używać? Te z pozoru banalne pytania zaczynają się pojawić latem każdego roku, bo właśnie wtedy zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. Część zamykamy w słoikach, inne suszymy. I właśnie do suszenia - dosłownie wszystkiego, także mięsa, ryb czy zakwasu na domowy żurek służy dehydrator. Ale nie tylko do suszenia. W dehydratorze można także przygotować ciastka, krakersy i chlebki, pełnowartościowe dania główne
Cztery FajerySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -peklosól 15 g /kg -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa z indyka (gulaszowe) / 5 mm -ugotowana do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -1 g /kg pieprz czarny -1 g/kg pieprz(...)całość mięsa rozdrabniamy przyprawiamy, ugotowane skórki studzimy i dodajemy do mięsa, następnie do wystudzonego wywaru dodajemy zimnej wody aby było 800 ml. Do wody dodajemy skrobię i mieszamy. Teraz wywar z skrobią wlewamy do mięsa i mieszamy, wyrabiamy mięso tak długo, aż mięso wchłonie całą wodę i wszystkie przyprawy i dodana skórka dokładnie się wymiesza. Pakujemy w słoiki -puszki zamykamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.brązowy -> kości, fusy po kawie, skorupki jaj, resztki po jedzeniu, resztki warzyw i owoców SZKŁO – pojemnik zielony -> puste szklane butelki, słoiki, flakony po kosmetykach ODPADY ZMIESZANE – pojemnik czarny -> zabrudzony papier, mięso, ubrania (tekstylia), pieluchy, środki higieniczne Myślę, że poniższe infografika Wam pomoże w segregacji śmieci: Materiał powstał we współpracy z Partnerem – swiatworkow.pl Artykuł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wyśmienite połączenie składników, które sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Szczególnie pieczeni lub mięs smażonych. Spróbujecie, to nawet mięsa nie trzeba będzie ;) Składniki: 500 g podłużnych buraczków 1 słoik (200 ml) czarnej porzeczki w naturalnym syropie (bez cukru) 25 ml oleju z pestek winogron ksylitol Przygotowanie: Buraczki czyścimy, każdą sztukę owijamy w folię aluminiową, pieczemy 80 minut w temperaturze
R'n'G Kitchenogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając
Cooking for Emilyjest to konieczne, bo galaretka i tak się zrobi. Do każdego słoiczka włożyć dodatkowo po 1 kulce ziela angielskiego oraz po listku laurowym. Układać mięso ciasno zostawiając wolny margines około 2 cm od góry. Słoiki zakręcić i gotować w 24godzinnych odstępach : pierwszego dnia 60minut, wystudzić, drugiego dnia kolejne 45 minut, wystudzić i trzeciego dnia 30 minut. Takie gotowanie przedłuża
W garach u GosiZamarynowanie ich w oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw dodatkowo uatrakcyjnia efekt końcowy i zwiększa wachlarz zastosowań. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1 płaska łyżka ziół prowansalskich sól Wykonanie
zadanie-gotowanieDoskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę.Skrapiamy
Bajeczna Kuchniastraszną migrenę i wielką ochotę na kapustę. Jakąkolwiek i w jakiejkolwiek postaci. KAPUSTA KISZONA Z KASZĄ Składniki: - około 1,5 kilograma kapusty kiszonej (2 słoiki) - 200 gram kaszy jęczmiennej grubej - około ½ (można więcej) kilograma mięsa (różne, np. kawałek antrykotu, kawałek żeberek, biodrówka) - liść laurowy - ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso
Życie zamknięte w smakuspotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz
Kuchnia po mojemumoździerzu z liśćmi laurowymi. Mieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika
Smakowity Blog Kulinarnywino. O tym jak przygotować grzane wino napiszę w oddzielnym poście. Tymczasem zapraszam do wyżywania się w trakcie rozbijania przypraw za pomocą tłuczka do mięsa :-).Aby wykorzystać przyprawę jako prezent zapakuj ją w ładny słoik lub ozdobne opakowanie.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Proste Potrawycukry waniliowe, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min. Dżem śliwkowo - orzechowy Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek(...)kakao, 20 dag orzechów mielonych. Wykonanie: Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez
Anioły w kuchnicukry waniliowe,1 tabliczka gorzkiej czekolady.Wykonanie:Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min.Dżem śliwkowo - orzechowySkładniki :2 i 1/2 kg śliwek węgierek(...)kakao,20 dag orzechów mielonych.Wykonanie:Dokładnie wymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez
Anioły w kuchni