gulasz - 5883 przepisów (strona:29/393)

Wegański placek po więgersku 184

Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie gościło w mojej kuchni.  Jeden taki placek z gulaszem wystarczy aby napełnić brzuszki największych łakomczuchów(...)Gulasz doprawiamy tak jak chcemy, bo jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych

Mój pomysł na
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 364

Jesień to czas papryki i cukinii, warto więc z tego korzystać. Dlatego też dzisiaj u mnie gulasz z piersi kurczaka ze sporą ilością papryki i młodziutkiej cukinii. Gulasz podałam z kaszą gryczaną i wierzcie mi było pyszny obiad. No a że ostatnio testuję garnek Fissler z kolekcji Profi Collection więc gulasz ugotowałam właśnie w tym garnku. Muszę powiedzieć, że coraz(...)bardziej się do niego przyzwyczajam i jak na razie nie znalazłam żadnych minusów. Wszystkie warzywa do gulaszu kroiłam nożykiem Victorinox z którego również jestem bardzo zadowolona i tak jak jak zapewnia producent nożyk jest bardzo ostry. Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula

Ala piecze i gotuje
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 142

Paprykarz czy gulasz? Gulasz czy paprykarz? Niektórzy, wśród nich ja, uważają, że różnica między tymi dwoma potrawami tkwi w użyciu w paprykarzu śmietany, pomijanej przy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula(...)papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok

I tu będę miała takie te
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 156

Przepis na pyszny gulasz z wykorzystaniem moich ukochanych suszonych pomidorów - mega aromatyczny i sycący! :)   W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja nie byłam zbyt wielką fanką tego dania. Niedawno po raz pierwszy ośmieliłam się przygotować gulasz wołowy po swojemu i przyznam, że teraz nie wiem czemu wcześniej nie zajadałam się tą potrawą?! Dlatego właśnie zdecydowałam(...)się poeksperymentować i przygotować także gulasz wieprzowy, dodałam kilka sprawdzonych składników i wyszło pysznie! Polecam! :) Gulasz wieprzowy: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki (może być każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego

Cooking Monster
Gulasz z Cukinią i Pomidorami – Bardzo Smaczny 185

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów(...)wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=Gi0WqIjBIXs Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu

Uwaga Babcia Gotuje
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 132

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie

Right Behind The Kitchen
Gulasz po polsku 128

każda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką(...)dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy. Nie umiem

Rozpustne gotowanie
Gulasz z serc z indyka 270

się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza(...)papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne

Kulinarna Pokusa
Gulasz zapiekany w kajzerce 125

Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda. Składniki: 500 g wołowiny 2 - 3 cebule 1 papryka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz oregano cząber szczypta cynamonu słodka i ostra papryka szczypta kurkumy mała śmietana 18% olej kilka(...)resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy kajzerek

Mama Gotuje
Gulasz wołowy na piwie 179

Gulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku(...)gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji. Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu) : 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki (ok. 400 g) 2 kalarepy (ok. 400 g) 2 średnie cebule 1 mały seler

Poezja smaku
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 97

Jesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest(...)mięso było miękkie i jednocześnie nie straciło swojej struktury.  My Polacy jesteśmy fanami dań jednogarnkowych, a mój gulasz do takich właśnie możemy zaliczyć. Zachęcam do przygotowania gulaszu i czekam na Wasze opinie i pytania.  Czas przygotowania: 2 h Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 32,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego 1 papryka 3 marchewki 2 średnie

kulinarnyJa
Placek ziemniaczany z gulaszem 149

Placek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki(...)gulasz: - 800 g wołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Placek po węgiersku 172

połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy(...)miarę jednorodnej masy.  Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo, tak aby zakrywać wszystkie

Wyprawy kulinarne
Placki warzywne z gulaszem z nóżek grzybowych 22

vote) Placki warzywne z gulaszem z nóżek grzybowych Placki warzywne zna każdy, ale nie każdy wie, jak pyszne są z gulaszem z nóżek grzybowych. Taki gulasz ma zupełnie inny smak niż grzybowy. Oczywiście jego wielkim atutem jest także fakt iż można w nim „zutylizować” nadmiary nóżek, po grzybobraniu Najlepiej wychodzi z dodatkiem mięska z szynki lub łopatki. Polecam(...)płaskiej łyżeczki , mielonych nasion kolendry 1 jajko 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego sól, pieprz czarny do smaku gulasz: 1 szklanka obgotowanych, pokrojonych nóżek grzybowych około 0,3-0,4 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatki 2 szklanki, ciemnego bulionu dobrej jakośc i (jeśli nie masz swojego, może być

Ogrodnik w podróży
­Wegański gulasz z ciecierzycą. 29

Wegański gulasz z ciecierzycą. Oto najlepszy, pocieszający i pożywny gulasz z ciecierzycą . Danie wykonane z prostych składników, które w połączeniu tworzy pyszny smak i jednocześnie sprawi, że każdy będzie prosił o dokładkę. Wegański gulasz z ciecierzycą znakomicie komponuje się z makaronem ale także z ryżem. Jest to danie proste i jednocześnie szybkie do przygotowania. Obiad który posiada niską zawartość tłuszczu(...)małym ogniu przez 10 minut. Wsyp ciecierzyce, przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszaj i gotuj do momentu aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby dolej więcej wody. Gotowy gulasz przełóż do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem. Zdrowe, komfortowe jedzenie, które idealnie nadaje się na chłodne jesienne dni. Posiłek ten jest łatwy do wykonania, zdrowy i wszystko przemawia

Zdrowy Styl Joanny