różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie(...)małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy
Kulinarne przygody Gatityjaglanej i mięsa mielonego Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego Składniki na kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego dla 4 osób: pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego) 20 dkg kaszy jaglanej mały słoik (ok. 300g) pomidorów suszonych w zalewie 2 łyżki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej olej do smażenia bułka tarta
Anielskie SmakiDanie jednogarnkowe...proste do zrobienia..dodatki dowolne...wedle gustu ..i tego co mamy w lodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone
Moje domowe kucharzenietygodnie (u nas dłużej nie postoi, bo znika). Składniki na bigos z kapusty cukrowej 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 0,25 kg kiełbasy 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu
Rozpustne gotowaniedopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Do napełniania słoików(...)osiągnie temperaturę około 90 C. Nie doprowadzamy do gotowania się wody ! Pasteryzujemy słoiki przez 90 minut. Następnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia powtarzamy cały proces pasteryzacji, ale już tylko przez 60 minut. Tak za pasteryzowane mięso możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcesz je przechowywać do 6 miesięcy to trzeciego dnia powtórz proces pasteryzacji przez
Przepisy i porady kulinarnepracochłonne danie jednogarnkowe, idealne gdy nie mamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego. 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej
Jadło i czytadłoktóra można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład burgerów. Kapusta po grecku do słoików - składniki 1 mała główka białej kapusty 1 papryka 1 średnia marchewka 2 ząbki czosnku 1 łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka
Korniszonkikolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy tak, aby zawierały ważne substancje odżywcze – które dodadzą nam witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany), bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! W słoikach zamknęliśmy dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. To taka wypasiona(...)znajdziesz listę zakupów, wystarczy jeden klik i gotowe. Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Wygodnie się z niego je, a do tego widać co jest w środku. Odpowiednio dobrane słoiki mają na tyle grube ścianki, że można w nich podgrzewać i mrozić potrawy. Dobry słoik jest najbardziej eko pojemnikiem. Będzie Ci służył przez
Niedzielny kucharzkroku jak pasteryzować słoiki w piekarniku elektrycznym. Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Pasteryzowanie słoików w piekarniku przepis ten staje się coraz bardziej popularnym sposobem na przygotowanie pysznych przetworów na zimę. Postaramy się w kilku punktach odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania. Min. jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? oraz: Co można pasteryzować w piekarniku? Sprawdź dokładnie jakość słoików, w których będziesz(...)Słoiki umieść w zimnym piekarniku i podgrzej do 100 stopni. Następnie stopniowo doprowadź do 170 stopni i pozostaw na: 10 minut – słoiki 0,5 l, 15 minut – słoiki 1 l oraz na 20 minut – słoiki 3 l. Potem piekarnik wyłącz i uchyl drzwiczki, aby słoiki lekko ostygły. Po lekkim przestudzeniu, wyjmij je z piekarnika i ustaw
Kuchnia Na Wypasiepomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa z suszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu
Ugotowaćpomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy! SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, słodka(...)lubczyk, oregano 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 400 g pomidorów w puszce lub 1 słoik sosu bolońskiego lub passata PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekaną paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam. Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese
Zasmakuj Kuchnichili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :) Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki oregano 1 łyżka bazylii suszonej
Sama słodycz i szczypta chilisprawdzić i osądzić , gdyż gustów jest wiele . Nuta meksykańskiej magii tkwi w przyprawach Warto zrobić większą porcję i zamrozić lub pasteryzować w słoikach , postoją wtedy w lodówce dość długo służąc jako ” gotowiec ” Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 duża główka kapusty białej 2 cebule średniej wielkości 1 jajko kurze lub kilka przepiórczych 1/2 szklanki ryżu
Ogrodnik w podróżypachwina wędzona bez skóry z przyrostem mięsnym 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -woda 100 ml/kg mięsa -skrobia ziemniaczana 4 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -peklosól 15 g/kg -czosnek świeży zgnieciony w prasce 2 g/kg -słoiki/puszki WYKONANIE Wszystkie przyprawy oprócz peklosoli dodajemy na masą całego surowca oprócz wędzonej pachwiny ponieważ pachwina była przygotowana wcześniej(...)solance. Kupione mięso kroimy w większe kawałki i peklujemy 48 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mięsko rozdrabniamy, dodajemy wszystkie przyprawy i składniki dokładnie mieszamy (skrobię ziemniaczaną dodajemy na sam koniec przez drobne sitko, aby nie powstały nam grudki-przesiewamy) i pakujemy ściśle masę mięsną w słoiki/puszki. Teraz przeprowadzamy sterylizację w szybkowarze czas 60 min. Można też
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bardziej że można go zrobić niemal z każdej ryby . A że niedawno były święta , więc tym razem zrobiłam z karpia . Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml : 2 szklanki gotowanego mięsa z ryby , bez kości i skóry 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 1 /2 szklanki bulionu rybnego lub wody 2 czerwone papryki grubościenne 2 cebule 1 korzeń pietruszki(...)push({}); Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści . Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy po pasteryzacji .Przekładamy na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Na drugi dzień pasteryzujemy słoiki , gotując we wrzątku 30 minut . Po wystygnięciu paprykarz można przechowywać w lodówce , nawet pół roku . Pyszny i wygodny
Ogrodnik w podróży