Gulasz z indyka z marchewką i cukinią to pożywne danie, które przygotujecie w niecałą godzinę. Jest to alternatywa szczególnie dla gulaszu wołowego, którego przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Mięso z indyka nie potrzebuje bowiem tak długiej obróbki cieplnej. W moim daniu marchewka jest przygotowana na chrupiąco, tak, aby było czuć jej strukturę. Jednak jeżeli robicie gulasz z myślą o najmłodszych(...)starszych, podgotujcie całość nieco dłużej niż w przepisie, aby warzywa dobrze zmiękły. Gulasz z indyka z marchewką i cukinią doprawiłam lekko chili, papryką słodką oraz tymiankiem, aby smak mięsa został wyczuwalny. Danie możecie podawać jak leczo z bułeczką, z ziemniakami lub z ryżem, co kto lubi Dajcie koniecznie znać czy smakowało! Zobacz też: Żołądki w sosie chrzanowym Polędwiczka duszona
Kuchnia BazyliiGulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek(...)Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** Po tym czasie sos zagęszczamy: 1 łyżkę mąki mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się gulaszu, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy posiekaną natką pietruszki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemsię ku temu odpowiednia okazja i zrealizowałam swój plan. Jak dla mnie jagnięcina uwielbia towarzystwo czosnku i rozmarynu. Tak zajadamy zawsze latem kotleciki z grilla, tak postąpiłam też z gulaszem. Nasza wersja jest więc bardzo czosnkowa i oczywiście ma bardzo wyczuwalną nutę rozmarynu- bajeczny aromat i smak... :-) Zależało mi na wersji bez dodatku białek mleka krowiego, stąd u mnie wersja(...)masła klarowanego (tylko olej kokosowy), ale oczywiście masło klarowane jest tutaj jak najbardziej wskazane. Śmietanę też dodałam dopiero drugiego dnia. U nas dodatkiem do gulaszu był pęczak (kasza jęczmienna) i buraczki podsmażane z cebulką . W wersji bezglutenowej był ryż. Duża porcja, u nas na dwa dni, ale warto tak właśnie przygotować, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: - 1200g gulaszu
Smaczne ZdroweForszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat(...)Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i dalej gotujemy przez około 5 minut *** *** Po tym czasie do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zaciągamy łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody
Blog z ApetytemDzisiaj zapraszam na szegediner , czyli gulasz segedyński , przygotowany w garnku próżniowym Vacuum Pot Happycall , który w ramach współpracy dostałam do przetestowania. Happycall to Koreańska marka, której zaufały miliony ludzi na całym świecie. Produkują garnki, blendery, patelnie itp. Skupmy się jednak na garnku… Jak się spisał i czy wart jest swojej ceny? Sprawdźmy. Garnek posiada potrójny układ niskiego ciśnienia, możemy(...)wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z płytą indukcyjną. Cała konstrukcja sprawia, że garnek jest odporny na zarysowania, korozję, przetarcia i jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu w czystości. Podsumowując, gotowanie gulaszu w tym garnku było przyjemnością. Jest estetyczny, solidnie wykonany i wart jest swojej ceny. Dzięki temu, że garnek jest hermetyczny mięso było kruche i mięciutkie wcześniej niż w tradycyjnym garnku
Oryginalny smakIberyjski gulasz z łopatki z dynią Gulasz iberyjski to fajny jednogarnkowiec z dodatkiem dyni . Dynia to niedoceniane warzywo o wspaniałym smaku , doskonale współgra z mięsem . Jest pożywna i niezastąpiona w kuchni . Zimą zawsze mam zapas ,swoich dyń z mojej malutkiej przydomowej hodowli Nic tak nie smakuje jak własne plony . Ten gulasz jest wyjątkowo smakowity , a do tego prosty w wykonaniu(...)kozieradka zaś nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu . Moi chłopcy najpierw skwitowali widok talerzy ” hm gulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula
Ogrodnik w podróżyHuculskie placki z gulaszem Pyszne placki ziemniaczano- warzywne z gulaszem. Dzisiaj wstęp niezbyt rozbudowany , cóż nie zawsze mam wenę , a ostatnio przytępiają ją problemy . W każdym razie warto zrobić taki obiad , jest niekłopotliwy a bardzo smaczny Składniki : placki : 3 ziemniaki 1/2 małej dyni Hokkaido 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina sól, pieprz do smaku 100 ml słodkiej
Ogrodnik w podróżyGulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić(...)garze Tak więc nie jest to gulasz myśliwski tylko po myśliwsku , a zamiast dzika jest świnia .. która także mogła być dzika , tyle że z charakteru Polecam , to nieśmiertelne , pyszne danie , które najlepiej smakuje odgrzewane Składniki : 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej 2 cebule garść suszonych grzybów leśnych kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag ) 1 korzeń pietruszki 4 ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżypolskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych(...)pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem
Programista w kuchniSkładniki: makaron świderki 1 opakowanie, gulasz 3 szklanki, masło 1 łyżeczka, pomidory 4 sztuki duże, mozzarella 2 kulki, koperek 1 pęczek makaron świderki ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" i wylać na durszlak naczynie żaroodporne posmarować masłem, gulasz wieprzowy około 3 szklanki, tyle mi zostało z poprzedniego obiadu, gulasz był z łopatki wieprzowej z warzywami, papryką słodką(...)ostrą i fasolką szparagową zagęszczony mąką ze śmietaną gulasz w misce wymieszać z makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch rozłożyć pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w plastry kulki mozzarelli piec w nagrzanym piekarniku na 170 C około 20 minut, termoobieg, posypać koperkiem przed podaniem - makaron zapiekany z gulaszem jest bardzo szybkim, smacznym daniem obiadowym, można wykorzystać to co jest
W Mojej Kuchni LubięGulasz wołowy Pyszny wołowy gulasz z aromatem świeżych grzybów, czerwonego wina i rozmarynu. U mnie podany z plackami a’la polenta z kaszy gryczanej i parmezanu. Fajne danie na rodzinny obiad. 1 kg Mięsa wołowego (u mnie 500g porcji rosołowej i 500g skrzydła wołowego, szponder również się nada) 250 g Grzybów (leśnych lub pieczarek) 2 Szalotki 400 g Pomidorów(...)szklanki wody. Zagotowujemy, a następnie dusimy na wolnym ogniu ok. 2-2,5h. Jeżeli masz piekarnik i brytfannę którą możesz wstawić do piekarnika to równie dobrze możesz zapiec gulasz w piekarniku w 180°C przez taki sam czas (pokrywka w obu przypadkach niech będzie lekko odkryta). Dodatkowo ja na ostatnie pół godziny zdjąłem pokrywkę by gulasz zgęstniał. Gulasz możemy podawać
Oslov.Gulasz który zrobiłam z grzybami kaniami które sama znalazłam w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki. Nie każdy ma dostęp do lasu. 6 grzybów kani 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula(...)kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące. Gulasz: Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam
wesoła kuchniazwarzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo(...)wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół. Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj ). Składniki na marokański gulasz
Niedzielny kucharzDziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul(...)pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie: 1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą ilością masła i papryki słodkiej
Kawa z mlekiem