gulasz - 5465 przepisów (strona:26/365)

Domowy gulasz z szynki 26

Domowy gulasz z szynki to pomysł na rodzinny obiad. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną i buraczkami, jednak często podaję go również wraz z kluskami śląskimi. Im dłużej będziecie dusili mięso tym, bardziej będzie delikatne w smaku oraz miękkie. Taki gulasz to fajna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Składniki 750g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 łyżka smalcu 1 duża(...)bulionu wołowego 2-3 łyżki mąki sól pieprz majeranek oregano 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 3-4 ziela angielskie Dodatkowo 4 łyżki mąki 150 ml wody Domowy gulasz z szynki – przepis Zaczynamy od przygotowania mięsa. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki mąki i mięso dokładanie w niej obtaczamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami 32

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym razem postanowiłam również dodać pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą lub ziemniakami.  Lubicie podroby ?    Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - składniki: 500g żołądków drobiowych 7-8 pieczarek(...)angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka : 2 łyżki mąki 2 łyżki masła/oleju Ponadto: olej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki/koperek      Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - przygotowanie: Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą i zagotować. Następnie należy wodę zlać i żołądki ponownie umyć oraz zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości

Di gotuje
Gulasz z piersi kurczaka 47

Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża cukinia(...)czosnku. Smaż chwilę aż mięso zmieni kolor na jasny, często mieszając tak by mięso równomiernie się usmażyło. Wlej bulion. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki oraz cukinię. Gulasz dopraw do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Porada. Gulasz możesz zagęścić niewielką ilością mąki. W tym celu odlej z gulaszu około szklanki bulionu, dodaj 3 łyżeczki mąki i energicznie

Zasmakuj Kuchni
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 52

popularnych dyskontów “w kropki”, i na dodatek w bardzo dobrej jakości. Nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam spróbować (pomimo, że nie jestem zbyt mięsożerna 🙂 ) Z zakupionego mięsa przygotowałam “ Gulasz Strogonow z pieczarkami “, który podałam z kaszą pęczak. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam gotowego dania. Mięso kruche, miękkie, delikatne. Cała potrawa tak pyszna, że nie szło oderwać się(...)widelca (a jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi o mięsne dania). Na dodatek “Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami” jest daniem dość prostym w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu (marynowanie + duszenie). Koniecznie spróbujcie! “ Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami ” to świetny pomysł na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Składniki gulaszu z dzika: (4-5 porcji) 400 g mięsa z dzika na gulasz

Moja Delicja
Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew 53

votes ) Irlandzki gulasz na piwie, Irish stew Irlandzki gulasz na piwie, chodził już za mną od jakiegoś czasu. Bardzo cenię wszelką kuchnię tradycyjną więc, nie mogłem sobie darować by nie zrobić tego specjału. Przejrzałem kilka stron kulinarnych, przetłumaczyłem i wybrałem to co najbardziej mi pasowało z każdego przepisu. Musisz bowiem wiedzieć, że ten gulasz jak nasz bigos, ma tyle wersji(...)były jakieś smutne . W mojej wersji nie ma Guinness, jest ciemne piwo Koźlak, bo tylko takie było w naszym małym, lokalnym sklepiku Smakosze piwa powiedzą, że to profanacja, ale gulasz i tak wyszedł pyszny, jeden z lepszych jakie jadłem. Oczywiście są też wersje z zielonym groszkiem, papryką, kaszą itp. ale te wyglądają już raczej na lokalne uwspółcześnione wersje tej potrawy

Ogrodnik w podróży
Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew 54

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować gulasz z polędwiczki wieprzowej - jest łatwy i błyskawiczny w przygotowaniu, świetny dla początkujących w kuchni i nie tylko. Mięciutkie, delikatne kawałki mięsa w sosie to idealny obiad na chłodne dni. Nauczycie się też, jak przygotować popularną surówkę(...)długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Do potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie w lodówce. W gulaszu świetnie sprawdzą się też pieczarki albo ogórki kiszone pokrojone w kostkę, które są fantastycznym dodatkiem również do  gulaszu wołowego.  W trakcie duszenia możecie przygotować pyszną surówkę, na przykład

Lekcje w kuchni
Prosty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles 60

Prosty gulasz wołowy z ogórkami / Simple Beef Stew with Polish Pickles Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę(...)wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo ulubione warzywa. Ja bardzo często dodaję do gulaszu sporo warzyw korzeniowych, a czasami także świeży szpinak. Wykorzystajcie ten przepis do wykorzystania tego, co akurat macie w lodówce. Kluczowymi składnikami gulaszu wołowego są jednak ogórki i musztarda - oba te dodatki nadają potrawie charakteru. Prosty gulasz wołowy z ogórkami to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze

Lekcje w kuchni
Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad 296

Strogonow drobiowy z piersią kurczaka to pyszne danie jednogarnkowe powstałe na bazie tradycyjnego boeuf strogonowa. Gulasz w tej wersji jest tani, szybki do zrobienia, a do tego lżejszy, delikatniejszy w smaku i zawiera mniej kalorii niż tego klasyczna wersja. Jest to świetna propozycja na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny albo imprezowe danie na ciepło. Podajemy z pieczywem(...)przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut.   [caption id="attachment_8687" align="aligncenter" width="1024"] Strogonow drobiowy[/caption] Zobacz inne przepisy na mięsne gulasze: Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami Gulasz Wieprzowy Z Marchewką I Groszkiem Gulasz Wieprzowy Z Kurkumą Gulasz Pod Ziemniaczaną Kołderką Jesienny Gulasz Z Dynią Artykuł

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem 81

Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem to pyszna propozycja na rozgrzewający obiad, który sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni. Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia. Polecam! Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - składniki: około 500g mięsa(...)smaku) około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) Ponadto:  150 ml śmietanki Opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki pszennej/orkiszowej do zagęszczenia sosu koperek/natka pietruszki Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - przygotowanie:   Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć

Di gotuje
Gulasz z kiełbasy ala Stroganoff 75

Uwielbiam wszelkie gulasze, a gulasz z kiełbasy jest daniem z lat studenckich. Gotowaliśmy gulasz z kiełbasy na każdą okazję. Dzisiaj przynajmniej można iść do sklepu i kupić dobrą kiełbasę bez problemu. Gulasz to proste i praktyczne danie na obiad , bo można je przyrządzić z ulubionymi warzywami i podać z ziemniakami lub makaronem. W Szwecji zazwyczaj używam falukorv , która jest dobrej(...)jakości kiełbasą przypominającą serdelki. Jest jednak bardziej zwarta, bo po prostu zawiera więcej mięsa. Oczywiście gulasz z kiełbasy można przyrządzić z dowolnie wybranej kiełbaski. Gulasz z kiełbasy Składniki: 500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej, u mnie szwedzka falukorv 2 cebule dymki, duże 1 czosnek solo 2 marchewki 200 g zielonego groszku, mrożonego 3 łyżki pomidorowego przecieru ½ łyżeczki suszonego tymianku ¼ łyżeczki

codojedzenia
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl 132

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z szynki z pieczarkami Klasyczny przepis na gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami i papryką czyli danie wodzące się z kuchni węgierskiej. Gulasz z szynki z pieczarkami Składniki: 80dag szynka wieprzowa 2 łyżki oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki sól pieprz 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta chili płaska łyżeczka słodkiej(...)papryki 250g pieczarek łyżka masła 1 papryka czerwona Gulasz z szynki z pieczarkami Przygotowanie: Szynkę płuczemy, oczyszczamy z błon, i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone mięso, oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W między czasie obieramy cebulę i kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku rozgniatamy, siekamy i dodajemy do karkówki

Księga-Smaku
Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy 88

duszy. Robi się zimniej, ciemniej, jakby smutniej. Wbrew temu smutkowi, na rozgrzanie, na ogrzanie ciała i serca, parzymy owocowo-ziołowe herbatki i oczywiście gotujemy nieco bardziej sycące dania. Gulasz wieprzowy cebulko-koperkowy to idealna potrawa na przykład na niedzielny, jesienny obiad. Pachnące przyprawami jedzenie poprawi nam humor podczas deszczowego dnia. Doda energii i zachęci do pójścia na długi spacer(...)kolorowymi liśćmi. Koperkowo i zdrowo Jesień ma tyle zapachów! Pośród nich koperek rosnący w ogródku, który Agata zaczyna już zamrażać na zimę. Przygotowując się do wymyślania kolejnych dań, m.in. gulaszy, których na blogu wkrótce pojawi się więcej. Przecież to dania, do których można dodać wszelkie warzywa, które wciąż daje nam ogród. Poza tym przygotowanie gulaszu nie wymaga zbyt wiele pracy

KulinarneImpresje.pl
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1033

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – czyli pyszny gulasz drobiowy z piersi kurczaka z dodatkiem pieczarek w aromatycznym, ciemnym sosie. Polecam również przepis na: gulasz drobiowy z serduszek drobiowych . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa

Kulinarne Przeboje
Niesamowity gulasz wołowy – z kociołka, flambirowany 139

Jeśli jesteście fanami klasycznego Boeuf Bourguignon ten wołowy gulasz zachwyci Was jeszcze bardziej – jest pełen skondensowanego, niesamowicie mocnego smaku. Kolor i aromat ma fenomenalny! Wszystko przez powolne budowanie i nakładanie na siebie naturalnego smaku składników i kilkukrotne podpalanie zawartości kociołka – szybką, gwałtowną karmelizację. Ten gulasz wołowy w naszym domu nie ma konkurencji! Ten sposób na przygotowanie mięsa możecie z powodzeniem(...)wykorzystać też do naszykowania gulaszu z dzika czy sarniny – w tym wypadku z przypraw dobrze będzie dodać jeszcze kilka kulek aromatycznego jałowca, a ostatnie flambirowanie całości zamiast na brandy zrobić z użyciem ginu. Jeśli szykujecie gulasz w sezonie grzybowym warto połowę (albo odrobinę więcej) pieczarek w przepisie zastąpić świeżymi, młodymi, jędrnymi podgrzybkami – maślaki w tym wypadku będą za miękkie, kurki

Karo in the Kitchen
Gulasz wieprzowy z marchewką 104

mnie tutaj nie było! Mniej robię zdjęć, ale gotuję tyle samo. Zdarza się, że wpisuję w wyszukiwarkę "gulasz bistro mama", "ciasto marchewkowe bistro mama" albo "pancakes bistro mama". Oznacza to tyle, że mój domowy rynek się nasycił, sięga po sprawdzone przepisy, domownicy chcą często powtórek i doszło do tego, że sama u siebie sprawdzam proporcje, bo z głowy wyleciało(...)kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym) i przypomniałam sobie, że w mojej komputerowej poczekalni mam zdjęcia gulaszu z młodą marchewką, z piękną zielenią w tle. Młodej marchewki

bistro mama
Gulasz z szynki tradycyjny 96

Dzisiaj proponuję tradycyjny gulasz z szynki. Moje dziecko powiedziało, że takie dobrego obiadu dawno nie jadł. Tak, czasami warto wrócić do tradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo(...)pokrój na małe kawałki. Oprósz mąką i pieprzem i dodaj do cebuli. Zrumień mięso, po czym wlej wodę, dodaj ziele angielskie i laurowy liść. Przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz na małym ogniu przez około godziny. Mięso powinno być mięciutkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchewkę w plasterkach. Do ugotowanego gulaszu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotuj pęczak

codojedzenia
Gulasz wołowy z pieczarkami 133

Gulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść(...)tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze. W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie obiadowe, nie wymagające dużo czasu spędzonego w kuchni. W sumie jego skład zależy od naszej inwencji. Nie musimy dodawać żadnych warzyw

Mieszam w Garnku
Gulasz 113

Ostatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był na wioskach(...)takie jedzenie u nas w domu cieszy się wielką popularnością. Zwykłe, syte i niezwykle smaczne. Chociaż oczywiście lubimy różnego rodzaju nowe pomysły. Zapraszam na spróbowanie gulaszu wg. mojego przepisu. Składniki: - 60 dag szynki wieprzowej, lub dobrego mięsa gulaszowego; - cebula; - olej; - sól, czarny pieprz, oregano, kucharek (vegeta lub inna tego typu przyprawa), ostra mielona papryka); - mąka, woda Wykonanie: Mięso kroimy

dom-agi.pl
Węgierska zupa gulaszowa 23

kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera  właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie. W oryginale nazwa węgierskiej zupy gulaszowej to gulyásleves lub w skrócie gulyás. Pochodzi(...)gulyás - po węgiersku pasterz bydła i leves czyli zupa. Istnieje też wersja wegetariańska, która nazywa się hamis gulyásleves czyli fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę.  Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie

Cztery Fajery
Gulasz z kurczaka po meksykańsku 28

Gulasz z kurczaka po meksykańsku  Szukacie przepisów na obiad z piersią kurczaka ? Dziś zapraszam na pyszny gulasz z kurczaka po meksykańsku z czerwoną fasolą i kukurydzą. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, na pewno Wam posmakuje. Drobiowy gulasz z piersią kurczaka jest pełen warzyw i aromatycznych przypraw. Tym razem dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy(...)dania zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać

Lekcje w kuchni
PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM 26

Placek ziemniaczany z gulaszem to nic innego jak placek po węgiersku albo też placek po zbójnicku . Gulasz można podać jako samodzielne danie, do ziemniaków czy klusków, ale też doskonale smakuje podany z plackiem ziemniaczanym . Danie bardzo proste a jakże smaczne i sycące. Dla mnie to obiad idealny dla całej rodziny .  Składniki na  gulasz z karkówki z warzywami : * około(...)papryka zielona * 1 cebula * 300 g pieczarek * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony do smaku * odrobina ostrej mielonej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * pół łyżeczki przyprawy do gulaszu * pół łyżeczki majeranku mielonego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso posypując je w czasie smażenia solą, pieprzem, paprykami mielonymi i przyprawą

Zrób to smacznie
Gulasz wołowy z papryką 23

wiem ile razy zabierałam się za publikację gulaszów. Bo gotować, gotowałam, jak najbardziej. Czasami robiłam zdjęcia, które do niczego się nie nadawały, czasami obiad robiłam wtedy, gdy już było za ciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny(...)Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić na bloga potrawę, która chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. To miał być chyba 1000 przepis, więc powiedzmy, że miał być wyjątkowy. Tak się na niego napaliłam, tak się

Kardamonovy
Gulasz z mięsa i ziemniaków po Japońsku Nikujaga 27

Gulasz z mięsa i ziemniaków Nikujaga Gulasz z mięsa i ziemniaków po japońsku, czyli Nikujaga, to jedno z kultowych tradycyjnych dań japońskich, często goszczących na tamtejszych stołach. Samo słowo Nikujaga to połączenie dwóch słów – niku-czyli mięso i-jaga – czyli ziemniaki, co dosłownie oznacza mięso i ziemniaki z dodatkiem kolorowych warzyw i makaronu. Mięso w tym gulaszu(...)pochodzi z XIX wieku z Cesarskiej Marynarki Wojennej Japonii. Było podawane żeglarzom, ze względu na bogate składniki odżywcze. Generał Heihachiro Togo, który studiował w Anglii, poprosił kucharzy by zrobili gulasz wołowy podobny to tego jaki jedli marynarze brytyjscy. Niestety szef kuchni nigdy nie próbował takiego gulaszu i niektóre składniki nie były dostępne, więc stworzył swoją wersję z sosem sojowym

RafalCook
Gulasz meksykański 33

Gulasz meksykański ze świeżymi pomidorami jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, w sam raz na tegoroczną końcówkę maja, która nie rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Jeśli lubicie tradycyjne wołowe gulasze, ten także z pewnością przypadnie Wam do gustu. Użyte do jego przygotowania przyprawy świetnie się ze sobą łączą, a dodatki czerwonej fasoli i kukurydzy sprawiają, że zjada się(...)apetytem. Udostępnij Gulasz meksykański – składniki 1 kg mięsa wołowego na gulasz 1 kg pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 średnia cebula 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka oregano 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 / 2 łyżeczki chili

niecodziennikpary
GULASZ Z KARKÓWKI Z WARZYWAMI 24

Gulasz z karkówki z warzywami to sposób na pyszny obiad , przy którym nie trzeba się wiele napracować. Kawałki mięsa i mnóstwo warzyw, całość duszona w sosie własnym, do tego kasza gryczana i ogórek kiszony. Tak przygotowany gulasz doskonale sprawdzi się jako ciepły, szybki posiłek z bułką lub pajdą chleba. Tak naprawdę do gulaszu można dać warzywa jakie kto lubi(...)zawsze wyjdzie smacznie . Składniki na gulasz z karkówki z warzywami : * około 600 g karkówki * 1 większa marchewka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 cebula * 300 g pieczarek * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony do smaku * odrobina ostrej mielonej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * pół łyżeczki przyprawy do gulaszu * pół łyżeczki majeranku mielonego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie

Zrób to smacznie
Marokański gulasz z białej fasoli (Loubia) 50

blog wiedzą, że bardzo lubię potrawy jednogarnkowe i różnego rodzaju warzywne potrawki. Jedną z takich ulubionych ostatnimi czasy potraw jest marokańska Loubia – bardzo prosty, szybki do przygotowania gulasz z białej fasoli, pomidorów, marchewki i cebuli. Gulasz jest bardzo aromatyczny, pachnący latem (wiadomo – świeże, soczyste pomidory!) a do tego gotowy w mniej więcej pół godziny. Jak dla mnie(...)swój sposób – w niektórych wersjach spotkać można jagnięcinę lub kurczaka (moja propozycja jest wegańska ) czy zwiększoną ilość przypraw – zwłaszcza pieprzu czy pieprzu kajeńskiego – dzięki czemu gulasz jest bardziej pikantny i wyrazisty w smaku. W dzisiejszej wersji powstrzymałam się, jeśli chodzi o nadmierne „doprawianie” – chodziło mi o uzyskanie takiego smaku, który zadowoli wszystkie podniebienia

Los Wege
Marokański gulasz z białej fasoli (Loubia) 17

blog wiedzą, że bardzo lubię potrawy jednogarnkowe i różnego rodzaju warzywne potrawki. Jedną z takich ulubionych ostatnimi czasy potraw jest marokańska Loubia – bardzo prosty, szybki do przygotowania gulasz z białej fasoli, pomidorów, marchewki i cebuli. Gulasz jest bardzo aromatyczny, pachnący latem (wiadomo – świeże, soczyste pomidory!) a do tego gotowy w mniej więcej pół godziny. Jak dla mnie(...)swój sposób – w niektórych wersjach spotkać można jagnięcinę lub kurczaka (moja propozycja jest wegańska ) czy zwiększoną ilość przypraw – zwłaszcza pieprzu czy pieprzu kajeńskiego – dzięki czemu gulasz jest bardziej pikantny i wyrazisty w smaku. W dzisiejszej wersji powstrzymałam się, jeśli chodzi o nadmierne “doprawianie” – chodziło mi o uzyskanie takiego smaku, który zadowoli wszystkie podniebienia

Los Wege
Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana 42

u017cy\u0107 nieco, je\u015bli \u017co\u0142\u0105dki nadal pozostan\u0105 zbyt twarde.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/gulasz-z-zoladkow-drobiowych-i-kasza-gryczana\/#wpzoom-rcb-direction-step-15925962453755977","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Pod sam koniec gulasz doprawiamy do smaku sol\u0105, czarnym pieprzem oraz spor\u0105 ilo\u015bci\u0105 przyprawy w\u0119gierskiej z papryk\u0105.","text":"Pod sam koniec gulasz doprawiamy do smaku sol\u0105, czarnym(...)https:\/\/prostepesto.pl\/gulasz-z-zoladkow-drobiowych-i-kasza-gryczana\/#wpzoom-rcb-direction-step-5eed0f8188a77","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"W dzbanku mieszamy trzepaczk\u0105 200 ml wody z 3 \u0142y\u017ckami m\u0105ki. Wlewamy do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka minut, a\u017c sos delikatnie si\u0119 zag\u0119\u015bci i b\u0119dzie bardziej tre\u015bciwy.","text":"W dzbanku mieszamy trzepaczk\u0105 200 ml wody

