mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:51/214)

Polędwiczka w sosie Napoletana 166

strony na rumiany kolor. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół mięso powinno odpocząć 5-7 minut. Sos do tego dania został użyty gotowy ze słoika, ale bardzo dobry jakościowo. Zakupiony podczas tygodnia BIO w Lidlu.  Przed podaniem do podgrzewanego sosu dodałam sól, pieprz i świeżą bazylię. Niczego

Życie zaczyna się w kuchni
Confit z kaczki w wolnowarze 232

Mięso jest gotowe do jedzenia po ok 5 dniach. W lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodni. Po zużyciu mięsa tłuszcz należy stopić i przecedzić. Można go przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi

Stare Gary
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 184

świeżość owocom i warzywom szuflada Zero Zone, w której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików.  Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej. Czy ktoś z Was odważyłby się na model różowy lub pomarańczowy? :) Uważam

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kaczką i świeżym ananasem 187

Składniki: mięso z 1 piersi kaczki, pieczonej lub gotowanej 1/2 świeżego ananasa pół szklanki rodzynek słoik selera w słodkiej zalewie 150 g sera żółtego ok. 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam arborio) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka łagodnej musztardy Z kaczki zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Ananasa obrać, odciąć miękki miąższ i pokroić w kostkę. Selera

Czerwień i błękit
O sosie tatarskim słów kilka. 171

wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole, mówiąc „sama zrobiłam”. Nie jestem pewna czy na kimś może zrobić to wrażenie, ale jeśli kuchni

wcinaj to
Sałatka z tortellini i cieciorką 322

składniki* opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem* 1 puszka cieciorki konserwowej* 1 puszka groszku konserwowego* mały słoiczek papryki konserwowej* 1 słoik marchewki konserwowej* 4 łyżki majonezu* 1 łyżka ostrej musztardy* sól, pieprzSposób wykonaniaUgotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą i wszystko

Mix smaku
Pasztet smarowny 178

się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko 8 g soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki majeranku 1 kulka(...)gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 1403

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super.  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sól(...)pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy starty

Kardamonovy
ULUBIONA SAŁATKA KEBABOWA / GYROS – idealna na Święta! 111

dziwię, że do tej pory jeszcze nie zagościła u mnie na blogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka! Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą kapustą pekińską. kukurydzą , cebulką , sosem czosnkowym i konserwowym ogórkiem. Nie dodaję nic więcej choć można się pokusić o pomidora, paprykę czy też warstwę keczupu – będzie równie pysznie! Spróbujcie(...)pekińska – 0,5 główki * kukurydza konserwowa – 1 puszka * cebula biała – 2 szt * ogórki konserwowe – 1 słoik * majonez – 150 ml * gęsty jogurt naturalny – 150 ml * czosnek – 3 żabki * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pamiętajcie, że mięso im dłużej się będzie marynowało, tym smak będzie intensywniejszy! Mięso czyścimy, kroimy w kostkę, zasypujemy przypraw gyros i dodajemy

Ostra na Słodko
paprykarz z pieczonej makreli 181

pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą  na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony(...)kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy nakrętki na słoikach i odwracamy  je do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Oczywiście  jeżeli mamy zamiar, skonsumować nasz paprykarz w przeciągu trzech, czterech

Miód i pieprz
Kotlety schabowe zapiekane z selerem 182

proste i szybkie do wykonania. Schab zapiekany z selerem to coś innego, niespotykanego i niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia . Smacznego! Składniki: 5 wieprzowych kotletów schabowych słoik selera konserwowego w słoiku 5 plastrów ananasa w puszce 5 plastrów żółtego sera "Mońki" 3 łyżki majonezu

Pobite gary Barbary
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 230

mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych (ok 700 g) 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach Bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Pomidory przełożyć

Monia miesza i gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 40

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu  (lub dwie łyżki ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy(...)łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec

Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 74

Szybkie, proste i trochę świąteczne. Najlepsze oczywiście z tartymi burakami. Ostatni słoik buraków wylądował jednak u mojego brata, więc mięcho zostało wchłonięte z mizerią. Też super. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo tartego chrzanu (lub dwie łyżki ze słoiczka) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 liść laurowy(...)łyżeczka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec

Kardamonovy
Pierś kurczaka w miodowo-balsamicznej marynacie 106

też to będzie smakowało, ale muszę powiedzieć, że to bardzo fajna propozycja. Bardzo prosta marynata i całkiem szybkie (nie licząc marynowania i samego pieczenia) przygotowanie. To ciekawy sposób na mięso kurczaka, przy przygotowaniu którego nie trzeba się prawie wcale napracować. W oryginale podane są 2 łyżki miodu, ale u mnie akurat miód się skończył, więc dałam tylko 1 łyżkę. Mimo(...)octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól, pieprz Ocet balsamiczny łączymy w małym słoiczku z olejem, solą oraz pieprzem. Potrząsając zakręconym słoikiem, mieszamy składniki, aż do otrzymania marynaty o jednolitej konsystencji. Przelewamy ją do miski. Oczyszczone z białych błonek mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty

Smaki Na Talerzu