polędwiczki - 3023 przepisów (strona:37/202)

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami 59

Nadrabiamy po diecie wątrobowej. Smażone mięcho, cebula, czosnek. Wszystko pachnie wybornie. Jakoś tak to wszystko smakowo ładnie zagrało. Polędwiczki, pieczarki, czosnek, majeranek i inne. 1/3 porcji już wszamana, następne pewnie polecą jutro po pracy. I to właściwie jedyny plus poniedziałków – zawsze można zjeść coś z niedzieli (nawet pomidorowa na rosole jest mile widziana), bez dodatkowego stania przy garach. Składniki(...)polędwiczka wieprzowa 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, dodajemy do nich odrobinę oleju, plasterki czosnku, majeranek, mieloną paprykę, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy

Kardamonovy
,,Polędwiczka z sosem malinowym’’ 80

Najdelikatniejszy kawałek wieprzowiny, czyli polędwica połączona z malinowym sosem to idealny pomysł na obiad lub przystawkę świąteczną . Polędwiczka z malinami to kolejny przykład na harmonię smaków mięsa z owocami. Składniki 1 polędwiczka wieprzowa około 200 gramów oliwa z oliwek do smażenia 1 cebula Przyprawa do wieprzowiny Około 50 mililitrów ocetu balsamicznego 1 łyżka miód Stovit 2 łyżki konfitury malinowej Stovit(...)naturalnie owocowe Stovit 50 gramów świeżych lub mrożonych maliny Pieprz, sól Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, przyprawiamy, spryskujemy olejem i marynujemy kilka godzin. Po tym czasie na rozgrzanej patelni oliwą obsmażamy polędwiczkę z obu stron. Na tej samej patelni co smażyło się mięsko podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę. Gdy się zeszkli na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, konfiturę z malin, dżem oraz maliny

Podróż w kulinaria
Polędwiczka w sosie borowikowym 80

większości blogów królują już świąteczne dania, ale ja postanowiłam postawić po raz ostatni w tym roku na jesienne smaki Prawdę powiedziawszy polędwiczka w sosie borowikowym może być również pomysłem na przepyszne świąteczne dania XD A ja już od jakiegoś czasu miałam smaka na intensywny, grzybowy sos. Takie proste i aromatyczne danie. Jako bazy użyłam borowików i polędwicy wieprzowej(...)prawdziwa bomba smakowa. Jest intensywnie grzybowy i kremowy z lekko wyczuwalną nutą rozmarynu i whisky. Idealnym dodatkiem do niego będą kluski lub kopytka . Polędwiczka w sosie borowikowym Składniki: polędwiczka wieprzowa 150 – 200 g borowików (mogą być mrożone) 2 łyżki oleju 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 50 ml whisky 250 ml wody/bulionu

PatiGotuje
PIECZONA W PIEKARNIKU POLĘDWICA WIEPRZOWA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE 92

Dziś przepis na pyszną, kruchą, aromatyczną polędwiczkę wieprzową, która uprzednio kilka godzin marynowała się w musztardzie. Pokrojona w plasterki to doskonała propozycja podania mięsa na obiad, ale równie dobrze tak upieczone mięso może zastąpić wędlinę na kanapki. Tak naprawdę polędwicę trzeba natrzeć przyprawami, musztardą i wstawić do lodówki, po kilku godzinach obsmażyć i resztę już dokończy piekarnik :) Składniki: * 1 polędwiczka(...)wieprzowa * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * 4 łyżeczki musztardy sarepskiej (użyłam  Orzech ) * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i musztardą. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę obsmażyć

Zrób to smacznie
polędwiczki drobiowe w sosie koperkowym... 83

Składniki: polędwiczki drobiowe 9 sztuk, pikantna przyprawa do kurczaka 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, mąka pszenna 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 5 szklanki, koperek 2 pęczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 2 łyżki Polędwiczki drobiowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, obtoczyć w mące(...)gorącym oleju zrumienić z każdej strony, dolać wody, kostkę rosołową i dusić do miękkości polędwiczek. Do polędwiczek miękkich wsypać posiekany koperek, pieprz mielony, sok z cytryny, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i np. młodą kapustą zasmażaną - bardzo smaczny, lekki, aromatyczny sos koperkowy z polędwiczkami drobiowymi jest doskonałym daniem

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z rydzami w winnym sosie 108

miały chłody. Rydze czasem można spotkać na placach targowych nawet w miastach Polski nizinnej. Jeśli na nie natrafisz – koniecznie kup! Dzisiaj polecamy prosty przepis na rydze z polędwiczkami z kurczaka. W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na skinnytaste.com występują pieczarki, jednak mając w lodówce świeżo przywiezione z Beskidów rydze nie mogliśmy ich nie użyć. W przepisie występuje wino – jeśli nie masz(...)musisz się przejmować, ale jeśli masz no to obowiązkowo dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ szklanki kaszy Siekana natka

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo – ogórkowym. 98

Pyszne delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym z konserwowanymi ogórkami. To pyszne danie obiadowe będzie wspaniale smakować z ziemniakami, śląskimi kluskami lub kopytkami. Polecam bardzo i życzę smacznego. SKŁADNIKI: Polędwica wieprzowa 500 – 600 g 2 łyżki musztardy Dijon lub ulubionej 4 konserwowe ogórki 1 cebula 3 – 4 ziarna ziela angielskiego 1 -2 listki laurowe 2 łyżki maki(...)filmu WYKONANIE: O czyszczona z błonek polędwicę pokroić w jednocentymetrowe plastry. Każdy kawałek mięsa rozbić delikatnie tłuczkiem lub dłonią i przyprawić pieprzem i solą z każdej strony. Tak przygotowane polędwiczki oprószyć mąka i obsmażyć po obu stronach na gorącym oleju lub smalcu. Zrumienione polędwiczki przełożyć na talerz, a na tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w kostkę cebule. Kiedy