ProstePesto.pl
Domowy Gulasz z Żołądków Drobiowych z Przepisu Mamy 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z żołądków drobiowych nie pojawia się w naszym codziennym menu zbyt często. Wiele z nas nie przepada za podrobami i wykorzystuje w swojej kuchni jedynie filety czy udka z kurczaka lub indyka. Czas na przygotowanie podrobów w najlepszym wydaniu i przekonanie się do nich, obalając mit, że są niesmaczne. Poniżej znajdziecie przepis na gulasz z żołądków(...)drobiowych w smacznym wydaniu. Z pewnością Wam posmakuje. Gulasz z żołądków to jedna z najprostszych potraw, które możemy przygotować z tego rodzaju mięsa. Jest ona pyszna i sycąca, a dodatek sosu sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Składniki: 500 g żołądków drobiowych, 1 cebula, 2 marchewki, 0,75 l wody, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz

Przepiski.pl
Marokański gulasz z białej fasoli (Loubia) 52

blog wiedzą, że bardzo lubię potrawy jednogarnkowe i różnego rodzaju warzywne potrawki. Jedną z takich ulubionych ostatnimi czasy potraw jest marokańska Loubia – bardzo prosty, szybki do przygotowania gulasz z białej fasoli, pomidorów, marchewki i cebuli. Gulasz jest bardzo aromatyczny, pachnący latem (wiadomo – świeże, soczyste pomidory!) a do tego gotowy w mniej więcej pół godziny. Jak dla mnie(...)swój sposób – w niektórych wersjach spotkać można jagnięcinę lub kurczaka (moja propozycja jest wegańska ) czy zwiększoną ilość przypraw – zwłaszcza pieprzu czy pieprzu kajeńskiego – dzięki czemu gulasz jest bardziej pikantny i wyrazisty w smaku. W dzisiejszej wersji powstrzymałam się, jeśli chodzi o nadmierne „doprawianie” – chodziło mi o uzyskanie takiego smaku, który zadowoli wszystkie podniebienia

Los Wege
Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem 58

votes ) Placki ziemniaczane z pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim i gulaszem Placki ziemniaczane z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim, brzmi może nieco kontrowersyjnie, ale uwierz, że placki są pyszne,a do tego zdrowe. Właśnie teraz można już zebrać świeże, młodziutkie pokrzywy, które są najsmaczniejsze o tej porze roku, a czosnek niedźwiedzi jest w pełni swej wegetacji. Tak więc warto pobawić się w zbieractwo(...)przygotować, wspaniały, zdrowy posiłek. A gulasz, jak to gulasz, zawsze dobrze wchodzi domownikom, jaki by nie wyszedł Placki można oczywiście zaserwować z dowolnym dodatkiem, np z kwaśną śmietaną lub z sosem pieczarkowym..wszystko zależy od Twojej wyobraźni i smaków składniki na około 4 osoby : placki: 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cukinia (taka wielkości ogórka szklarniowego ) 1 cebula kawałek

Ogrodnik w podróży
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 60

Gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz(...)półplasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Zrumienić. Przełożyć do garnka, w którym będziemy robić gulasz. Na patelni rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją

Danka Pichci
Gulasz z serc indyczych z majerankiem 32

Cześć! Dla lubujących się w podrobach propozycja na obiad Tym razem ugotowałam gulasz z serc indyczych. Zazwyczaj kupuję kurze serduszka, ale z racji że są one drobniejsze i tym samym trzeba poświęcić więcej czasu na ich oczyszczenie kupiłam z indyka. Ja tego czasu wolnego mam naprawdę niewiele… Serca indycze wiadomo, że są większe, ale i bardziej mięsiste. Nie trzeba(...)czasie dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę i dusiłam jeszcze do miękkości cebuli.  Pod koniec duszenia posoliłam do smaku i zagęściłam gulasz łyżką mąki rozbełtanej w 1/4 szklanki wody.  Majeranek roztarłam w dłoniach i posypałam gulasz. Majeranek i serduszka świetnie razem komponują, dlatego też dodaję go dość sporo.  Kiedy zdjęłam gulasz z ognia przyprawiłam jeszcze odrobiną soli, pieprzem

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z szynki (bardzo prosty) 50

Gulasz z szynki. Szynka jak dla mnie nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki, bardzo łatwo ją wysuszyć na wiór i dlatego też pilnowałam pod koniec jej gotowania miękkości mięsa. To jak przygotowałam ten gulasz to trochę wspomnienie dzieciństwa. Moja mama robiła taką najprostszą wersję gulaszu i taka wszystkim bardzo smakowała. Nie omieszkałam zagęścić go łyżką mąki. Właściwie odchodzę już zwyczajem(...)zagęszczania. Zdarza mi się to bardzo rzadko. Jednak tu poczułam dawne dobre lata i maminą kuchnię. Pewnie nie gotuję tak dobrze jak ona. Wiadomo, mama gotuje zawsze najsmaczniej! Ten gulasz przygotowałam na oleju, jednak zdecydowanie wolę na smalcu. To jest dopiero smak i aromat! Składniki: * 1 kg szynki wieprzowej * olej lub smalec * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * majeranek * sól * pieprz

