gulasz - 5976 przepisów (strona:41/399)

Gulasz po meksykańsku 197

Gulasz to najprostsze i najłatwiejsze do przygotowania danie, dlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny. W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają(...)dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe i gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo. W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się

Kuchcik gotuje
Gulasz miodowy 298

Gulasz miodowy 2017-03-09 16:48:08 Porcje 4 Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną(...)przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas

Wędrówki po kuchni
Gulasz Wieprzowy (z Karkówki) 4028

Przepyszny gulasz z karkówki to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście(...)kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wrzącej wody olej przyprawy: słodka papryka czosnek w proszku pieprz szczypta gałki muszkatołowej kolendra szczypta cukru sól Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw (gałki muszkatołowej dajemy jedynie szczyptę). Marynatę w lewam

Słodka Strona
Placki po węgiersku z fasolką szparagową 203

środowy poranek zapraszam na pyszne placki ziemniaczane podane z warzywno- mięsnym gulaszem. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka(...)oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa 189

Witam serdecznie Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy. Będziemy potrzebować: 500 g cieciorki 500 g przecieru pomidorowego 1 cukinia (około 400 g) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 cebule (około 120 g) 4 ząbki czosnku do smaku: szczypta cukru sól, pieprz, pieprz cayenne olej do smażenia opcjonalnie kilka(...)listków bazylii i natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cieciorki bez mięsa https://www.youtube.com/watch?v=2mxbBB2ez2Q Przygotowanie: Najpierw przygotuję cieciorkę: Cieciorkę płuczę i zalewam zimną wodą w garnku, tak aby woda była kilka centymetrów nad poziomem cieciorki. Namoczoną cieciorkę odstawiam na około 12 godzin do namoczenia. Po 12 godzinach odlewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą

Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz WARZYWNO - DROBIOWY na uwolnienie głowy od polityki;-) 213

wtenczas to dopiero będzie JA PITOLEEEE kuwa Gabryska!;-) Zatem wracam do gotowania, robienia zdjęć, pisania - czyli do blogowania.  OH YEEEEEAAAHHHH;-) Podam Wam dziś prosty przepis na lekko pikantny gulasz warzywno-drobiowy, który to zrobiłam dziś na obiad. Pychotka! A prosty, bo w prostocie siła! Jakież życie byłoby prostsze, gdyby wszystko było proste;-D Weźcie takie podatki na przykład... hehe(...)dobra, już koniec, słowo, nie zaczynam;-) No dobrzeeeeee, to proszzzzzze - przepisik na duży gar gulaszu: podwójna pierś z kurczaka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (mogą być kolorowe) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cukinia przyprawa do gulaszu (u mnie Kamis - ważne, by była bez chemicznych dodatków) olej rzepakowy sól, pieprz No, to filozofii wielkiej tu nie ma. Czyli

Restauracyjka Literacka
Zapiekany gulasz z serowymi ziemniakami 210

Gulasz: 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz(...)masła, 20 g parmezanu, 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania), 1/4 szklanki mleka, sól, pieprz. Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Gulasz z cynamonem i kakao? Hmmm... Dziwne. Ale nic bardziej mylnego. Gulasz jest niesamowity :) Wszystko razem idealnie się komponuje. A pomysł z zapieczeniem go pod ziemniaczkami z serem - po prostu rewelacja

Świat Domowej Kuchni
Placek po zbójnicku 5901

Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej(...)placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier

Monia miesza i gotuje
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 157

stawiamy garnek i gotowe. Czas i ogień zrobią resztę. Bo to naczynie naprawdę jest wszechstronne. Dlatego właśnie dzisiaj mamy dla Was dwa dania z użyciem tego naczynia. Madzia przygotowała gulasz w „kociołku”, a ja swój ulubiony chleb. Ten gulasz oczywiście można również zrobić na zwykłej kuchence, nie ma konieczności rozpalania ogniska. Ale wiecie, ognisko ma duszę, ma urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ(...)mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy i pieprzymy do smaku. Gulasz będzie gotowy po około 15 minutach, jak zacierki będą miękkie. A co najlepiej pasuje do takiego gulaszu? Chleb oczywiście

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis 143

Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasz z papryką i pieczarkami  Składniki(...)łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 papryka 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki  Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę

Pyza i Surówka
Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym (danie z szybkowaru) 191

Gulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka(...)stałym strumieniem!). Gotować 23-25 minut.  Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do gulaszu dodać przesmażone pieczarki wraz z cebulą.  Następnie gulasz lekko zagęścić i zabielić(do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki i dodać śmietanę 18%; całość ze sobą wymieszać; dolać odrobinę

Ugotować
Gulasz drobiowy z marchewką i papryką 42

Gulasz drobiowy z marchewką i papryką to pyszne i bardzo sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Artykuł Gulasz drobiowy z marchewką i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Placek po węgiersku – domowy, sprawdzony przepis 46

podane z pysznym sosem mięsnym i polane śmietaną będą stanowić wyjątkowo smaczny i sycący obiad. Co prawda przygotowanie takiego dania zajmie nieco czasu, ale jeśli bardzo się spieszycie, to gulasz można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem tylko go podgrzać i usmażyć placki ziemniaczane.   Składniki na placek po węgiersku (3 duże placki): 1, 2 kg ziemniaków duża cebula mała(...)marchew czubata łyżka mąki pszennej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia   Gulasz: 800 g mięsa na gulasz (np. łopatka czy karkówka wieprzowa, szponder wołowy, ja dałam pierś z indyka) cebula mała marchew papryka czerwona szklanka passaty pomidorowej szklanka wody lub bulionu łyżka sosu sojowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania: gęsta śmietana

e-PrzepisyKulinarne
Bò Kho 79

tradycyjny i niezwykle popularny wietnamski gulasz wołowy. Kuchnia Wietnamska u Rafalcook Gulasz ten mój drogi czytelniku możesz spożywać samodzielnie lub w towarzystwie chrupiącej bagietki, makaronu, lub oczywiście ryżu. Podstawowe składniki Bò Kho to oczywiście wołowina pokrojona w kostkę, marchewka, trawa cytrynowa, cynamon, czosnek, chili, szalotka, pieprz, zioła i wszystko to jest wolno gotowane w bulionie. Oczywiście gulasz może zawierać też(...)jednego przepisu, jest ich tyle, ilu kucharzy je przyrządza. Pochodzenie i historia powstania pozostaje tajemnicą, choć część historyków uważa, że jest to połączenie wschodu i zachodu. Na wsiach wietnamski gulasz jest zwykle bardziej ostry niż w miastach. I choć dla nas może się wydawać to dziwne mój drogi czytelniku, to danie jest spożywane na śniadanie. Na zakończenie, zapraszam Cię

RafalCook