie dodaję musztardę i śmietanę. Jeśli trzeba doprawić to doprawiamy. Mieszamy
kruche babeczkiprostu kawał obiadu na patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem ją w czasach naszej przedblogowej zabawy, ale jeśli nawet, to nie w tygodniu toskańskim. Wiem, kto będzie wiedzieć! ;) Wracając(...)się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka (lub w innym kolorze) kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty) Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka
zadanie-gotowanieSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek 1 kubek jogurtu greckiego Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki, lekko rozbijamy przygotowujemy marynatę- mieszamy maślankę z musztardą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy polędwiczki, odstawiamy ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, gotujemy ogórki(...)myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i solimy polędwiczki smażymy na odrobinie oliwy z obu stron ogórki odsączamy, zalewamy jogurtem doprawiamy koperkiem i pieprzem ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie podajemy gorące w towarzystwie mizerii Smacznego
Luźna Kuchniawyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6 ząbków czosnku 2 jajka majeranek papryka słodka sól pieprz przygotowanie: Mięso - karkówkę, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić. Polędwiczkę oczyścić(...)jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić. Foremkę, podobnej długości jak polędwiczka, wykładamy folią aluminiową - z zapasem, tak aby można nią było później owinąć mięso. Na dno foremki, posypane kminkiem, położyć równomiernie trochę więcej niż połowę mielonego mięsa. Zrobić wzdłuż wgłębienie
Stare Gary