Lubimy mięsa w sosie, zazwyczaj dodajemy warzywa, cebulki, zagęszczamy śmietaną. Sama tak jadam, ale bywa i tak, że nie zawsze można. Dzisiejsza propozycja to delikatna polędwiczka duszona na lekko- jest ona idealnym posiłkiem gdy nie wolno obciążać żołądka, np. przy diecie wątrobowej. Robi się bardzo prosto! Co nam trzeba? Polędwiczka wieprzowa- około 400-500g łyżeczka masła klarowanego 5 ziarenek(...)ziela angielskiego 3 listki laurowe? odrobina soli, tymianku, 150ml wody Robimy! Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Opruszamy delikatnie solą i pieprzem, tymiankiem Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kładziemy na nim nasze plasterki polędwiczki, podsmażamy z dwóch stron chwilkę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy około 45 minut do miękkości
LatosiowydomMedaliony z polędwiczki wieprzowej w pieczarkach Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w grube, ok 3 cm plastry. Każdy plaster ułożyć odciętą stroną do góry i delikatnie dłonią docisnąć do deski, aby lekko spłaszczyć. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, cebulki szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso(...)średnim ogniu ok. 10 min. Na koniec na patelnię wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem czarnym mielonym, włożyć wcześniej podsmażone kawałki polędwiczki i wszystko razem dusić ok. 4min. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę szalotkę, odrobinę soli i chwilę smażyć. Następnie na środek patelni położyć masło, poczekać, aż się rozpuści i włożyć pieczarki
ememe kitchenPolędwiczki w sosie camembert Pomysł na szybki, łatwy i niezwykle smaczny obiad. Delikatne mięso wieprzowe duszone w kremowym i bardzo aromatycznym sosie serowym. Palce lizać! Składniki: ok 500g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 papryczka chilli 1 szklanka mleka 100g śmietanki kremówki 30% 1 serek camembert sól, pieprz 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki olej do smażenia(...)Polędwiczki kroimy na na 2-3 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Ser camembert kroimy w kostkę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz *** *** Na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz papryczkę chilli. Następnie całość zalewamy mlekiem
Blog z ApetytemPomysł na smaczny i nie banalny obiad dla całej rodziny. Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim z pieczarkami i salami. Smaczny obiad z piekarnika idealny na niedzielny obiad lub na imprezę. 1 polędwiczka wieprzowa kilka plasterków salami 300 gramów pieczarek pół małej cebuli sól pieprz czosnek staropolski w proszku słodka papryka czerwona olej ciasto francuskie Polędwiczkę oczyszczamy z błon następnie marynujemy(...)oleju wymieszanym z przyprawami. Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni wraz z cebulą na koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Polędwiczkę obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie, kładziemy podsmażoną polędwiczkę następnie rozkładamy po całości pieczarki i plastry salami. Całość zawijamy
Andzia PichciMakaron, mięsko, grzyby. Ech czego można chcieć więcej? To jest absolutnie najlepszy przepis na polędwiczki, na ich cudowne wykorzystanie. Składniki: 1 łyżka masła 1/2 cebuli polędwiczki wieprzowe borowiki mrożone śmietana 30% (1/2 dużego opakowania) lub 18% sól pieprz ulubiony makaron ugotowany al’dente parmezan Na patelni rozpuszczamy masło, można dodać troszkę oleju – masło nie będzie się tak paliło(...)Dodajemy pokrojoną cebulkę. Do cebulki dodajemy pokrojone w plasterki polędwiczki. Smażymy polędwiczki 2 minuty na jednej i 2 minuty na drugiej stronie., Dodajemy rozmrożone podgrzybki i dusimy 3 minuty całość. Dodajemy śmietanę 30% lub 18 % około 1/2 dużego opakowania. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem . Posypujemy parmezanem i natką pietruszki
MojaQchnia.plCarpaccio z buraka i polędwiczki wieprzowej z wyrazistym w smaku serkiem i chrupiącymi orzechami to pyszna przystawka na imprezę lub pomysł na kolację. 4-5 małych ugotowanych buraków 1 mała polędwiczka wieprzowa pół opakowania serka pleśniowego typu lazur 2 garście orzechów nerkowca lub innych 2 garście rukoli Pieprz słodka papryka czerwona ząbek czosnku olej sos 4 łyżki oleju(...)łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej lub innej sok z połowy cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie przyprawiamy pieprzem i słodką papryką czerwoną, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.(mięso solimy po upieczeniu) Na patelni rozgrzewamy dość mocno niewielką ilość tłuszczu, smażymy polędwiczkę krótko
Andzia PichciMakaron po tajsku z polędwiczką wieprzową Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie, a przy tym wspaniale aromatyczne, lekko pikantne i przepyszne. Składniki: 1/2 opakowania „chińskiego” makaronu np chow mein 1 polędwiczka wieprzowa 2 papryki ( u mnie czerwona i po pół żółtej oraz zielonej) 1 papryczka chilli 1 cebula (u mnie czerwona) kilka pieczarek(...)sól i pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sos: 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) *** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy *** *** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki
Blog z ApetytemSoczyste polędwiczki z kurczaka duszone w sosie śmietanowym z porami i cebulą dymką. Obiad przygotujesz szybko i bez zbędnych ceregieli. Danie smacznie komponuje się z tradycyjnym ryżem lub kaszą. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kurczak duszony w sosie porowym z cebul\u0105 dymk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/kurczak-z-porem-i-dymka-500x500.jpg(...)cebulą dymką 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 250 kcal Soczyste polędwiczki kurczaka marynowane w rozmarynie, z sosem porowym z cebulą dymką. Podane z mieszanką kaszy bulgur i zielonej soczewicy. Składniki: POLĘDWICZKI MARYNOWANE W ZIOŁACH 300 g polędwiczek kurczaka 50 ml oleju rzepakowego
ProstePesto.plSezon grillowy w pełni. Odpalamy grill niemalże codziennie. Ostatnio grillowałam wieprzowe polędwiczki marynowane w oregano. Były pyszne. Podstawą dobrego grilla jest oczywiście smaczna marynata. Mięso będzie wtedy soczyste i aromatyczne jak polędwiczki marynowane w oregano. Lubię testować różne marynaty i nigdy nie żałuję ziół. Latem używam świeżych ziół z ogródka. Zioła pięknie pachną nagrzane w słońcu. Nic dziwnego, że grillowane(...)polędwiczki są takie aromatyczne. Polędwiczki marynowane w oregano na 4 porcje Składniki: 800 g wieprzowej polędwicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżego oregano 1 cebula 1 czosnek solo 3 łyżki oliwy z oliwek 8 drewnianych szpikulców Pokrój mięso na kawałki. Do miski wlej oliwę. Dodaj kawałki obranej
codojedzeniaPolędwiczki wieprzowe w kremowym sosie porowym Miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w śmietankowym sosie z koperkiem, marchewką i porem, to pyszny pomysł na szybki i prosty obiad. Takie danie możemy podać z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Polecam wypróbować! Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 niewielka marchewka (lub pół dużej) 1mały por lub pół dużego 200ml bulionu 1 łyżka(...)posiekanego koperku 100ml śmietanki 30% 1-2 łyżki mąki olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy *** Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w 2 centymetrowe plastry i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Marchew obieram i ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki *** *** Na patelni rozgrzewamy
Blog z ApetytemIdealne danie, na bezproblemowy obiad. U mnie powstało w ramach czyszczenia lodówki, braku pomysłu i czasu, na obiadowe gotowanie. Miałam do dyspozycji polędwiczkę, dwie papryki i ser. Pomyślałam że idealnie byłoby gdybym wszystko upiekła razem. Nie byłam pewna czy ziemniaki zdążą się dobrze upiec, więc na wszelki wypadek wcześniej je ugotowałam, a następnie dołożyłam do mięsa i pozostałych warzyw(...)Polecam. P.S. Zdjęcia może średnie, ale cyknęłam w pośpiechu, tak na wszelki wypadek. A okazało się, że rolada całkowicie zasłużyła na wpis ;) składniki (2 porcje) 1 mała polędwiczka ok 400 g ok 100 g żółtego sera np cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki
Stare Garyoryginalnej receptury z Eatingwell dodaliśmy dwie łyżki wina, które dodatkowo zmiękcza mięso. Zamiast niego możecie dodać łyżkę octu winnego. albo w ogóle z niego zrezygnować. Składniki: 2 małe polędwiczki lub jedna duża (około 600 g) 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wytrawnego wina lub łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano suszonego(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj w mikserze na gładką pastę czosnek, wino, oliwę, oregano, paprykę i sól. Krok 2 Wytrzyj ręcznikiem papierowym polędwiczki, oczyść z błonek, włóż do czosnkowej marynaty, dokładnie obtocz pastą, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku, lub przykryj naczynie folią plastikową. Odstaw na godzinę do lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharzPolędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)Składniki: 350g polędwiczki wieprzowej 75 ml whiskey 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka siekanego tymianku (można użyć 1 płaską łyżeczkę suszonego tymianku) 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pół szklanki wody sól, pieprz olej do smażenia *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości około
Blog z Apetytemzawsze chce mi się dużo czasu spędzać w kuchni, przepisy Jamiego Olivera z książki "5 składników" są niezwykle w takich sytuacjach przydatne. Dzisiaj szybkie danie z polędwiczką wieprzową. Podałam oryginalne proporcje, ja użyłam mniej ziemniaków gdyż robiłam to danie dla dwóch osób, ale ilość sera pozostawiłam bez zmian. Polędwiczka była nieco mniejsza. Mięso wbrew moim obawom wyszło soczyste, ziemniaki(...)dodatkiem cheddara to bardzo pyszny pomysł. Bardzo polecam! składniki ( 4 porcje) 800 g ziemniaków (użyłam starych) ok 400 g polędwiczki wieprzowej ( u mnie jedna, przekrojona na pół) listki z 2 gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej 4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu
Stare Gary