polędwiczki - 3023 przepisów (strona:27/202)

Polędwiczka marynowana 30

Jest wiele sposobów na przygotowanie smacznej i aromatycznej wędliny do chleba, ale jednym z najpopularniejszych jest marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach czy wystawnych kolacjach. Marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku, doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem. Ich połączenie tworzy niepowtarzalny duet smaków. Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 l wody kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)czosnku, pokrojonego w plasterki Dodatkowo 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku 1 łyżeczka kminku rzymskiego Wodę wymieszaną z przyprawami zagotować, wystudzić. Polędwiczkę w całości włożyć do miski z zamknięciem i zalać przestudzoną marynatą. Woda musi zakrywać mięso, jeżeli jest za mało dolać przegotowanej wody. Naczynie zamknąć i odstawić na 2 doby

gotuj ze mną
Polędwiczka w chlebie PITA 29

Polędwiczka w chlebie PITA, to wyjątkowe danie z pewnością zaspokoi Twoje kubki smakowe i zachwyci Twoich gości. Smak pieczonej polędwiczki wieprzowej w połączeniu z chrupiącymi warzywami i soczystą bułką PITA sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą. Nie zapomnij również o odpowiednim doprawieniu dania i dodaniu ulubionych składników, aby podkreślić jego smak. Składniki: Marynata 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sólo do smaku Nadzienie 2 polędwiczki wieprzowe po około 200 g każda 4 chleby PITA( dostępne np w Lidlu) 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej 1 cebula pokrojona w krążki 1 pomidor pokrojony w plastry 1 papryka pokrojona w słupki

gotuj ze mną
Polędwiczka peklowana – domowa 30

blogu znajdziecie już przepis na szynkę peklowaną , która cieszy się sporym powodzeniem. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do przygotowania polędwiczki peklowanej, idealna na kanapki. Zróbcie ją koniecznie, a może znajdzie się również na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Polędwiczka peklowana domowa Składniki 2 polędwiczki Składniki na zalewę: 2 łyżki soli peklowej 1 litr wody(...)słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego Instrukcje Zalewa: Do przegotowanej lekko przestudzonej wody dodajemy składniki na zalew. Dokładnie mieszamy żeby sól się dobrze rozpuściła, studzimy. Wkładamy polędwiczki (np.do garnka lub miski), mięso musi być przykryte zalewą, jeśli nie jest należy dorobić więcej zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka) na 3 dni. Raz dziennie obracamy mięso w garnku

To co lubię - gotuję i polecam
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 22

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  (lub dwie łyżki ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy(...)łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec

Kardamonovy
Polędwiczki w sosie śmietanowym z pesto 219

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z dodatkiem sporej ilości pesto bazyliowego.   Pomysł na smaczne i nieskomplikowane do przygotowania danie.                                           3 porcje 1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Pół łyżeczki(...)listków bazylii 35 g orzechów włoskich lub piniowe 70 g parmezanu 70-80 ml oliwy 1 ząbek czosnku Odrobina soli i pieprzu Dodatkowo 300 ml śmietanki kremówki 30% Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie powycinać zbędne błonki i przerosty. Olej wymieszać wraz z przyprawami: papryką, czosnkiem granulowanym i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie polędwiczkę i wstawić pod przykryciem

Andzia Pichci
Polędwiczki z indyka z suszonymi pomidorami 69

Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosie  smakują obłędnie. Bardzo lubimy, dlatego robię dość często z różnymi dodatkami.  Tym razem z suszonymi pomidorami. Dodałam też papryczki pepperoni.  Sprawdźcie przepis. Składniki: 400 g. polędwiczki z indyka 1 cebula 70 g. suszonych pomidorów z zalewy 2 marynowane papryczki pepperoni 1 szklanka śmietanki 30 % 1/2 szklanki(...)wody 1/2 łyżki masła  Marynata: 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz ziołowy (na czubku łyżeczki) 4 łyżki oleju Wykonanie: Polędwiczkę pokroić w grubsze paski.  Przygotować marynatę.  W naczyniu wymieszać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i olej.  Kawałki polędwiczki obtoczyć dokładnie w marynacie i wstawić do lodówki

Agusiowe smakołyki
Polędwiczki ze szpinakiem i truskawkami 45

Sezon na truskawki niestety już się kończy, na pożegnanie przygotowałam więc sałatkę z polędwiczek, szpinaku i właśnie truskawek. Polędwiczki ze szpinakiem i truskawkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania polędwiczek będą Ci potrzebne: 400g polędwiczki wieprzowej (1 sztuka), 150g liści szpinaku, 200g truskawek, 10 rzodkiewek, 200g jogurtu naturalnego, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. W miseczce jogurt(...)dopraw solą i pieprzem. 2. Polędwiczkę oczyść z włókien, pokrój w ok. 2-centymetrowe plastry, lekko rozbij je dłonią i dopraw solą oraz pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z obu stron, przełóż na talerz i ostudź. 4. Rzodkiewki pokrój w plastry, a truskawki w ósemki. 5. Szpinak umyj, osusz (najlepiej odwirować w wirówce do sałaty) i poodcinaj

Z notatnika dietetyka
Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą 72

Pulpety z polędwiczki wieprzowej z miętą to przepis inspirowany kuchnią Jamiego Olivera. Do przygotowania tych pulpecików wykorzystamy delikatne mięso, jakim jest polędwiczka wieprzowa. Nie musicie używać tutaj maszynki do mielenia mięsa, wszystko zrobimy w blenderze. To bardzo szybki i prosty przepis. Smak tego dania podkręca dodatek mięty do mięsa oraz sosu Worcestershire do sosu. Danie można podać z kaszą, grzankami(...)albo klasycznie z ziemniakami. Składniki na pulpety 450g polędwiczki wieprzowej 400g białej fasoli 10 listków mięty szczypta soli szczypta pieprzu 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka musztardy francuskiej Składniki na sos 3 łyżki sosu Worcestershire 3 pulpety 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki mąki 700 ml bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy Dodatkowo 2 jabłka 2 czerwone cebule Dobrze jest przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 84

