polędwiczki - 3023 przepisów (strona:44/202)

Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 149

wracają do domu, a bez obiadu obejść się nie potrafią. Kaszę jaglaną można zastąpić ryżem, soczewicą lub inną kaszą, które gotować należy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce(...)oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać do połowy wodą. Dorzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Polędwiczkę pokroić na kawałki grubości 1,5 cm i rozpłaszczyć je palcami. Smażyć kawałki na rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach.  Smażąc, posypać polędwiczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami 206

ciekawość zarazem - uda się czy lepiej pozostawić tą metodę szefom kuchni, którzy mają wszystkie narzędzia niezbędne do stosowania sous-vide. Ale przecież kto nie ryzykuje ten nie ma.  Polędwiczka wieprzowa domową metodą sous-vide na kaszy pęczak z cukinią i burakami Mięso Wybieramy garnek z najgrubszym dnem (łatwiej będzie kontrolować nam temperaturę wody), wlewamy do niego zimnej wody(...)Szpikulec termometru wkładamy do wody, a samo urządzenie osadzamy w specjalnej blaszce na krawędzi garnka. Podgrzewamy wodę do temperatury 60 stopni Celsjusza. Polędwiczkę czyścimy z błonek (ja odkroiłem węższą część mięsa i użyłem tylko tej o w miarę identycznej grubości). Na blacie rozwijamy min, 50 cm folii spożywczej, na której kładziemy polędwiczkę, zwijamy ją jak rolkę sushi, dociskając szczelnie. Celem

Right Behind The Kitchen
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 202

Dziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)English Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami (4 porcje) Składniki na polędwiczkę: 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany

karmelowy
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 114

jest mój ulubiony przepis na niedzielny obiad. Tak podana polędwiczka nadaje się nawet na elegancką imprezę rodzinną. Mięso jest miękkie, a sos wspaniale je uzupełnia. Kolosalną zaletą tego przepisu jest to, że przy odrobinie wprawy przygotowanie całego obiadu zajmuje nie dłużej niż 30 minut (plus pieczenie). Składniki (na 3 – 4 osoby): 2 polędwiczki wieprzowe(...)pleśnią – ok. 100 gr. Białe wytrawne wino – pół szklanki Kartonik śmietanki 18% – 250 ml. Masło klarowane do smażenia Czosnek, przyprawy Opcjonalnie: warzywa, które chcemy zapiec obok Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, posypujemy pieprzem i majerankiem (lepszy świeży, ale może też być suszony). Uwaga: nie solimy – przynajmniej ja nie solę, bo podobno mięso przez to twardnieje. Obsmażamy

Patchwork
Polędwiczka w musztardzie 111

Polędwiczka to naprawdę doskonałe mięso. Jeden z przepisów na nią wstawiłam już na bloga ( Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki

Życie zamknięte w smaku
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 135

Cześć ! Dziś mam dla Was propozycję obiadową – makaron soba z polędwiczką, czerwoną kapustą, liśćmi botwiny i papryką. Danie jest pyszne, szybkie w wykonaniu i cieszy oko. Możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Kto ma ochotę na miseczkę ?! Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 1 polędwiczka wieprzowa 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane liście z 1 pęczka botwiny(...)papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany

Moja pasja smaku
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 123

Polędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.     Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie układamy go na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym

Moniki Smakołyki
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 103

polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak, podgrzewać mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe wg Anny Starmach 196

Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka(...)Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć

Moja Galeria Smaku
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 208

Składniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa  12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki słodkiego ketchupu szczypta czosnku 2 świeże ogórki zielone 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C  polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy(...)kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,  całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt

Luźna Kuchnia
Polędwiczki duszone w cebuli 102

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatyczną cebulką. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi .   Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg 4 średnie białe cebule 2 łyżki masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek ząbek czosnku bulion   Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem(...)garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osmażamy polędwiczki z obu stron prze minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać

Pyry na Gaz
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej na dwa sposoby 138

Grillowych smakołyków ciąg dalszy :) Tym razem w roli głównej polędwiczka wieprzowa, która nie jest tak  bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę(...)kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej zalewie, a druga leżakowała w pikantnej marynacie z kolorowym pieprzem. Pycha! SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe papryka czerwona papryka pomarańczowa papryka żółta 2 cerwone cebule patyczki do szaszłyków marynata z kolorowym pieprzem 3-4 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu (ziarenka) łyżeczka świeżozmielonego czarnego pieprzu łyżeczka soli łyżeczka słodkiej

DefinicjaSmaku
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 149

drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili 1/4 łyżeczki cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa do smażenia sól pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz świeżych listków bazylii(...)gotujemy 8- 10 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Przygotowanie polędwiczek: Polędwicę kroimy na plastry, leciutko rozbijamy, Kawałki solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na gorącej oliwie. Polędwicę smażyć należy krótko, aby nie stwardniała. Sposób podania: Polędwiczki już na talerzu polewamy sosem. Smacznego

Smak mojego domu
Polędwiczka z kurczaka w papryce 175

Przepis na polędwiczkę z kurczaka w papryce to alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych. Danie bez panierki, bez zbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka(...)soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin

Kulinarna Patilogia
Tagliolini z polędwiczkami, papryką, porem i camembert 93

naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje.  Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane), świeży tymianek, 1 płaska łyżka(...)masła klarownego. Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i  smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania