tortilla - 4383 przepisów (strona:48/293)

Meksykańskie Burrito 45

bardzo popularne danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Co Wy na to, aby przygotować domowe burrito? Burrito to meksykańskie danie, które składa się z farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Głównymi składnikami farszu jest mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki i przecieru pomidorowego, ja zastąpiłam go ketchupem. Gotowy farsz nakłada się na tortillę, posypuje startym na tarce serem(...)następnie opieka na patelni lub w opiekaczu. Brzmi ciekawie prawda? I tak też smakuje! Przepis na domowe burrito jest wbrew pozorom bardzo łatwy. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w tortillę i całość lekko podpiec. Samo przygotowanie tego dania zajmuje mniej niż 30 minut, więc jak na danie obiadowe bardzo mało. Składniki na burrito możecie zakupić w każdym sklepie

Przepiski.pl
Omlet z pieczarkami na tortilli 48

Omlet z pieczarkami na tortilli  Lubicie szybkie, proste przepisy? Dziś polecam Wam omlet z pieczarkami na tortilli. Kilka chwil przygotowań i pyszne śniadanie gotowe A jeśli szukacie innych śniadaniowych inspiracji, to zajrzyjcie tutaj ( klik ). Składniki: 3 jajka M 1 tortilla – u mnie wersja z otrębami 2 pieczarki około 0,5 łyżki masła sól i pieprz do smaku kawałek(...)maśle. W kubeczku roztrzepujemy jajka doprawiając je solą i pieprzem. Jajka wylewamy na nasze pieczarki. Po chwili układamy w kilku miejscach kawałeczki żółtego sera i przykrywamy wszystko plackiem tortilli (dociskając go). Smażymy całość aż jajka się zetną. Omlet przekładamy na talerz, składamy w pół, a w środek wkładamy pokrojone pomidorki. Zdobimy listkami bazylii i od razu podajemy. Smacznego The post

Słodkie okruszki
Tortilla ala pizzerki 56

Tortilla ala pizzerki Każdy z nas lubi tortille, dlatego proponuję trochę inną niż zwykłe zwijane z pysznym farszem warzywnym z dodatkiem mięsa w aromatycznej przyprawie. 10 porcji 30 minut czas przygotowania   Składniki: ·        2 opakowania tortilla ·        1 pojedynczy filet z kurczaka ·        Olej(...)Pomidora, obraną cebulę oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paseczki. 3.    Dwie łyżki ketchupu mieszamy z dwiema łyżkami majonezu. 4.    Placki tortilli rozkładamy, na każdym placku układamy plasterek sera topionego. 5.    Smarujemy sosem i układamy mięso oraz warzywa. 6.    Zawijamy tortille robiąc trójkąty złączając na środku. Odwracamy tak żeby łączenie

Kulinarna Chwila
Domowe placki do tortilli albo kebaba. Łatwo się zawijają i smakują dużo lepiej od gotowców. PRZEPIS 40

Można zawinąć w nie co tylko chcecie – klasyczne składniki tortilli albo kebaba, różne sałatki, a nawet jajecznicę. Mamy dla was przepis na placki do tortilli albo kebaba, które wychodzą elastyczne, a w smaku biją sklepowe gotowce na głowę. Przepis na domowe placki do tortilli lub kebaba Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, niepełna szklanka wody, 5 łyżek oleju, łyżeczka(...)soli. Jak zrobić domowe placki do tortilli lub kebaba? Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wymieszaj. Wodę zagotuj, wlej olej. Wodę z olejem powoli wlewaj do mąki, cały czas mieszając łyżką, następnie zacznij wyrabiać dłońmi (uważaj, żeby się nie poparzyć), a gdy składniki się połączą, przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut – aż ciasto zrobi się

Kulinarna Polska
Chimichanga z piekarnika 1810

jest chimichanga? Nic więcej jak smażone / pieczone burrito.  Chimichanga jak zrobić?  Opis jak zrobić chimichanga nie będzie zbyt długi. Aby zrobić chimichanga potrzebna nam będzie tortilla, mięso, fasola, ser, cebula i przyprawy, nic wyszukanego: czosnek, ostra papryka, sól, pieprz,  czasem dodaje się kumin. Jak już wspomniałam w oryginale chimichanga jest smażona (na głębokim tłuszczu), moja będzie(...)fasola czarna lub czerwona 0,5 puszki czerwona cebula 1 czosnek 2 ząbki cheddar 100 g olej 2 łyżki ostra papryka  czarny pieprz i sól do smaku tortilla 25 cm 4 sztuki opcjonalnie jajko Chimichanga z piekarnika  przepis jak zrobić Na patelni rozgrzej olej, wyłóż mięso ( wołowina, wieprzowina, kurczak) jakie masz lub jakie lubisz i chwilę podsmażaj

Dieta moja pasja
Quesadillas ze szpinakiem i serem feta. 47

Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 6 tortilli – 1 czerwona papryka – 1 czerwona cebula – olej do smażenia – 6 jajek – 3 garście szpinaku – 1 opakowanie sera feta – sól, pieprz – ser mozzarella(...)szpinak zmniejszy swoją objętość. Na sam koniec wlewamy jajka. Smażymy do momentu aż jajka usmażą się do lubianej przez nas konsystencji. Na drugą patelnię wlewamy odrobinę oleju i kładziemy tortille umieszczamy 1/3 farszu posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy quesadillas z obu stron po 3 – 4 minuty. Postępujemy tak samo z pozostałymi tortillami. Śródziemnomorski przepis

Zdrowy Styl Joanny
Przekąski z tortilli / Tortilla snacks 55

wiem po co mi to było Pojawił się oczywisty problem – czym ich nakarmić…? Standardowo zrobiłam pizzę , ale co dalej? Myślę… Myślę… Mam, eureka! Kupiłam ostatnio tortille z myślą zrobienia burrito i trochę mi ich jeszcze zostało – kupię kilka rzeczy i będę miała pyszne przekąski na raz! To do dzieła. I’ve thrown a birthday(...)didn’t use them all – I’ll buy just few ingredients and I’ll have perfect snacks! Let’s go. SKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa, reszta jest dowolna :)) 2 opakowania (ok. 300 g) serka naturalnego do smarowania kilka suszonych pomidorów chrzan musztarda (najlepiej Dijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego

Martyna Cooks
Kaszanka zapiekana w tortilli 77

Kaszanka zapiekana w tortilli to pyszny pomysł na przekąskę albo nawet na obiad. Tak nietypowe podanie naszej polskiej kaszanki w meksykańskim placku. Miałam gotowe placki tortilli i takich też użyłam. To jest pomysł na ekspresowy obiad chociażby po pracy. Taką tortillę a’la quesadilla można podać z ogórkiem konserwowym. Podałam tu składniki na 1 porcję. Miałam … Czytaj dalej(...)Kaszanka zapiekana w tortilli Artykuł Kaszanka zapiekana w tortilli pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Rollsy z tortilli z tuńczykiem 115

Kolejna przekąska z tortilli tym razem z tuńczykiem. Takie wrapy to świetny pomysł na imprezę czy na kolację. 12 sztuk. 2 szt. placków z tortilli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 kopiaste łyżki serka typu almette naturalny kilka liści sałaty lodowej 2 garście kukurydzy z puszki 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona Oliwki do dekoracji. Tuńczyka(...)odsączyć z zalewy. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w cieniutkie pół plasterki. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie powyższe składniki dzielimy na dwie równe części. Na blacie rozkładamy placki tortilli, każdy smarujemy równomiernie serkiem almette ( po 1 kopiastej łyżce na każdy) zostawiając 1 cm. margines. Następnie rozkładamy po całej powierzchni placka liście sałaty, ogórki, cebulę, kukurydzę na koniec tuńczyka. Tortillę

