Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową 217Makaron po tajsku z polędwiczką wieprzową Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie, a przy tym wspaniale aromatyczne, lekko pikantne i przepyszne. Składniki: 1/2 opakowania „chińskiego” makaronu np chow mein 1 polędwiczka wieprzowa 2 papryki ( u mnie czerwona i po pół żółtej oraz zielonej) 1 papryczka chilli 1 cebula (u mnie czerwona) kilka pieczarek(...)sól i pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) *** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy *** *** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki
Blog z Apetytem
Kurczak duszony w sosie porowym z cebulą dymką 140Soczyste polędwiczki z kurczaka duszone w sosie śmietanowym z porami i cebulą dymką. Obiad przygotujesz szybko i bez zbędnych ceregieli. Danie smacznie komponuje się z tradycyjnym ryżem lub kaszą. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak duszony w sosie porowym z cebul\u0105 dymk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka-500x500.jpg(...)cebulą dymką 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 250 kcal Soczyste polędwiczki kurczaka marynowane w rozmarynie, z sosem porowym z cebulą dymką. Podane z mieszanką kaszy bulgur i zielonej soczewicy. Składniki: POLĘDWICZKI MARYNOWANE W ZIOŁACH 300 g polędwiczek kurczaka 50 ml oleju rzepakowego
ProstePesto.pl
Grillowane polędwiczki marynowane w oregano 174Sezon grillowy w pełni. Odpalamy grill niemalże codziennie. Ostatnio grillowałam wieprzowe polędwiczki marynowane w oregano. Były pyszne. Podstawą dobrego grilla jest oczywiście smaczna marynata. Mięso będzie wtedy soczyste i aromatyczne jak polędwiczki marynowane w oregano. Lubię testować różne marynaty i nigdy nie żałuję ziół. Latem używam świeżych ziół z ogródka. Zioła pięknie pachną nagrzane w słońcu. Nic dziwnego, że grillowane(...)polędwiczki są takie aromatyczne. Polędwiczki marynowane w oregano na 4 porcje Składniki: 800 g wieprzowej polędwicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżego oregano 1 cebula 1 czosnek solo 3 łyżki oliwy z oliwek 8 drewnianych szpikulców Pokrój mięso na kawałki. Do miski wlej oliwę. Dodaj kawałki obranej
codojedzenia
Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym 174Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i porem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1mały por lub pół dużego 200ml bulionu 1 łyżka(...)posiekanego koperku 100ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w 2 centymetrowe plastry i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy
Blog z Apetytem
Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 174Idealne danie, na bezproblemowy obiad. U mnie powstało w ramach czyszczenia lodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw(...)Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu, tak na wszelki wypadek. A okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała polędwiczka ok 400 g ok 100 g żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki
Stare Gary
Czwartek: Polędwiczka adobo 185oryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle z niego zrezygnować. Składniki: 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g) 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano suszonego(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Krok 2 Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharz
Polędwiczki w sosie whiskey 514Polędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)Składniki: 350g polędwiczki wieprzowej 75 ml whiskey 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pół szklanki wody sól, pieprz olej do smażenia *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około
Blog z Apetytem
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 232zawsze chce mi się dużo czasu spędzać w kuchni, przepisy Jamiego Olivera z książki "5 składników" są niezwykle w takich sytuacjach przydatne. Dzisiaj szybkie danie z polędwiczką wieprzową. Podałam oryginalne proporcje, ja użyłam mniej ziemniaków gdyż robiłam to danie dla dwóch osób, ale ilość sera pozostawiłam bez zmian. Polędwiczka była nieco mniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki(...)dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej 4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu
Stare Gary
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 205patent, który podpatrzyliśmy w NY Timesie. W daniu użyliśmy ryżu brązowego, którego gotuje się dłużej: 20-25 minut, biały jest gotowy dokładnie po 18 minutach. Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 100 g ryżu (szklanka) 300 g groszku cukrowego Mała cukinia 1/2 brokuła Mała cebula Przyprawy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej(...)łyżka masła Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Posyp łyżeczką czosnku, papryki wędzonej i soli. Popieprz, polej łyżeczką oleju. Wymieszaj i odstaw. Mięso możesz zamarynować w pojemniku, jeśli kupiłeś pakowane polędwiczki. Jeśli na wagę, przełóż do naczynia i tam przypraw. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Pokrój drobno cebulkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli
Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa z ciecierzycą i botwinką 206Olivera z książki "5 składników", okazał się bardzo inspirujący. I w ten sposób powstał nie tylko smaczny, ale i prosty do zrobienia obiad. Bardzo polecam! składniki ok 400 g polędwiczki wieprzowej 1 długa czerwona papryka Ramiro 3-6 suszonych pomidorów w oliwie 220 g liści botwinki 1 łyżeczka nasion fenkułu 540 g ciecierzycy z zalewą ( duży słoik) sól, pieprz oliwa(...)czerwony ocet przygotowanie Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w krążki. Liście botwinki dokładnie umyć, lekko odsączyć na sicie, pokroić w poprzek w paski. Polędwiczkę umyć, osuszyć, dokładnie usunąć wszystkie błony, posolić i popieprzyć, przeciąć w poprzek na dwa kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, obsmażać polędwiczkę ze wszystkich stron przez ok 5 minut. Przełożyć mięso na talerz
Stare Gary
Polędwiczka na parze z botwiną i "Moja siostra mieszka na kominku" 194wyśmienicie smakuje. Przygotowuje się je szybko, a daje wyśmienity efekt, którym można się poczęstować domowników w niedzielę i od święta lub pochwalić przed gośćmi. Składniki (na 4 porcje): Mięso polędwiczka ok 0,5 kg 2 łyżeczki pesto 24 liście młodej botwinki Salsa kiść młodej botwinki (same "łodyżki", czyli ogonki liściowe) pół kalarepki mała cebula gałązka kopru 3 gałązki bazylii łyżeczka(...)pesto 2 łyżki oleju lnianego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki miodu pieprz grubo mielony gruba sól morska Polędwiczkę pokroić na 4 kawałki. Każdy zamarynować, nacierając pesto. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok 30 minut. Wypłukać botwinkę, odciąć 24 większe liście. W garnku zagotować ok. pół szklanki wody. Ustawić na nim naczynie do gotowania na parze. Na folii spożywczej ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem 202Polędwiczki z kaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem , to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego(...)wchodzi kasza gryczana niepalona (pozbawiona charakterystycznego aromatu), szpinak, koperek, natka pietruszki oraz ser twarogowy wędzony dymem, roladki z polędwiczki wieprzowej wychodzą bardzo duże i sycące, przy jednoczesnej małej ilości mięsa na porcję. Taki obiad jest idealny dla tych wszystkich, którzy chcieliby się zdrowiej odżywiać, ale nie potrafią zrezygnować z ulubionego mięsa. Aby przygotować nadziewane polędwiczki należy 500 gramową polędwiczkę wieprzową
Moja Delicja
Polędwiczki wieprzowe sous vide 366garnek. Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć(...)drobiu i dobrze wysmażonego mięsa. • 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw . ------------------------------------------------------------- Polędwiczki wieprzowe sous vide Czas przygotowania: 120 minut Czas gotowania: 90 minut Temperatura gotowania: 59 stopni Celsjusza Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła masło klarowane
Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie jabłkowym 247Kurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!