Pani M - kuchnia smakowita
Polędwiczka w sosie porowym 87

Chciałabym podzielić się z Wami moim ostatnim daniem. Delikatna polędwiczka w sosie porowym jest po prostu pyszna. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa  biały kawałek pora(około 10cm) śmietana 30% 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy łyżka klarowanego masła sól,grubo mielony pieprz WYKONANIE: polędwiczkę pokroić w 2cm paski,lekko rozgnieść, masło roztopić na patelni, polędwiczki usmażyć z każdej strony po około(...)dwie, trzy  minuty, posypać solą i pieprzem,odłożyć na talerz, por pokroić w półkrązki, przesmażyć , dodać przecisnięty przez praskę czosnek , smażyć jeszcze 2-3 minuty, włożyć polędwiczki,dodać musztardę, dusić około 3 minuty, wlać zahartowaną śmietankę, gotować na małym ogniu do zredukowania śmietany

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym 151

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to po prostu przepis klasyka.  Szczególnie dobrze smakuje podana z kaszą gryczaną i buraczkami lub sałatką z ogórków kiszonych. Polędwiczka wieprzowa ma jeden atut – robi się ją szybko w porównaniu do innych części wieprzowiny. Składniki na 4 porcje: 600g polędwiczki wieprzowej 400g pieczarek 1 cebula 100g jogurtu naturalnego 70g serka śmietankowego typu Twój smak(...)wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek   Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek. Zdjąć z patelni.  Na patelnię dodać serek śmietankowy i jogurt oraz kilka łyżek wody

Fabryka pomysłów
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku 93

Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku SKŁADNIKI: 15 g suszonych grzybów  polędwiczka wieprzowa * 1 mała cebula  1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżki masła 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżka śmietany 18 % SPOSÓB WYKONANIA:  Suszone grzyby zalać(...)szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami. Posypać  solą,  pieprzem, papryką słodką  i odłożyć. Na dużej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać grzyby z wodą, ziele angielskie, liście laurowe i drobno pokrojony czosnek. Mieszając dusić do miękkości grzybów . Dodać masło

Smaki Natalii
Rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami 77

Polędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem. Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g, 500 g wiśni ze słoika  lub mrożonych, 100 ml ryżu, 1 łyżka siekanego świeżego tymianku, sól, 3 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki oleju, Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła(...)dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Do ryżu dodać wiśnie, resztę masła i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać

królestwo garów
Aromatyczne borowiki – jak je przyrządzać i z czym podawać? 158

natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na obiad jest zupa krem, do której warto dodać śmietanę, by zyskała aksamitną konsystencję. Borowiki znakomicie smakują w połączeniu z mięsem, na przykład schabem lub polędwiczką wieprzową. Polędwiczki z prawdziwkami Prawdziwki, inaczej nazwane borowikami, wzbogacają smak mięsa, dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Polędwiczki z borowikami można przygotować w ekspresowym tempie. Oprócz odpowiedniego mięsa i samych(...)cebulę trzeba umyć i oczyścić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Grzyby kroimy na plastry i wraz z warzywami podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Na oddzielnej patelni należy usmażyć polędwiczki. Wcześniej nacieramy je pieprzem, przekładamy na patelnię i smażymy przez około 15 minut. Mięsa nie należy nakłuwać, ponieważ wypłynął wszystkie soki, odpowiedzialne za jego jędrności i smak. Dopiero po ścięciu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z sosem śmietanowo szpinakowym 84

osoby Autor: ProstePesto Danie: Makarony Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie (kcal) 220 kcal Świeży szpinak w sosie śmietanowym z kawałkami polędwiczek kurczaka. Pomysł na obiad z makaronem i delikatnym sosem. Danie gotowe w 20 minut. Składniki: 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku ekologicznego 200 ml śmietanki 30 % 100 g makaronu(...)penne 300 g polędwiczek z kurczaka DODATKOWO 50 ml oleju rzepakowego gałka muszkatołowa, ziołowa przyprawa prowansalska, sól i świeżo mielony pieprz 2 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Czosnek obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Liście szpinaku opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Jeśli szpinak posiada grube łodyżki i korzonki, można je odkroić. Na maśle podsmażyć

ProstePesto.pl
Miodowo-musztardowo-czosnkowa polędwiczka wieprzowa 108

Kolejny sposób na polędwiczkę bez marynowania. Aromatyczna, bo czosnkowo-musztadowa z dodatkiem miodu. Świetnie pasuje na letni weekendowy obiad wraz z frytkami i sezonową sałatką. Składniki (4 porcje) -1 polędwiczka wieprzowa -1/4 musztardy Dijon -2 łyżki miodu -4 ząbki czosnku -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki czarnego pieprzu -2 łyżki masła -2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Przygotować(...)marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, umięscić w miseczce, dodać musztardę, miód, oliwę z oliwek sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Polędwiczkę umyć. Na patelni rozpuścić masło. Obsmażyć lekko polędwiczkę z każdej strony. Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Pokryć całą marynatą. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni Od czasu do czasu

Zielona Kuchnia
Wieprzowina słodko-kwaśna 94

Wieprzowina słodko-kwaśna Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!       Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku) 1 szklanka ananasa z puszki 1 pełna(...)mąki ziemniaczanej 5 łyżek zimnej wody 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego pół szklanki soku z puszki ananasów olej do smażenia 2 łyżki posiekanego szczypiorku     *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki *** *** Mięso posypujemy przyprawą 5 smaków oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dużej

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania