mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:48/214)

Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 232

czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę ze świeżym pieczywem. Myślę, że sprawdzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała kiełbasa 104

mój wyrób przeczytałam wiele przepisów i artykułów na temat białej kiełbasy. Chociaż różnią się doborem mięsa i przypraw to mają jedną wspólną cechę - ilość soli na kg mięsa. Dla mnie zbyt duża. Ponieważ ja zrobiłam kiełbasy  z niewielkiej ilości mięsa, do spożycia w krótkim terminie czasu, zmniejszyłam ilość soli.  Użyłam też podstawowych przypraw, które lubię(...)woda (200/300 ml ) -jelita wieprzowe o kalibrze 24-26  Z mięs usunąć niepotrzebne włókna. Każdy rodzaj mięsa osobno pokroić w grubszą kostkę. Wołowinę zmielić na sitku 4 mm,  szynkę zmielić na  sitku 10 mm,  resztę mięs na sitku  8 mm.  Przełożyć mięsa do dużej miski, dodać sól, 100 ml wody  i wyrabiać

Kulinarne przemyslenia
A’la Strogonow 121

potrawa to nie TO, bo podmieniliśmy rodzaj mięsa czy dodaliśmy składnik, którego nie powinno być w oryginale. Boeuf Strogonow, a może raczej Stroganow powinien być przygotowany na mięsie wołowym, najlepiej na polędwicach. Cena ich niestety może odstraszyć, a niejednokrotnie nawet ciężko jest je kupić. A przecież takie danie z wykorzystaniem innego mięsa jest również smaczne. Ja często robię taki misz(...)poniższym zdjęciu, (łopatka + polędwiczka) też jest moim zdaniem bardzo dobra. 1 kg mięsa (z założenia powinno być mięso wołowe, u mnie tym razem 1 kg łopatki wp i 1 polędwiczka wp) 300 g małych pieczarek 3 cebule 6-7 ogórków konserwowych lub 3-4 ogórki kiszone 1 słoik papryki konserwowej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3-4 ziemniaki 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
słodko-kwaśny sos do słoików 181

jestem perfekcyjną gospodynią, moja spiżarka nie ugina się od miliona weków ale od czasu lubię zakisić ogóra albo zmajstrować jakiś dobry słoik.  Moim tegorocznym hitem jest właśnie ten sos.  Dwa dni nad nim myślałam aż wymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę(...)zjeść go z ryżem i kurczakiem, makaronem, ziemniakami jako leczo a nawet widziałabym go na zimno jako dodatek do pieczeni czy mięsa z grilla. I oczywiście będzie niezastąpiony w wypadku, kiedy będziemy potrzebować ekspresowego obiadu- pstryk- otwierasz słoik i gotowe.  Skrojone warzywa muszą przegryźć się z solą kilka godzin, mogą nawet całą noc, dlatego przygotowanie można rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 201

smażenia dodajemy obrany czosnek pokrojony na kawałki, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa powinny się lekko zarumienić. Gasimy ogień pod patelnią , dodajemy tymianek i rozmaryn, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Mięso i usmażone warzywa mielimy w maszynce o małych oczkach. Dodajemy roztopiony smalec, przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, dolewamy rosołu. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Masa pasztetowa powinna(...)chwili, gdy woda osiągnie temperaturę 85 - 90 C , przykręć nieco płomień i pasteryzuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24 h ( 40 minut ). Tak zakonserwowane mięso możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi

Przepisy i porady kulinarne
Roladki z uda kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 134

użyłam obu tych rzeczy do przygotowania mięsnego obiadu. Szpinak zazwyczaj zawsze mam w zamrażarce, suszonych pomidorów został mi tylko słoik z własnych, które robiłam w zeszłym roku, ale jem oszczędnie, żeby do lata wystarczyło ;) Gorzej z dobrym mięsem. Dostać je w dzisiejszych czasach, mam wrażenie, że graniczy z cudem. Kiedy jednak ten cud się przydarzył i M. przywiózł do domu

Kuchnia w czekoladzie
Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. 312

doprawiania. Na blogu jest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą , ale w całości. Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika. Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska. składniki: 1,5 kg karkówki ½ szklanki* cukru(...)majeranku, 2 łyżki papryki wędzonej *szklanka o poj. 250 ml Karkówkę w całości obtaczamy w cukrze. Układamy w szklanym pojemniku i wstawiamy na 48 godz. do lodówki, codzienne odwracamy mięso. Po 2 dniach myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą (trochę mniej niż ½ szklanki) i na 48 godzin wstawiamy do lodówki, również mięso odwracamy. Znów dokładnie zmywamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 178

dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści laurowych sól, pieprz do smaku Sposób Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć

Kuchenne aromaty
Gołąbki w kapuście pekińskiej 243

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody

Kuchnia Danusi
Zupa gołąbkowa 2464

zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie(...)pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler obrać. Kapustę pekińską umyć oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory

Ugotować
Sałatka z makaronem, kurczakiem, selerem, ananasem i kukurydzą 97

smaczną sałatkę. 4 porcje: 120 g makaronu ala ryż 1 gotowana pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera 3 plasterki ananasa w puszce 2-3 łyżki majonezu szczypta soli oraz pieprzu do smaku Makaron ugotować, odcedzić. Mięso i ananasa bardzo drobno pokroić, wymieszać z makaronem, odcedzonym selerem, kukurydzą oraz majonezem. Doprawić pieprzem oraz solą do smaku. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Jarzębina do mięs z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 147

jednym: jarzębina jest za darmo! Korzystajcie z tego. My natomiast chcielibyśmy przedstawić Wam jarzębinę jako dodatek do mięs. Dzięki zbawiennemu wpływowi na wątrobę idealnie się komponuje z tłustymi mięsami. Które same w sobie akurat niezbyt się lubią z wątrobą. Dlatego właśnie dodatek jarzębiny zneutralizuje negatywne skutki tłustych potraw i pozwoli nam w pełni cieszyć się tym smakiem, który lubimy(...)kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu. Z powodzeniem może zastąpić borówki czy żurawinę Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 237

łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami oleju, dodajemy 4 ziarna ziela

Kuchnia Bazylii
Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka 186

zwykłej foremce, można też w zamykanych słoikach. Świetny patent, bo raz, że danie ładnie wygląda, a po za tym, po wystudzeniu można słoik zamknąć i zabrać do pracy. Bardzo wygodne rozwiązanie. W przepisie możecie wykorzystać dowolne pieczone mięso z kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym(...)zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Czas: 35 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka 1 białko 2 małe cukinie Opakowani sera ricotta 1/2 kulki mozzarelli 1 puszka całych pomidorów w zalewie 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oleju Wykonanie: Krok

Niedzielny kucharz
Najlepszy schab z grilla 170

sekret tego mięsa? To doskonała marynata. Aby mięso, a szczególnie schab był smaczny i soczysty powinien się marynować kilka godzin, ja zostawiam schab w marynacie na całą noc. Potem mięso grilluję przez kilka minut z każdej strony. I… to już w zasadzie wszystko, no może jeszcze ten ekstra dodatek, czyli smażone z tymiankiem młode ziemniaczki, które wieńczą dzieło 🙂 Polecam(...)Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy składniki poprzez potrząsanie. Schab przekładamy do szklanego naczynia z zamknięciem, smarujemy marynatą, aby mięso dokładnie się nią pokryło. Zamykamy naczynie i wstawiamy je do lodówki na całą noc (lub co najmniej na kilka godzin). Rozgrzewamy elektrycznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania