gulasz - 5883 przepisów (strona:33/393)

Gulasz wieprzowy z fasolą 86

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, a'la gulasze, które można zjeść z pieczywem, lub z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Takie danie robię raz na kilka dni w dużym garnku, w ten sposób oszczędzam czas i nie gotuję codziennie. Taką potrawę można szybko odgrzać i nic ona przy tym nie traci na jakości. Dziś również zrobiłam takie danie, a mianowicie gulasz(...)szynki wieprzowej z białą fasolą, marchewką i cebulą. Dodałam też pora i odrobinę selera. Gulasz zaprawiłam lekko koncentratem pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny i sycący. Nawet dzieci zajadały z apetytem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,7kg szynki wieprzowej 250g fasoli typu Jaś 2 duże marchewki 3 cebule biała część pora mały kawałek selera 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa

Waniliowe Improwizacje
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 110

Gulasz z szynki. Szynka jak dla mnie nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki, bardzo łatwo ją wysuszyć na wiór i dlatego też pilnowałam pod koniec jej gotowania miękkości mięsa. To jak przygotowałam ten gulasz to trochę wspomnienie dzieciństwa. Moja mama robiła taką najprostszą wersję gulaszu i taka wszystkim bardzo smakowała. Nie omieszkałam zagęścić go łyżką mąki. Właściwie odchodzę już zwyczajem(...)zagęszczania. Zdarza mi się to bardzo rzadko. Jednak tu poczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z ciecierzycą 66

Gulasz z ciecierzycą to zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Duża porcja białka roślinnego z ciecierzycy połączona z mięsem i przyprawiona tak, że posiłek jest aromatyczny, sycący i dobrze trawiony przez organizm. Bardzo lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w postaci hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem w gulaszu. Jeśli chcę odpocząć(...)płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.   Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na gulasz z ciecierzycą: 1 kg łopatki

Kuchcik gotuje
Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad 108

Amerykański gulasz i ziemniaki serowe Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad w stylu USA . Przepis pojawił się w naszej rodzince w dość nietypowy sposób . Otóż w ramach wakacyjnych eksperymentów , wpadliśmy z chłopcami na pomysł wypróbowania wojskowych racji żywnościowych z różnych krajów . Jedna z racji armii USA , tak zwana MRE zawierała właśnie taki zestaw . Czyli pachnący wędzonką , wołowy gulasz(...)smaczny pomysł na obiad , choć wysoce kaloryczny , ale jeśli nie jemy tego codziennie nie ma tragedii , co szkodzi spróbować Pychotka , polecam ! składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej ( udziec na gulasz ) 200 g wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego , kopconego 2 cebule 3 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego sól , pieprz do smaku smalec wołowy

Ogrodnik w podróży
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 103

Cześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad :) Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele... Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba(...)czasie dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę i dusiłam jeszcze do miękkości cebuli.  Pod koniec duszenia posoliłam do smaku i zagęściłam gulasz łyżką mąki rozbełtanej w 1/4 szklanki wody.  Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem

Pieprzyć z Fantazją
Wegański gulasz z soczewicy 99

wegański gulasz z soczewicy jest w zasadzie zupą, bardzo rozgrzewającą i kojarzącą się z zimą. Wiem, że dopiero mamy listopad, ale aromat suszonego rozmarynu i dodatek brązowego cukru sprawiają, że jest to danie zdecydowanie na zimniejsze dni. Gulasz zrobiłam dwa razy z rzędu i jeszcze nam się nie znudził. Co prawda miałam ochotę na gulasz wołowy, ale soczewica tak długo(...)swoją kolej, że nie mogłam dłużej zwlekać. Pomysł był jeden – ma powstać coś równie bogatego, obfitego i aromatycznego, ale bez mięsa . Mieszanka warzyw i ziół tworzy pyszny gulasz, który tylko błaga o kawałek chrupiącego pieczywa. Ponieważ mało kto ma czas na gotowanie, życie jest teraz takie szalone, daję wam pomysł na pełnowartościowy posiłek. Wystarczy pokroić wszystkie warzywa i zalać

Słodkie Gotowanie
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 113

taką możliwość, zaserwujmy ją naszym najbliższym, będziemy spokojni, że serwujemy posiłek bez dodatku antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)około 1 minuty wszystko razem przesmażamy, następnie dodajemy marchewkę i cebulę i również smażymy około minuty, całość zalewamy wrzącą wodą (wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu

