polędwiczki - 3023 przepisów (strona:22/202)

Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew 90

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować gulasz z polędwiczki wieprzowej - jest łatwy i błyskawiczny w przygotowaniu, świetny dla początkujących w kuchni i nie tylko. Mięciutkie, delikatne kawałki mięsa w sosie to idealny obiad na chłodne dni. Nauczycie się też, jak przygotować popularną surówkę(...)pora , która jest fantastycznym dodatkiem do dzisiejszego dania. Mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Do potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie w lodówce. W gulaszu świetnie sprawdzą się też pieczarki albo ogórki kiszone pokrojone w kostkę, które

Lekcje w kuchni
Roladka z polędwiczki wieprzowej z grzybami i boczkiem 126

Polędwiczka wieprzowa to bardzo smaczna i efektowna propozycja na świąteczny obiad,  w połączeniu z grzybkami i boczkiem nabiera jeszcze więcej aromatu.  Składniki: ok. 600 gram polędwiczki wieprzowej płaska łyżeczka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1/3 łyżeczki majeranku płaska łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju dodatkowo: 3 łyżki oleju 200 gram boczki w plastrach(...)podgrzybków 200 ml wody 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła pieprz, sól świeża natka pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z czosnku, tymianku, majeranku, ostrej papryki, oleju. Marynujemy polędwiczkę przez co najmniej 2 godziny. Najlepiej jednak byłoby zamarynować mięso na noc. Polędwiczkę obsmażamy na oleju z każdej strony bardzo dokładnie.  Grzybki suszone gotujemy do miękkości. Drobno siekamy

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis dnia: Ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 126

Polędwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow tkwi w jajkach:) Czas: 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Ryż yangchow – ryż z jajkami Ryż yanchow można podać z różnymi dodatkami. Dobrze pasuje do niego polędwiczka i krewetka Danie to możecie spotkać pod różnymi nazwami(...)prawdą, ryż do yangchow powinien być wczorajszy, bo najlepiej się smaży, nie zawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com Składniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 dań z maks 5 składników 145

Dania z 5 składników to: polędwiczki w czosnkowej glazurze, filety francoises w sosie cytrynowym, zielone curry z krewetkami, błyskawiczny ryż z kurczakiem po chińsku, makaron z pieczonym kalafiorem. 5 dań na pięć dni tygodnia, każde maksymalnie z pięciu składników. 3X5:) „The simpler the better” – to hasło przewodnie menu na ten tydzień. Dania są nieskomplikowane, a raczej po prostu proste(...)trywialnego? Wcale tak nie musi być. Jeden składnik tego przepisu sprawia, że z klasycznej potrawy każdej zabieganej pani domu powstaje danie o niecodziennym smaku i fakturze. Zobacz przepis Czwartek: Polędwiczki w glazurze czosnkowej adobo Na pozór ostre i palące jak sam diabeł, ale po chwili okazuje się, że to ulotna pikanteria czosnku, który stanowi podstawę marynaty i glazury w jednym

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulą 129

Polędwiczki wieprzowe są jednym z najdelikatniejszych mięs, dlatego przygotowanie potrawy nie zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 6 średnich cebul, sól, pieprz świeżo zmielony, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, olej do smażenia, 1 pełna łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy(...)pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki

Bułka z Chlebem
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 127

przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe(...)menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej czasu. Za to po ich upieczeniu mieliśmy już dwa obiady w połowie gotowe. Dwa razy

Niedzielny kucharz
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE 138

Polędwiczki wieprzowe w sosie często są w naszym domu. Nie dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania. Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche(...)Składniki: 2 polędwiczki 2 sztuki cebuli sol pieprz papryka w proszku olej do smażenia 300 ml bulionu 1 łyżka mąki pszennej Polędwiczki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Delikatnie rozbić za pomocą np. dłoni. Każdy plasterek mięsa przyprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy polędwiczki, posypujemy odrobiną mąki pszennej

Kuchnia w oparach
POLĘDWICZKA PIECZONA NA CEBULI 157

świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs. Jednym z nich jest wieprzowa polędwiczka, która przyrządzić możemy na wiele sposobów. Tak przygotowana zadowoli każdego jej fana. Jest pyszna Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 80 dag 3 cebule sól ziołowa, pieprz, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz(...)rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron.  Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule.  Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, przez pięć minut trzymamy pod przykryciem aby polędwiczka doszła.  Tak przygotowana polędwiczka jest soczysta

Z Majeczką w kuchni
Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki 104

przepis to pomysł na ekspresowy, prosty w przygotowaniu i smakowity obiad ze składników, który każdy z pewnością znajdzie w swoim domu. Delikatne polędwiczki wieprzowe usmażone na klarowanym maśle i podane na purée z marchwi z odrobiną imbiru oraz kremowym purée z gruszki z dodatkiem serka mascarpone. Czyż nie brzmi to pysznie? Dodatkowo danie przybrałem jeżynami, które fajnie przełamują delikatny smak(...)dodatków. Spróbujcie koniecznie! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 600 g polędwiczek wieprzowych 1 łyżka świeżego rozmarynu pieprz ziarnisty, np. czerwony sól morska klarowane masło Purée marchwiowe : 4  marchewki 1 łyżeczka masła 2 cm świeżego imbiru 50 ml śmietany kremówki 36 % sól Purée gruszkowe: 4 gruszki 1 łyżka masła 1 gałązka rozmarynu 100 g sera mascarpone szczypta gałki muszkatołowej pieprz

Food Square
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 131

efekt był naprawdę super. Powiemy Wam dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym(...)zakupów Jak powstało menu Menu w tym tygodniu dobraliśmy tak, żeby dnia można było zrobić jak najszybciej. Dlatego użyliśmy piersi drobiowych, które smaży się mega krótko. To samo dotyczy polędwiczki, bardzo szybkiej w obróbce. Za bazę posłużyły nam makaron – 10-12 minut gotowania, makaron ryżowy – praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa po azjatycku 110

Pyszna, soczysta i trochę ostrzejsza polędwiczka wieprzowa. Nie raz znajdą się u mnie wśród przepisów inspiracje kuchnią azjatycką. Uwielbiam ją i kocham te charakterystyczne smaki :) Składniki ( na 3 porcje): Polędwiczka: 500 g polędwiczki wieprzowej posiekana skórka z 1/2 pomarańczy 1 ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) pieprz i sól sok z 1 pomarańczy Sałatka: 2 średniej wielkości marchewki(...)pikantnej 1 ząbek czosnku sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki wody kawałek świeżego imbiru (ok 4 cm) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka gałązek kolendry sól i pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Skórkę z pomarańczy posiekać drobno, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku, zetrzeć na tarce o małych oczkach imbir oraz wycisnąć sok z 1 pomarańczy

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 121

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 2018-05-11 16:36:57 Porcje 2 Zrobiłam się trochę monotematyczna, gdyż wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się(...)Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście

Wędrówki po kuchni
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 135

przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe(...)menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej czasu. Za to po ich upieczeniu mieliśmy już dwa obiady w połowie gotowe. Dwa razy

Niedzielny kucharz
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 124

Idealne na obiad polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym. Są pyszne, niebanalne w smaku i dość wyraziste! Danie do zrobienia jest proste i wykwintne. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 550 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki(...)puszki kukurydzy  1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy błonkę i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Obsypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie smażymy polędwiczki

Gotuj z Mąką
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 92

Pozostając jeszcze w świątecznym nastroju (pomimo jesiennej pogody) zapraszam na pyszną polędwiczkę. Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca aromatycznymi przyprawami sprawiła, że jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. W oryginale, prezentowanym przez Karola Okrasę (jednego z moich ulubionych kucharzy) miał być schab, ja jednak miałam akurat pod ręką niezły okaz polędwiczki wieprzowej. Polecam, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polędwiczka marynowana(...)cynamonem i kardamonem polędwiczka wieprzowa 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 2 winne jabłka 0,5 l soku ze świeżych pomarańczy 2 laski cynamonu 5 ziaren kardamonu 100 g masła 2,5 łyżki cukru 1 łyżka miodu sól, pieprz, olej Polędwiczkę oczyścić z błon i ścięgien, zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania