gulasz - 5782 przepisów (strona:46/386)

GULASZ RYBNY Z DORSZA 109

Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ RYBNY Z DORSZA 109

Gulasz rybny z dorsza z dodatkiem warzyw - marchewki, cebuli, pieczarek oraz papryki, w sosie pomidorowym. To smaczna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Taki gulasz, oprócz tego, że świetnie smakuje, jest lżejszy i zdrowszy od gulaszu z mięsa czerwonego, a także jego przygotowanie jest dużo szybsze - wystarczy niecałe 40 minut! Zaletą jest również duża ilość warzyw, dzięki temu danie jest pożywne

Kuchnia MagdaLeny
Dietetyczny indyk z warzywami 150

Dietetyczny indyk z warzywami to danie, dla tych wszystkich osób które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę na zdrowe odżywianie. Porcja takiego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk 100

Dziś przedstawiam Wam trochę inną niż zwykle propozycję gulaszu wołowego. Rozpływające się w ustach mięso z papryką i ziemniakami, w sosie na bazie świeżych pomidorów, mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego- prze-py-szne! Danie wymaga cierpliwości bo musi sobie pobulgotać w sumie 2 godziny, ale zapewniam, że warto czekać! Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Gulasz(...)wołowy z mlekiem kokosowym (8 porcji) Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego 1 kg wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę 8 ząbków czosnku, posiekanych 2 cebule, pokrojone w kostkę 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego 1×400 ml puszka

karmelowy
Gulasz z indyka z marchewką 133

Pomysł na dietetyczny gulasz - przygotowany na bazie mięsa z udźca indyka oraz młodej marchewki. Wystarczy mięso przyprawić, lekko zamarynować i ugotować w wodzie wraz z dodatkiem posiekanej cebuli, listków laurowych, ziela angielskiego i półplasterków marchewki. Jeżeli lubicie lekko gęste sosy to gotowy gulasz możecie zaciągnąć zawiesiną z mąki ziemniaczanej.  Składniki na porcję dla 2-3 osób(...)dolać jeszcze jedną szklankę wody. Następnie do miękkiego mięsa dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę i marchewki pokrojone w półpasterki.  Gotować jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Gulasz posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką (wcześniej mąkę rozpuścić w zimnej wodzie). Całość jeszcze chwilę gotować. Gulasz podawać z ryżem lub kaszą. Etapy przygotowywania gulaszu

Ugotować
Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym 140

szkockiej kuchni niezwykle popularne są wszelkiego rodzaju gulasze i potrawki - proste dania jednogarnkowe. Jednym z takich dań jest gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym . Piwo wrzosowe było produkowane w Szkocji już w średniowieczu, obecnie wznowiono jego produkcję. Po raz pierwszy próbowałam takiego piwa na Festiwalu Piw Ale kilka lat temu. Obecnie można takie piwo kupić w większych supermarketach w Szkocji - użyłam(...)piwa Fraoch z browaru Williams Bros . Jeżeli nie możecie kupić piwa wrzosowego można zastąpić je innym piwem lub cydrem.  Gorąco polecam wypróbować ten gulasz, ponieważ jest niezwykle smaczny, a banalnie prosty do przygotowania!  Gulasz wieprzowy z piwem wrzosowym Składniki:  700g wieprzowiny (użyłam karkówki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 400ml piwa wrzosowego (ewentualnie cydru

Codzienne Gotowanie
Niedzielny obiad ze smakami świata 73

Maroka, Tajlandii i Południa USA. Ciekawe jest to, że mieszanki znamy w wersji mokrej jako pikante pasty, a tu mamy przyprawy w proszku. Będzie zupa krem z batatów i gulasz z warzyw podawany z szaszłykami z salsą z mango Mieszanka Cajun Knorr do drobiu, ryb i owoców morz ma przywołać smak Południa Stanów przez połączenie papryki, oregano, pieprzu i cayenne(...)tradycyjna pasta chili używana kuchni krajów Afryki Północnej. Jej wersja w proszku to mieszanka pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr

Ugotowane pozamiatane
Gulasz z chorizo i zieloną soczewicą 89

Magda Szybki i sycący gulasz, który nie wymaga długiego duszenia mięsa? Właśnie trafiliście na właściwy przepis. Ja jestem tym przepisem zachwycona – nie spodziewałam się, że tak świetnie do zielonej, lekko ziemistej w smaku soczewicy, będzie tak dobrze pasować pikantne, paprykowe chorizo. Ale jeszcze większym zaskoczeniem smakowym była słodka, bo karmelizowana z miodem i octem balsamicznym, cebula, która była kropką(...)międzyczasie na patelnię wrzucamy kiełbasę chorizo oraz cukinię i smażymy, aż wszystko się zarumieni, kiełbasa puści swój smakowity tłuszcz, a cukinia go wchłonie. Upieczone składniki wrzucamy do gotującego się gulaszu.   Na patelnię po kiełbasie wrzucamy cebulę i smażymy ją cały czas mieszająć, aż zmięknie – około 3 minuty. Zmiejszamy ogień pod cebulą i dodajemy do niej miód i ocet

Smaczna Strona
Gulasz z indyka z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem 151

Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych(...)solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać mieszankę meksykańską (bez zalewy). Jeszcze chwilę zagotować. Ewentualnie gulasz mocniej doprawić i zagęścić (1/3 szklanki wody + 1 łyżka mąki; wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu; chwilę gotować). Od lewej strony: podsmażanie warzyw, mięsa i wygląd gulaszu przed gotowaniem

Ugotować
Gulasz warzywny na batatach fioletowych 127

Gulasz zawsze kojarzył mi się z dużą ilością mięsa czerwonego, dania dość kalorycznego.  Ja trafiłam na bataty fioletowe, które mnie swym kolorem zaskoczyły i od razu do zakupowego koszyka wskoczyły.  Pomysł przyszedł tak przypadkowo, tak trochę nietypowo :p  Dużą ilość warzyw przygotowałam, i za gotowanie się zabrałam.  Do gotujących warzyw dodałam  NATUR VEGET przyprawy(...)ziemniaków z ziołami by połączyły się smakami.  Na końcu już po swojemu doprawiłam i słodko ostry gulasz zrobiła.  Danie wyszło bardzo oryginalne, zdrowe, warzywne, dla ciekawych nowych smaków idealne.  Gulaszem je nazwałam, bo taką konsystencję uzyskałam, a fioletowe bataty mięso czerwone imitują i świetnie smakują.  Polecam dla tych co mięsa nie zjadają

Moniki Smakołyki
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią 65

sezonie jesiennym warto choć raz wypróbować gulasz z dynią. Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i bardzo mi to danie spasowało;) Dodając grzyby suszone warto pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu, a następnie obgotowaniu. Wybierając np pieczarki, danie jest dużo szybsze do przygotowania, aczkolwiek jak to z gulaszami bywa, mięso i tak musi się trochę podusić, by zmiękło. Jest to tym samym(...)jest już miękkie dodajemy dynię oraz grzyby. Gotujemy jeszcze kilka minut. Mąkę rozrabiamy w 4 łyżkach zimnej wody. Dodajemy do niej również po 4 łyżki śmietany oraz wywaru z gulaszu. Mieszankę tą wlewamy na patelnię (ja nie dałam całej, bo miałam już dosyć gęsty gulasz). Gotujemy, mieszając, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą

Smaki Na Talerzu
Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi 163

Jesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny. gulasz: 1 bakłażan 1 cukinia mała 40 dkg dyni piżmowej 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz

wesoła kuchnia
Marokański gulasz z kurczakiem i warzywami 106

Magda Nazwałam ten gulasz marokańskim, choć bardziej trafne byłoby nazwać go gulaszem inspirowanym marokańskimi aromatami. Przypuszczam, że gulasz w Maroko zawiera w sobie większą mieszankę przypraw i lokalnych składników, natomiast mój jest uproszczony tak aby każdy mógł się cieszyć lekką egzotyką z łatwo dostępnych produktów. Mimo uproszczenia, nie brakuje mu aromatu, słodko-pikantnych smaków i bogactwa składników. Składniki(...)odstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum godzinę – możemy też zostawić takiego kurczaka na całą noc, przykrywamy go folią spożywczą.   W międzyczasie możemy przygotować warzywa do gulaszu – marchewki obieramy i kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a te następnie w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube pióra, to samo

Smaczna Strona