Polędwiczki to na tyle smaczne mięso, że nie wymaga specjalnych udziwnień. W jej przypadku proste smaki sprawdzają się najlepiej:). Sos musztardowy doskonale do niej pasuje.  500g polędwiczki wieprzowej 250ml śmietanki 12% 3 łyżki musztardy sól, pieprz  olej 1. Mięso kroimy na plastry o grubości 1,5-2cm, delikatnie rozbijamy dłonią. Posypujemy solą i pieprzem(...)patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, mocno rozgrzewamy. Układamy polędwiczki, smażymy po 3 minuty z każde strony. 3. Musztardę mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię, dusimy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. sos musztardowy,obiad,sos śmietanowy,polędwiczka wieprzowa,polędwiczki,mięso,musztarda,dania obiadowe

Szefowa kuchni
Polędwiczka w kapuście z grzybami 73

Polędwiczka wieprzowa w liściach młodej kapusty z suszonymi grzybami. Polędwiczka wieprzowa ok 600 g, liście kapusty (u mnie młoda kapusta), 1 cebula, 30 g suszonych grzybów, 80 g orzechów włoskich łuskanych, 1 łyżka masła, sól, pieprz świeżo zmielony, sok z cytryny, szczypta cukru, masło, 100 ml bulionu, Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli(...)wlać 100 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Liście kapusty blanszować we wrzącej wodzie. Na jedną porcję polędwiczki bierzemy 1 lub 2 liście kapusty – zależy od wielkości liści. Ściąć grube nerwy (łodygi) liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Polędwiczkę pokroić na porcje 150 - 200 g. Kawałki polędwiczki podsmażyć

królestwo garów
ZŁOCISTE POLĘDWICZKI Z KURCZAKA 67

Złociste polędwiczki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad ale nie tylko. Można je też podać na kolację np z sosem czosnkowym czy ketchupem. Pyszne , delikatne , kruche mięso z chrupiącą panierką na zewnątrz. Jest to kolejne błyskawiczne danie, które robi się niemal samo :) Składniki na złociste polędwiczki z kurczaka : * około 500 g polędwiczek z kurczaka * 3 łyżki sosu sojowego(...)soli * pół płaskiej łyżeczki papryki mielonej słodkiej * pół płaskiej łyżeczki papryki mielonej ostrej * olej do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać sos sojowy z pieprzem czarnym mielonym, włożyć do sosu polędwiczki z kurczaka, wymieszać, by mięso było dobrze pokryte sosem. Odstawić na około 1 godzinę. W osobnej misce wymieszać jajko z mlekiem, solą i obiema paprykami. Wlać to do miski

Zrób to smacznie
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 53

Delikatne polędwiczki w kremowym sosie z kawałkami karmelizowanych jabłek. Sos wzbogacony jest delikatnym posmakiem cydru jabłkowego i tymianku.  Polędwiczki z jabłkami, to szybkie do przygotowania danie z patelni, dla osób gustujących w nowych, oryginalnych połączeniach smaków. Mięso idealnie smakuje serwowane z gotowanymi, ubijanymi ziemniakami. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, 2 cebulki szalotki, 1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju(...)szklanki śmietanki kremówki 30%, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżka octu jabłkowego, sól, świeżo zmielony pieprz. Dodatkowo: 2 jabłka (np. szara reneta), 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru. Polędwiczkę oczyścić ze zbędnych żyłek i błonek. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć.  Cebulki szalotki obrać

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 103

Polędwiczki wieprzowe to bardzo kruche i delikatne mięso. Doskonale komponuje się z sosem grzybowym. Takie polędwiczki to świetna propozycja na uroczysty obiad, niedzielę, czy święta. Ja do przygotowania swojego sosu użyłam mrożonych grzybów z jesiennych zbiorów. Ale równie dobrze można użyć suszonych a w sezonie świeżych. Polecam :) Składniki - 700 gram polędwiczek wieprzowych - 250 gram grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki(...)maślaki ) - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej  - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - łyżka sosu sojowego ciemnego - 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ) - olej Wykonanie Polędwiczki myję, osuszam, oczyszczam z błonek i ewentualnego tłuszczu. Kroję w skośne plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie rozbijam ręką, posypuję z obu stron czosnkiem, roztartym majerankiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami 51

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami to nasz dzisiejszy niedzielny obiad. Zastanawiałam się nad ziołami, którymi podrasuję całość, bo czosnek i cebula to wiadoma podstawa. Stanęło na rozmarynie, uwielbiam go. Mięso swoje odstało i nabrało aromatu (trzymałam je w lodówce całą noc). Podałam je z ziemniaczanym puree z czosnkiem i resztką surówki z czerwonej kapusty. Przepis na puree wrzucę tutaj(...)parę dni – udało się na tyle, że chcę się nim z Wami podzielić.  Tymczasem idę się pobyczyć, mam do zaliczenia dobrą baję. Baj. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka rozmarynu 3 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy (przepis

Kardamonovy
Polędwiczki ze śliwkami i test patelni Woll Diamond Lite 81

świetny produkt :) I zdecydowanie polecam go każdej osobie, która myśli o zakupie dobrej patelni :) A teraz zapraszam Was na moje pierwsze danie przygotowane w patelni  Woll Diamont Lite. Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami 2 polędwiczki (każda ok 400g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju łyżka masła klarowanego(...)śliwek Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi  polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania