gulasz - 5883 przepisów (strona:39/393)

gulasz z indyka z paryką, czosnkiem... 139

Składniki: mięso z indyka na gulasz 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, cebula 2 sztuki, czosnek 2 główki, pomidory 2 sztuki duże, marchew 2 sztuki większe, seler 1 mały, śmietana 12% 100 gram woda 1 litr, mąka(...)dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku. Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować do miękkości mięsa około 30 minut na średnim ogniu. Z gulaszu wyjąć główki czosnku do miski, tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść, usunąć łupinki i czosnek dodać do gulaszu, wymieszać, idealny sposób na mniejsze główki czosnku, które się niezbyt łatwo obiera

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz paprykowy z szynki wieprzowej 101

Gulasz wieprzowy gości na pewno w wielu domach. Każdy ma też swój sposób na jego przygotowanie. Ja połączyłam sposób mojej mamy z paroma składnikami dodanymi ode mnie. Długo duszona papryka rozpada się i oddaje swój smak do sosu. Całość jest mega pyszna :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z szynki na gulasz (2 opakowania) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 300g(...)patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pieczarki - smażymy do zarumienienia. 6.   Podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz surową paprykę dodajemy do garnka. 7.   Dusimy gulasz pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut - do czasu, aż mięso będzie delikatne i miękkie. 8.   Zaprawiamy gulasz zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Prosto z Kotła
Jadalne chwasty – Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy 76

Gwiazdnica i gulasz z ciecierzycy będzie tematem dzisiejszego wpisu. Jadalne chwasty używacie ich w swojej kuchni? Wiosna w pełni, maj to miesiąc w którym możemy właśnie wspierać nasze zdrowie dziką zieleniną, która nie dość że zdrowa to za darmo, jeśli tylko macie dostęp do lasów czy pół, łąk z dala od miejskiego życia. Bardzo lubię się z dziką zieleniną. Moim(...)Trudno ja wyplenić, rośnie wszędzie. Dzięki temu jest też wspaniała. Delikatna w smaku, łatwo dostępna, warto obrywać jej młode pędy i dodawać do sałatek lub dań gotowanych: zup, kasz, gulaszy, wszędzie tam gdzie dodalibyśmy zieleninę by podnieść walory zdrowotne dania. PRZEPIS GWIAZDNICA I GULASZ Składniki gwiazdnica i gulasz: 200g suchej ciecierzycy 1 pęczek gwiazdnicy 1 duża cebula 4 łyżki oliwy

Dorota Smakuje
Ratatuj – Gulasz Warzywny 62

Ratatuj, czyli prosty przepis na gulasz warzywny Dawno za mną nie chodziły warzywa tak jak dzisiaj. Wewnętrznie czułem, że muszę sobie zapodać dużą ich dawkę, ale nie miałem koncepcji jak… Nagle wpadł mi do głowy pomysł, żeby upichcić RATATUJ (ratatouille)! Jest to nic innego, jak gulasz warzywny. Przepis na niego pochodzi z Francji, a najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia(...)czym jeść ratatuj? Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni . Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków. Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata . Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach znajdziesz u mnie curry z cukinią . To również jest gulasz

Blendman
Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami 58

chłodziarce w jednym z supermarketów wypatrzyliśmy kacze żołądki, od razu znaleźliśmy na nie pomysł i zmieniliśmy nasz kulinarne plany. Nie każdy lubi potrawy z podrobów, ale gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami jest dobrym daniem na przełamanie się. A ci, którzy lubią smak drobiowych żołądków, z pewnością docenią ich połączenie z suszonymi grzybami. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia(...)się swoją opinią. Składniki na gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami 500 g kaczych żołądków 10 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 litr rosołu drobiowego 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka

niecodziennikpary
Kiedy skończy się ten styczeń… 58

którym większość z nas oszczędza również na jedzeniu. Jak zaoszczędzić na jedzeniu i jednocześnie jeść smacznie i zdrowo? Chcecie się dowiedzieć jak ja oszczędzam na jedzeniu w styczniu? Gulasz z mielonego mięsa i soczewicy Przede wszystkim gotuję obiady na dwa dni. Gotuję tyle aby zapakować lunchbox do pracy. Gotowe porcje obiadowe są drogie. Jeden obiad kosztuje na ogół tyle(...)obiad dla czteroosobowej rodziny. Jeśli ugotuję mięsny gulasz to jednego dnia podaję go z ziemniakami, a następnego dnia z kaszą, ryżem lub makaronem. Zostają mi ziemniaki to gotuję kopytka. Mięso w sosie, mięsny gulasz czy mięsna potrawka to danie, które wystarczy na kilka dni. Poza tym mięsny obiad jest pożywny i odżywczy. Obok mięsa można dodać do sosu, soczewicę, fasolę

codojedzenia
Gulasz z indyka z marchewką i cukinią 49

Gulasz z indyka z marchewką i cukinią to pożywne danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Jest to alternatywa szczególnie dla gulaszu wołowego, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Mięso z indyka nie potrzebuje bowiem tak długiej obróbki cieplnej. W moim daniu marchewka jest przygotowana na chrupiąco, tak, aby było czuć jej strukturę. Jednak jeżeli robicie gulasz z myślą o najmłodszych(...)starszych, podgotujcie całość nieco dłużej niż w przepisie, aby warzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona

Kuchnia Bazylii
Gulasz kozacki 116

Gulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką.     Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek(...)Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
GULASZ JAGNIĘCY Z ROZMARYNEM 106

się ku temu odpowiednia okazja i zrealizowałam swój plan. Jak dla mnie jagnięcina uwielbia towarzystwo czosnku i rozmarynu. Tak zajadamy zawsze latem kotleciki z grilla, tak postąpiłam też z gulaszem. Nasza wersja jest więc bardzo czosnkowa i oczywiście ma bardzo wyczuwalną nutę rozmarynu- bajeczny aromat i smak... :-) Zależało mi na wersji bez dodatku białek mleka krowiego, stąd u mnie wersja(...)masła klarowanego (tylko olej kokosowy), ale oczywiście masło klarowane jest tutaj jak najbardziej wskazane. Śmietanę też dodałam dopiero drugiego dnia. U nas dodatkiem do gulaszu był pęczak (kasza jęczmienna) i buraczki podsmażane z cebulką . W wersji bezglutenowej był ryż. Duża porcja, u nas na dwa dni, ale warto tak właśnie przygotować, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: - 1200g gulaszu

Smaczne Zdrowe
Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach 650

Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat(...)Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dalej gotujemy przez około 5 minut *** *** Po tym czasie do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zaciągamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody

Blog z Apetytem
Szegediner (gulasz segedyński) – test garnka próżniowego Vacuum Pot Happycall 86

Dzisiaj zapraszam na szegediner , czyli gulasz segedyński , przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall , który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której zaufały miliony ludzi na całym świecie. Produkują garnki, blendery, patelnie itp. Skupmy się jednak na garnku… Jak się spisał i czy wart jest swojej ceny? Sprawdźmy. Garnek posiada potrójny układ niskiego ciśnienia, możemy(...)wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Cała konstrukcja sprawia, że garnek jest odporny na zarysowania, korozję, przetarcia i jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości. Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym garnku

Oryginalny smak
Iberyjski gulasz z łopatki z dynią 95

Iberyjski gulasz z łopatki z dynią Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest pożywna i niezastąpiona w kuchni . Zimą zawsze mam zapas ,swoich dyń z mojej malutkiej przydomowej hodowli Nic tak nie smakuje jak własne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu(...)kozieradka zaś nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu . Moi chłopcy najpierw skwitowali widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula

Ogrodnik w podróży
Huculskie placki z gulaszem 109

Huculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny Składniki : placki : 3 ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej

Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 101

Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić(...)garze Tak więc nie jest to gulasz myśliwski tylko po myśliwsku , a zamiast dzika jest świnia .. która także mogła być dzika , tyle że z charakteru Polecam , to nieśmiertelne , pyszne danie , które najlepiej smakuje odgrzewane Składniki : 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej 2 cebule garść suszonych grzybów leśnych kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag ) 1 korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku

Ogrodnik w podróży
Gulasz z jelenia 78

polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem

Programista w kuchni