gulasz - 5782 przepisów (strona:36/386)

Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 109

Zima u nas w domu ma swoje prawa: najlepsze obiady to te, które można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości(...)uchyloną pokrywką – do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już delikatne i miękkie, dokładnie kruszymy kawałek razowego chleba i dodajemy okruszki do rondla. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy i gotujemy gulasz po dodaniu chleba jeszcze przez kolejne 5-10 minut, do zgęstnienia. Gdyby się okazało że sos wyszedł za gęsty – dodajemy do rondla pozostały bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu

Karo in the Kitchen
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 98

Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami(...)jest bardzo rozgrzewający, sycący i pożywny. Zachęcam do przygotowania.   Przepis na około 3 porcje dania Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju

WSZYSTKO SMACZNE
Gulasz wieprzowy z batatami 78

Gulasz wieprzowy z batatami Gulasz wieprzowy z batatami to moja kolejna propozycja na smaczne i rozgrzewające danie kiedy za oknem chłodno, szaro, buro i ponuro Mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy, a dodatkowo czerwona papryka, czerwona fasola i bataty. Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość(...)smakuje wyjątkowo Zachęcam do przygotowania tego pysznego jednogarnkowego dania   Przepis na 3-4 porcje dania Gulasz wieprzowy z batatami   SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek

WSZYSTKO SMACZNE
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 94

Gulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem(...)ziela angielskie, majeranek i zalewamy bulionem oraz piwem. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 45-50 min. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 126

był szczególnie obfity! Nasyciłam się grzybobraniem jak nigdy dotąd! A nic tak nie cieszy, jak wykorzystanie w daniu własnoręcznych zbiorów. Dziś smak jesieni i zapach lasu przypomniał mi staropolski gulasz z dodatkiem grzybów leśnych i aromatycznych przypraw. Składniki na gulasz (4 porcje): 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 garście suszonych grzybów leśnych (najlepiej podgrzybków) 1 duża cebula 5 łyżek oliwy(...)sól Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby wcześniej namaczamy i gotujemy. Łopatkę wieprzową kroimy w 1,5 cm kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni. Ziarna jałowca rozgniatamy w moździerzu, dokładamy

Kierunekuchnia
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 329

Przepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki(...)ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej

Słodka Strona
Marokański gulasz z ciecierzycą 182

Proponuję wyprawę do słonecznego Maroka, aby skosztować doskonałego gulaszu na bazie jagnięciny, ciecierzycy i sosu pomidorowego z dodatkiem bakłażana, oliwek i dużej ilości kolendry. Gulasz ten jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale również zdolny do zaspokojenia najbardziej wybrednych podniebień. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram jagnięciny, 500 ml bulionu warzywnego, 1 bakłażana, 2 puszek po 400 gram białej(...)około 2 minut na dużym ogniu, po czym dodałem na patelnię 3 łyżeczki przyprawy ras el hanout. Smażyłem jeszcze przez minutę, po czym dodałem zawartość patelni do garnka z gulaszem. Gulasz gotowałem jeszcze przez 10 minut, po czym doprawiłem go solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodałem do niego dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z cytryny. Po wyłączeniu gazu

Wyprawy kulinarne
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 212

Placek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli(...)chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki

kruche babeczki
Gulasz wieprzowy 117

Gulasz...klasyczne danie większości Polaków, choć pochodzi z Węgier. Sposobów na jego przyrządzenie jest mnóstwo, każdy kucharz i gospodyni domowa ma własną metodę. postanowiłem jednak dzisiaj z tym przyrządzaniem gulaszu nieco pokombinować- byle tak, by nie PRZEkombinować...:) Efekt okazał się być więcej niż zadowalający, zatem przepis za pamięci zapisuję, i na blogu czym prędzej się nim dzielę, mam nadzieję(...)którzy postanowią go zastosować-  będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym

Aromatyczne Podróże
Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych 116

Gulasz grzybowy z żołądków drobiowych – prosty, pyszny, sycący, choć wymaga trochę czasu (żołądki gotują się ok. 2 godzin). Jedni żołądki i inne podroby kochają, inni nienawidzą – chyba nie spotkałam nikogo, kto żywiłby do nich obojętność :) Myślę jednak, że jeśli ktoś jeszcze ich nie próbował, a chce się do nic przekonać, to ten gulasz grzybowy z żołądków drobiowych jest(...)świetnym pomysłem. Szczególnie teraz, gdy sezon grzybowy właśnie się rozpoczął i mamy pierwsze wysypy. Świeże grzyby można w ciągu roku zastąpić mrożonymi (nie rozmrażamy przed przygotowaniem). W gulaszu grzybowym z żołądków drobiowych ja używam żołądków z indyka – są większe i smaczniejsze, choć wymagają dłuższej obróbki – od kurzych. Jeśli należycie do miłośników podrobów, koniecznie spróbujcie tego gulaszu grzybowego

Pociąg Do Kuchni
Gulasz z boczku 153

Lubicie gulasze? Takie mięsne, gęste, rozgrzewające w zimowe dni. Właśnie takie dania przygotowuje męski autor bloga. Szczególnie uwielbia gulasz wołowy i wieprzowy gulasz piwny z kaszą gryczaną i marynowanymi buraczkami. Gdy wracaliśmy w sobotę z Kołobrzegu Piotrek kupił piękny kawałek boczku wieprzowego, z którego postanowił zrobić sobie na obiad gulasz. Do boczku dodał również aromatyczne przyprawy, trochę chilli, curry, majeranek(...)aromat. Jako, że boczek zawsze jest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z marchewką i groszkiem 164

Smaczny i pożywny obiad dla małego dziecka: gulasz z marchewką i groszkiem . 4 marchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku(...)jogurtach). Powszechnie podaje się, że dzieci mogą jeść śmietanę po pierwszych urodzinach, ale jest to bezpieczne i od dziesiątego miesiąca, o ile nie stwierdzono alergii na krowie mleko. Gulaszu dla niemowlęcia nie przyprawiamy , jednak dla jednorocznego dziecka można dodać troszeczkę soli (dla dorosłego ma być wciąż niesmaczne). W przypadku troszkę starszych dzieci można dać więcej soli i nawet odrobiny pieprzu

PaleoSMAK
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 138

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)czasie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Dodajemy połowę startego sera i mieszamy. Kiedy wszystkie składniki gulaszu będą miękkie, mąkę kukurydzianą mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i dodajemy do gulaszu. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gulasz nakładamy do kokilek, albo jednego dużego

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 83

Gulasz wieprzowy z kluseczkami jest to danie węgierskie. Potrawa jest bardzo prosta, czasochłonna ale za to rezultat naszego wysiłku wyszedł zniewalająco smakowity. Gulasz najczęściej jest przygotowywany z łopatki wieprzowej. Najważniejszym składnikiem w gulaszu jest papryka w proszku w dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy(...)zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól i czarny pieprz do smaku Kluski kładzione : 3 jajka 280 gr. mąki pszennej 0,5 szklanki wody szczypta soli Przygotowanie : Mięso umyć

Smaczne Potrawy
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 149

Gulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami  oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu(...)ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg  1 cebule  3 ząbki czosnku  sól 1 łyżeczkę  świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżki mąki pszennej  3-4  łyżki oleju  rzepakowego  SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Basia w kuchni