Pieprzyć z Fantazją
Przepisy na jesienne potrawy 110

pada humor poprawią przepisy na jesienne potrawy. Co gotujecie jesienią? U mnie dominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw. Makaron z grzybami Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś tam z nimi gotuję. Moje ulubione przepisy na jesienne potrawy(...)grzybami to bez wątpienia makaron z grzybami i gulasze. Nieważne jakie grzyby wpadną mi w ręce. Smażone grzyby czy grzyby w sosie to sensacja dla smakowych kubków. Gulasz z kurczaka i soczewicy Uwielbiam jesienią mięsne gulasze. Są sycące i można je jeść z czym popadnie. Jeśli mam w domu ryż serwuję ryż. Dla urozmaicenia często podaję gulasz z kaszą

codojedzenia
Gulasz Drobiowy Z Pieczarkami 108

Troszkę lżejsza wersja gulaszu bo zamiast wieprzowiny mamy drób ;) Delikatny, ale bardzo smaczny gulasz, który zazwyczaj podaje z ryżem. Składniki na 2 osoby: 2 i 1/2 szkl wody jeden podwójny filet z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 mała marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany(...)pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone  np. domowe warzywko  <-  klik przyprawa do gulaszu   np. od Smaki Natury mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Pieczarki obieramy i kroimy

Gotowanie...to proste !
Japoński gulasz wołowy 77

Japoński gulasz wołowy  łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo sycący. Może być podawany jako samodzielne danie lub w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu. prosty i szybki przepis na gulasz  pyszny, pożywny obiad w godzinę  łatwo dostępne składniki lub ich zamienniki Japoński(...)gulasz wołowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a wszystkie niezbędne przyprawy są bez problemu dostępne w Polsce. Czasami doprawiam go także oryginalną japońską mieszanką shichimi togarashi zwaną też przyprawą siedmiu smaków. W skład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować

Cztery Fajery
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 90

Gulasz po węgiersku to opcja gulaszu z mięsa wieprzowego w połączeniu z pomidorowym sosem, pieczarkami i papryką. Podaję go zazwyczaj z plackami po węgiersku, które znać możecie także jako placki po zbójnicku, placki po cygańsku lub placki drwala. Dziś pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku(...)gotowania wrzucić pieczarki i koncentrat do sosu. Mąkę rozmieszać z wodą (około pół szklanki wody) i powoli wlać do sosu aby się zagęścił. Dokładnie wymieszać. Co ciekawe tym razem gulasz zrobiłam w garnku próżniowym. Dzięki niemu czas przygotowywania mojej potrawy skrócił się o ponad 30 minut! Co więcej zmniejszyła się też ilość zużytej energii (w moim przypadku gazu), gdyż

Arbuziaki
Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad 73

Angielski gulasz Mary Berry , pomysł na obiad Angielski gulasz stał się „must have” , gdy oglądając jeden z odcinków Mary Berry , nie mogłam się oprzeć cudownej magii kina i zdjęć , musiałam zrobić jej wspaniały gulasz . On wołał z ekranu ” jestem pyszny , wspaniały , nieziemski ” , a ja dostałam ślinotoku większego niż mój pies Bagut na widok kiełbasy … . Wyglądał(...)obłędnie ,że nie sposób było się oprzeć . Spytacie czy warto , tak , po tysiąckroć tak !. Jeśli lubicie gulasze ta pozycja jest wręcz obowiązkowa . Chyba nigdy nie jadłam tak dobrego gulaszu , a jestem ich wielką fanką i naprawdę dużo już próbowałam . Cała moja rodzinka podziela w stu procentach ten osąd ,a więc chyba trafnie i warto , mimo że wyglądało nieco egzotycznie

Ogrodnik w podróży
Gulasz z dyni z ostrą papryką 90

Gulasz z dyni z ostrą papryką zapowiada nam koniec lata i początek jesieni, a co za tym idzie dużo możliwości na gulasze, leczo i inne jednogarnkowe rozgrzewające dania. Dziś proponuję wegańską wersję gulaszu z dyni. Ma on orzechowo-maślany smak, ale nie jest mdły dzięki dodanym papryczkom. Do przygotowania gulaszu potrzebowałam: 1 mała dynia ok. 1,5 kg 2 ostre(...)minut. Dynia jest na tyle mała, że dłuższe smażenie spowoduje, że się rozpadnie. Na sam koniec dodaję łyżkę masła orzechowego, a po jego rozpuszczeniu dokładnie wszystko mieszam. Do dekoracji gulaszu przygotowałam prażone pestki dyni. Dynię prażę na małym ogniu na suchej patelni lekko mieszając. Trzeba uważać żeby nie spalić nasion, ponieważ zrobią się gorzkie. Kiedy zaczynają pęcznieć i “strzelać

Cookery.pl
Gulasz pieczarkowy na smakowitą niedzielę 55

Podajemy dziś na szybko przepis na smaczny, treściwy i łatwy w wykonaniu gulasz z pieczarkami. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielny obiad, to zapoznajcie się z mięsno-pieczarkową propozycją Agaty. Uraczycie tm daniem wszystkich gości, domowników i samych siebie. Jeśli tylko lubicie klasyczne kombinacje w pachnących ziołach. Leniwe gotowanie niedzielne W niedziele lubimy i chcemy ugotować coś samodzielnie(...)przepracowując się przy tym, bo przecież jest tyle innych fantastycznych rzeczy, które wreszcie można zrobić w wolnym czasie. Gulasz z pieczarkami, tak jak wiele pomysłów Agaty, to propozycja dla tych, którzy cenią sobie doskonałe efekty kulinarne, frajdę pichcenia i łatwość wykonania. Spróbujcie sami niedzielnej przyjemności gotowania dla siebie i bliskich z dzisiejszym przepisem! Gulasz z pieczarkami Składniki: 500 g mięsa

