mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:30/214)

Środa: Wegetariańska lasagna w słoiku 111

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
Wtorek: Wegetariańska lasagna w słoiku 210

Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 210

roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany z kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki(...)ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można też użyć fasolki szparagowej ze słoika taka jak ja, wtedy nie trzeba jej już gotować

Z miłości do słodkości
Zupa ogórkowa 156

zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie pęczek koperku sól pieprz cukier (opcjonalnie; ja nie dodawałam ponieważ moje ogórki kiszone były(...)wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać

Karola gotuje
Domowy pasztet 139

już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki

Gosia gotuje
Dżem z czerwonej porzeczki 157

różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem  z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie(...)małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 293

jaglanej i mięsa mielonego Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego Składniki na kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego dla 4 osób: pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego) 20 dkg kaszy jaglanej mały słoik (ok. 300g) pomidorów suszonych w zalewie 2 łyżki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej olej do smażenia bułka tarta

Anielskie Smaki
Danie jednogarnkowe z makaronem 384

Danie jednogarnkowe...proste do zrobienia..dodatki dowolne...wedle gustu ..i tego co mamy w lodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka  ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele  Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone

Moje domowe kucharzenie
Bigos z kapusty cukrowej. 193

tygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu

Rozpustne gotowanie
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 231

dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Do napełniania słoików(...)osiągnie temperaturę około 90 C. Nie doprowadzamy do gotowania się wody ! Pasteryzujemy słoiki przez 90 minut. Następnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia powtarzamy cały proces pasteryzacji, ale już tylko przez 60 minut. Tak za pasteryzowane mięso możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcesz je przechowywać do 6 miesięcy to trzeciego dnia powtórz proces pasteryzacji przez

Przepisy i porady kulinarne
Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę 185

pracochłonne danie jednogarnkowe, idealne gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego.   0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej

Jadło i czytadło
Kapusta po grecku do słoików na zimę 145

która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka

Korniszonki
Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 92

kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy tak, aby zawierały ważne substancje odżywcze – które dodadzą nam witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany), bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! W słoikach zamknęliśmy dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. To taka wypasiona(...)znajdziesz listę zakupów, wystarczy jeden klik i gotowe. Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Wygodnie się z niego je, a do tego widać co jest w środku. Odpowiednio dobrane słoiki mają na tyle grube ścianki, że można w nich podgrzewać i mrozić potrawy. Dobry słoik jest najbardziej eko pojemnikiem. Będzie Ci służył przez

Niedzielny kucharz
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? 82

kroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików, w których będziesz(...)Słoiki umieść w zimnym piekarniku i podgrzej do 100 stopni. Następnie stopniowo doprowadź do 170 stopni i pozostaw na: 10 minut – słoiki 0,5 l, 15 minut – słoiki 1 l oraz na 20 minut – słoiki 3 l. Potem piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki, aby słoiki lekko ostygły. Po lekkim przestudzeniu, wyjmij je z piekarnika i ustaw

Kuchnia Na Wypasie
Klopsy w sosie pomidorowym 178

pomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce.  Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa z suszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu

Ugotować

Proponowane wyszukiwania