Andzia Pichci
Enchilada Wieprzowa 80

Enchilada, enchiladas jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji: 5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)tortilli 200 g sera cheddar 2 papryki(żółta i zielona) 1 pęczek szczypiorku 4 cebule 400 g pomidorów krojonych(puszka) 350 ml passaty pomidorowej 125 g kukurydzy 100 g fasoli czerwonej 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka kolendry (mielona) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 4 łyżki oleju 1.  Cebulę kroimy w grubą

karolgotuje
Enchilada Wieprzowa 47

Enchilada, enchiladas jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu. Czas przygotowania:  1 godzina Ilość porcji: 5 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)tortilli 200 g sera cheddar 2 papryki(żółta i zielona) 1 pęczek szczypiorku 4 cebule 400 g pomidorów krojonych(puszka) 350 ml passaty pomidorowej 125 g kukurydzy 100 g fasoli czerwonej 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżeczka kolendry (mielona) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 4 łyżki oleju 1.  Cebulę kroimy w grubą

karolgotuje
Meksyk - Zupa z limonką (Sopa de lima) 72

ziarenka pieprzu - 5-6 goździków - 3 liście laurowe - 2 laski cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 ostra papryczka  - szczypta chilli (do smaku) - 1 czubata łyżeczka oregano - sól, pieprz - tortilla (200 g mąki kukurydzianej + pół łyżeczki soli + szklanka ciepłej wody) - 3-4 limonki + 1 do dekoracji - 1 grejpfrut - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej  - kolendra - ewentualnie awokado (do dekoracji) Przygotowanie(...)dopiero przygotowywać, wrzucamy wszystkie przyprawy (pieprz, goździki, liście laurowe, cynamon, czosnek, ostrą papryczkę, chilli, oregano, sól/pieprz). Gotujemy pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. 2) W tym czasie możemy przygotować tortille. Oczywiście możemy użyć też kupionych w sklepie, ale warto spróbować zrobić samemu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto dokładnie

Roślinożerni urlopowicze
Tortilla kukurydziana 76

Coś dla fanów meksykańskiej kuchni (i nie tylko ) dzisiaj. Była PEŁNOZIARNISTA , to teraz będzie kukurydziana. Ta tortilla jest znacznie bardziej krucha i delikatna. Będzie świetna jako baza do meksykańskich dań, takich jak enchilada lub quesadilla. Można ją także podawać z sałatkami jako coś chrupiącego zamiast pieczywa. Śmiało spakujcie ją do swoich lunchboxów i zabierzcie do pracy. Czy to nie miłe(...)talerza. Postępujemy tak z każdym kawałkiem. Wycinki ciasta odkładamy, ponownie wszystkie razem zagniatamy i jeszcze raz wałkujemy i wycinamy. Tak, aby wykorzystać całe ciasto. Suchą patelnię nagrzewamy i podpiekamy tortille po kolei, z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Podczas podpiekania tortille mogą się odrobinę nadmuchać. Gotowe tortille odkładamy na talerz do przestygnięcia. Smacznego! Artykuł Tortilla kukurydziana pochodzi

Analiza Smaku
Roladki z tortilli z szynką i papryką 154

Takie roladki to idealna przekąska na każdą imprezę. Sprawdzą się również w plenerze albo jako drugie śniadanie. Zazwyczaj tortilli się do niech nie podpieka, jednak ja swoje nieco przyrumieniłam - takie są dla mnie smaczniejsze. To jakich tortilli użyjecie - czy zwykłych, pełnoziarnistych czy smakowych - również zależy od Waszych preferencji smakowych. Tym razem nie podałam konkretnej ilości składników - wszystko zależy od tego(...)zechcecie takich roladek przygotować. Składniki: placki tortilla serek śmietankowy (na 5 placków użyłam 200 g serka) sałata lodowa  szynka  papryka czerwona bazylia małe pomidorki folia aluminiowa i wykałaczki Tortille podpiec na patelni z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Każdą tortillę posmarować serkiem, na to położyć sałatę i gdzieniegdzie rozsmarować jeszcze trochę serka. Następnie ułożyć plastry szynki oraz

My simple kitchen
Quesadilla z piersią kurczaka i z warzywami 88

Mega prosty przepis na szybki i pyszny obiad bądź kolację. Chrupiąca tortilla z rozpływającym się w środku serem skradnie Wasze podniebienia, łatwa w przygotowaniu na patelni bądź opiekaczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 tortille podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki kukurydzy 1 średnia cebula 2 kulki mozzarelli 1 papryka 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu przyprawa(...)paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy do opiekacza bądź kładziemy

Studencka Micha

Proponowane wyszukiwania