KulinarneImpresje.pl
Prosty gulasz wieprzowy 195

Prosty gulasz wieprzowy gości u mnie dość często z kilku powodów. Jest prosty w przygotowaniu, szybki, a składniki do jego przygotowania są powszechnie dostępne, bo w zasadzie potrzebujemy do niego tylko kawałka mięsa wieprzowego, cebuli, odrobiny mąki oraz kilku przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno(...)gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia

Kuchnia Bazylii
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 120

Dziś na wokandzie gulasz. Kto lubi? kto wspomina mile z dzieciństwa? Przypomniała mi się taka historia mojego pierwszego gulaszu wołowego. Miałam może 12 lat, mama w pracy a zostawiła mi mięso wołowe chyba jakieś szlachetne, już nie pamiętam abym zrobiła gulasz. Jak mi tłumaczyła jak przygotować gulasz to mówiła, pamiętam jak dziś że jak już zacznę dusić pod przykryciem(...)bardzo spalone. Dostałam burę ale ja się broniłam że jak mama kazała to ja się słucham, ha ha. Taka to historia z dzieciństwa. Tym razem nic nie spaliłam a gulasz wyszedł znakomity. Użyłam tutaj grzybów leśnych czyli muchomorów rdzawobrązowych i gołąbków zielonawych ale można użyć pieczarek czy podgrzybków i też będzie smaczny. Zabieramy się za gotowanie, zapraszam bo gulasz jest

Moje Małe Czarowanie
Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru) 343

Szybkowar to garnek, w którym uwielbiam przygotowywać wszelkiego rodzaju gulasze 😋 Dzięki takiemu garnkowi czas duszenia jest o wiele krótszy, a ponadto mięso jest idealnie miękkie. Zachęcam Was do przygotowania gulaszu z szynki wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i pieczarek. Poniższy gulasz możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki(...)złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć

Ugotować
Prosty przepis na gulasz wołowy 117

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem. Jest to nasz domowy sposób przyrządzania gulaszu(...)jest wystarczająco dużo wody, żeby danie się nie przypaliło. Po godzinie doprawić solą, pieprzem i zaprawić mąką – pół łyżki mąki rozmącone w około 3 łyżkach wody. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe! Gulasz świetnie pasują do kaszy gryczanej, ale również do placów ziemniaczanych, kaszy pęczak czy gotowanych ziemniaków. Przepis

Taste and Cook
Pieczony gulasz wołowy 124

początek oczywistość: podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali nie wyczarujemy z niego ani dobrego gulaszu, ani generalnie nic dobrego. Zatem lepiej kupić mniej, ale lepszego mięsa i zjeść ze smakiem niż siłować się potem z gumowatym mięsem nadwyrężając staw skroniowo – żuchwowy(...)Gulasz jest wybitnie prosty w przygotowaniu, wystarczy mięso obtoczyć w mące, szybko obsmażyć a potem wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, włożyć do piekarnika na około 2 godziny i magia robi się sama :) Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku. Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną

Book of spells
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 155

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić(...)godziny na małym ogniu. Jeżeli nie macie szybkowaru to gulasz przygotujcie (pod przykryciem) w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie tylko o tym, że czas pieczenia będzie o wiele dłuższy (3-4 godziny). Szczerze polecam przygotować poniższy gulasz :)  Składniki na porcję dla 6-8 osób: 1 kg karkówki 2 średniej wielkości cebule 2 średniej wielkości marchewki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej

Ugotować
Gulasz z indyka i cukinii 198

Sezon na cukinię w pełni, więc korzystając z tego przygotowałam gulasz z indyka i cukinii. Gulasz z dodatkiem cukinii wyszedł bardzo delikatny.  Przyprawy bardzo fajnie nadały mu aromatu i zaostrzyły jego smak. Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw. Gulasz z cukinii świetnie(...)smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy. Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście należy ograniczyć jego pikantność. Pikantność mego gulaszu oceniam na jakieś  2 - 2,5 punkty w skali 5, więc nie jest bardzo mocno pikantny. Bardzo pikantnego nie polecam robić, gdyż przejmie ona wszystkie smaki i nie będzie

Kuchcik gotuje
Placek po węgiersku z gulaszem 117

Placek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa.  Gulasz(...)grubą kostkę . Przesmażyć chwilę warzywa na pozostałym oleju i przełożyć do mięsa. Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry, a więc sporo ostrej papryki. Dusić około 1 godziny i 30 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.W razie konieczności podlewać pozostałością bulionu

Aromatyczne Podróże