KulinarneImpresje.pl
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 686

Węgierski gulasz wołowy to jedno z dań, które wyniosłam z domu rodzinnego. Smaczny, aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, czyli w sam raz na jesiennie i zimowe dni. Wiele osób nie przepada za wołowiną bo zrazili się jedząc suchą czy twardą. Ten przepis na węgierski gulasz wołowy jest prosty i w zasadzie po pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka(...)różnego rodzaju plackami np z cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki

Ola la LCHF
Gulasz Z Szynki 126

Jest to gulasz bez papryki, za to z marchewką. Brak papryki w niczym mu nie ujmuje wręcz powiedziałabym że jest nawet bardziej smaczniejszy :) Gulasz podałam z ryżem, możemy podać go również z kaszą lub ziemniakami :) Składniki na 4 osoby: 3 do 3 i 1/2 szkl wody 500 g mięsa z szynki na gulasz 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego(...)kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki gęstej śmietany np. 18% pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko  <- klik przyprawa do gulaszu   np. od Smaki Natury mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1. 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie

Gotowanie...to proste !
Gulasz węgierski 91

Gulasz węgierski Bardzo lubię gulasze, a najbardziej klasyczny gulasz węgierski i takie danie tym razem Wam prezentuję. Mięso wieprzowe podsmażone na smalcu, a następnie wraz z papryką i cebulą podduszone. Bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja Gulasz węgierski nie jest daniem niskokalorycznym, ale dla takiego smaku raz na jakiś czas można się skusić(...)małe wstrętne kalorie Gorąco polecam   Przepis na dwie/trzy porcje dania Gulasz węgierski.   SKŁADNIKI: 400 g łopatki wieprzowej 2 cebule 2 papryki czerwone 2 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu sól papryka ostra papryka słodka 1/2 szklanki bulionu mięsnego ewentualnie wody natka pietruszki Marynata: 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej   PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe

WSZYSTKO SMACZNE
Marokański gulasz z białej fasoli (Loubia) 110

blog wiedzą, że bardzo lubię potrawy jednogarnkowe i różnego rodzaju warzywne potrawki. Jedną z takich ulubionych ostatnimi czasy potraw jest marokańska Loubia – bardzo prosty, szybki do przygotowania gulasz z białej fasoli, pomidorów, marchewki i cebuli. Gulasz jest bardzo aromatyczny, pachnący latem (wiadomo – świeże, soczyste pomidory!) a do tego gotowy w mniej więcej pół godziny. Jak dla mnie(...)swój sposób – w niektórych wersjach spotkać można jagnięcinę lub kurczaka (moja propozycja jest wegańska ) czy zwiększoną ilość przypraw – zwłaszcza pieprzu czy pieprzu kajeńskiego – dzięki czemu gulasz jest bardziej pikantny i wyrazisty w smaku. W dzisiejszej wersji powstrzymałam się, jeśli chodzi o nadmierne „doprawianie” – chodziło mi o uzyskanie takiego smaku, który zadowoli wszystkie podniebienia

Los Wege
GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 117

uwagi na twardość powinno być wcześniej odpowiednio zamarynowane. Mnie osobiście najbardziej smakuje sarnina i jelenina. I to właśnie jelenina znalazła się dzisiaj w mojej kuchni pod postacią gulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek(...)bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka

Ola la LCHF
Gulasz z żołądków drobiowych 92

Gulasz z żołądków drobiowych ,,prześladował " mnie od dawna, ale zawsze odkładałam przygotowanie go na kolejny dzień, czy tydzień. W końcu nadszedł ten dzień kiedy nie było już odkładania. Gulasz z żołądków drobiowych udał się znakomicie - mięsko miękkie, marchewka delikatna, a całość idealnie doprawiona. Pycha! Gulasz z żołądków drobiowych Przepis na dwie porcje gulaszu z żołądków drobiowych.   SKŁADNIKI(...)dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do średniej miękkości mięsa - w razie potrzeby dodawać po trochę wody. Marchew obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do gotującego się gulaszu, gotować do miękkości. Na patelnię włożyć łyżkę masła, stopić i dodać mąkę pszenną, zasmażyć. Do zasmażki dodać pół szklanki zimnej wody i stale mieszając zagotować, a następnie przelać do gulaszu

WSZYSTKO SMACZNE
Wegański placek po więgersku 157

Pomysł na to danie dostałam od swojej siostrzyczki, zainspirowała mnie opowiadając jak ona podaje takie placki, (wariacji może być dużo) i na prawdę tak podane placki z wegańskim gulaszem są wyśmienite. Robiłam to danie pierwszy raz, ale teraz na pewno częściej będzie gościło w mojej kuchni.  Jeden taki placek z gulaszem wystarczy aby napełnić brzuszki największych łakomczuchów(...)Gulasz doprawiamy tak jak chcemy, bo jedni wolą ostro, drudzy jednak w wersji łagodnej. U mnie gulasz był lekko ostry. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych

Mój pomysł na
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 333

Jesień to czas papryki i cukinii, warto więc z tego korzystać. Dlatego też dzisiaj u mnie gulasz z piersi kurczaka ze sporą ilością papryki i młodziutkiej cukinii. Gulasz podałam z kaszą gryczaną i wierzcie mi było pyszny obiad. No a że ostatnio testuję garnek Fissler z kolekcji Profi Collection więc gulasz ugotowałam właśnie w tym garnku. Muszę powiedzieć, że coraz(...)bardziej się do niego przyzwyczajam i jak na razie nie znalazłam żadnych minusów. Wszystkie warzywa do gulaszu kroiłam nożykiem Victorinox z którego również jestem bardzo zadowolona i tak jak jak zapewnia producent nożyk jest bardzo ostry. Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 1 mała młoda cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka biała 1 cebula

Ala piecze i gotuje
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 118

Paprykarz czy gulasz? Gulasz czy paprykarz? Niektórzy, wśród nich ja, uważają, że różnica między tymi dwoma potrawami tkwi w użyciu w paprykarzu śmietany, pomijanej przy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula(...)papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek. Powiedzmy, że przepis jest, a ja jestem z nim, ale trochę obok

I tu będę miała takie te
Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami 111

Przepis na pyszny gulasz z wykorzystaniem moich ukochanych suszonych pomidorów - mega aromatyczny i sycący! :)   W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja nie byłam zbyt wielką fanką tego dania. Niedawno po raz pierwszy ośmieliłam się przygotować gulasz wołowy po swojemu i przyznam, że teraz nie wiem czemu wcześniej nie zajadałam się tą potrawą?! Dlatego właśnie zdecydowałam(...)się poeksperymentować i przygotować także gulasz wieprzowy, dodałam kilka sprawdzonych składników i wyszło pysznie! Polecam! :) Gulasz wieprzowy: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki (może być każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz) 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego

Cooking Monster
Gulasz z Cukinią i Pomidorami – Bardzo Smaczny 136

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cukinią i pomidorami, można go podawać z pieczywem lub ryżem. Polecam wypróbować przepis, według moich domowników jest bardzo smaczny, (nie mają wyjścia muszą chwalić:)) . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra gulaszu około 800 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 cukinie (około 550 g) 1 bakłażan około 800 g pomidorów(...)wody 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cukinią i pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=Gi0WqIjBIXs Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na gulasz: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (pomidory sparzyłam wrzącą wodą, dzięki temu

Uwaga Babcia Gotuje
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 109

Wołowina po burgundzku czy boeuf bourguignon? A może po prostu gulasz wołowy? Czasami mam wrażenie, że wytworzyliśmy pewna otoczkę, wręcz aureolkę wokół postaci Julii Child i "jej" wołowiny po burgundzku. Z całym szacunkiem dla tej niesłychanie barwnej osoby ale myślę, że nie chciałaby by nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się(...)związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie  boeuf bourguignon  czy  boeuf a'la bourguignon - gulasz wołowy będzie gulaszem wołowym i basta. Oczywiście to, co ja zrobiłem z wołowiną nie śmiałbym porównać do wersji gulaszu wołowego wypuszczonego z rąk zaprawionej w bojach ekipy z krakowskiego Zazie

Right Behind The Kitchen
Gulasz po polsku 94

każda gospodyni, tak i ja mam przepis na swoją wersję gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką(...)dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy. Nie umiem

Rozpustne gotowanie
Gulasz z serc z indyka 212

się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc z powodzeniem użyć, uwzględniając nieco krótszy wówczas czas gotowania. Tytuł tego przepisu opiera się na dość luźnej interpretacji słowa „gulasz”, jednak użyłem go mimo wszystko, gdyż to chyba najpopularniejsza używana w Polsce nazwa tej potrawy i jej podobnych. W naszej wersji nie jest zresztą tak źle, ponieważ składniki – a zwłaszcza(...)papryka – z grubsza przynajmniej odpowiadają wymogom „prawdziwego” gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej . To łatwe i mało czasochłonne w przyrządzeniu danie. Wprawdzie nie do końca spełnia kryteria naszego „ przepisu na szybki obiad ”, ale mimo wszystko przez większość czasu „robi się samo”. Jest również dość lekkie, zdrowe i całkiem apetyczne z wyglądu. Można je podawać z różnymi dodatkami, od ziemniaków, poprzez różne

Kulinarna Pokusa
Gulasz zapiekany w kajzerce 98

Bardzo fajny sposób na serwowanie gulaszu, jest zapieczenie go w bułce kajzerce. Taki gulasz jest idealnym daniem na przyjęcia bo nie tylko jest smaczny, ale i ciekawie wygląda. Składniki: 500 g wołowiny 2 - 3 cebule 1 papryka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz oregano cząber szczypta cynamonu słodka i ostra papryka szczypta kurkumy mała śmietana 18% olej kilka(...)resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy kajzerek

Mama Gotuje