mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:27/214)

Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 384

potem obniżamy i ciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję szynkę w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii).   Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce(...)Przy dłuższym czasie peklowania zalewa może zacząć robić się szara i galaretowata. Nie znaczy to że się psuje, zachodzą w niej procesy chemiczne. Można wtedy zlać całą solankę znad mięsa, a mięso zalać na świeżo rozrobioną porcją soli peklującej. OPCJA PRZYSPIESZONA UWAGA! Jeśli macie specjalną strzykawkę do nastrzykiwania mięs lub nawet zwykłą, apteczną strzykawkę z grubszą igłą (rozmiar

Karo in the Kitchen
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 146

ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę zagęścić,ewentualnie doprawić i gotowe http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html Składniki na klopsiki:   1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( drobiowego) 1 jajko 3 łyżki(...)bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie mieszamy,formujemy okrągłe klopsiki. Cebulę

Niespełnione zdolności kulinarne
Bogracz 261

można zrobić mniej. U mnie wszyscy je lubią, z czego wynika duża ich ilość w potrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela(...)również mąką ziemniaczaną. Kulać malutkie kluski i kłaść na tacy. Tak przygotowane kluski zostawić (ugotować dopiero jak bogracz będzie gotowy i od razu do niego je przełożyć).   Bogracz: Mięso umyć i pokroić w małe kawałki , a następnie przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością papryki. W dużej brytfannie roztopić margarynę, dodać mięso, ziel e angielskie i liście laurowe. Lekko podsmażyć

Passions hobbies life
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 252

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 250

powstały dziury. Zakręcić mocno wyparzonymi zakrętkami, wstawić do odpowiedniej wysokości garnka( na dnie położyć podkładkę silikonową lub gazetę) zalać gorącą woda do wysokości mięsa. Wodę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i parzyć słoiki przez godzinę. Wyłączyć i pozostawić słoiki w wodzie do ostygnięcia. Kolejnego dnia powtórzyć wekowanie raz jeszcze. Wodę zagotować, i znowu od momentu zagotowania(...)zmniejszyć ogień i parzyć słoiki 60 minut. Jeszcze ciepłe wyjąć z wody i ustawić do góry nogami aż do wystygnięcia. Zimne, włożyć do lodówki.  Smacznego!  Uwagi :  Miałam nieco mniej mięsa niż 1 kg, więc wszystkie składniki przeliczyłam na mniejszą ilość mięsa. Ilości papryki , majeranku i ziela angielskiego pozostawiam bez zmian  - to zależy od osobistych upodobań

Stare Gary
Zapiekanka z pulpecikami 98

pizzy czy dodatek do dyniowej zupy krem. Uwielbiam odkrywać jego nowe zastosowania. ZAPIEKANKA Z PULPECIKAMI PRZYGOTOWANIE: 60 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka – 1 słoik sosu Patak’s Butter Chicken – pół szklanki mrożonego groszku – sól i pieprz – 2 łyżki oleju – 4-6 ziemniaków

nietylkopasta.pl
Siekane kotlety z kurczaka i cukinii 1169

bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku), dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny, by mięso przeszło przyprawami. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany(...)cukinii wg Ewy Chodakowskiej Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę Leczo z cukinią i mięsem mielonym Dżem z cukinii The post Siekane kotlety z kurczaka i cukinii appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tradycyjne bitki wołowe 81

kolorowej surówce 🙂 Jakie mięso na bitki wołowe? Bitki wołowe przygotowuję, tylko gdy mam dostęp do ładnego kawałka mięsa. Od tego w głównej mierze zależy czy bitki będą miękkie i delikatne. Mięso kupuję w 1 kawałku i kroję w domu, gdyż gotowe pokrojone kawałki na tackach najczęściej nie są za świeże. Na bitki najlepsze jest mięso z udźca np Ligawa, karku(...)dnie (brak ryzyka przypalenia) na małym ogniu Unikam ciemno-czerwonego mięsa wołowego z żółtym tłuszczem od starych sztuk bydła. Wybieram jasno-czerwone mięso z kremowo-białym tłuszczem. Jako ciekawostkę dodam, że lampka wina wlana podczas duszenia lub marynowania, także powoduje kruchość mięsa. Część porcji zawekowałem na obiady: Zawekowałam 3 słoiki bitek wołowych. Przeczytaj jak wekować zupy i drugie dania. Każda

Ania gotuje
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 203

otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków

kawawszklance
Bułki z pulled pork, cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem chrzanowym 79

kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Mięso też można chwilę podgrzać. Cebulę i ogórek kroimy w plasterki. Jogurt, musztardę i chrzan mieszamy w słoiku, doprawiamy solą. Na dolną bułkę wlewamy odrobinę sosu z pieczenia mięsa, później nakładamy mięso, ogórek z cebulą, całość polewamy sosem, zamykamy drugą połową bułki.  Artykuł Bułki z pulled pork, cebulą, ogórkiem kiszonym i sosem

Kardamonovy
173. Kabaczki nadziewane 177

Sezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie.  1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego  sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy na czas

Jadło i czytadło
Tuszonka z karkówki 232

g/kg -peklosól 13 g/kg -cebula suszona płatek 4 g/kg lub plaster cebuli świeżej krojonej tak na 0,5 cm dajemy pół plastra na dno słoika /puszki i pól plastra w części środkowej. WYKONANIE: Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy cebulkę suszoną lub świeżą i przyprawy, mieszamy i upychamy ciasno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa kiełbasianka 299

chemicznymi,  domowe przetwory cieszą się dużym powodzeniem. Aby takie słoiki przetrwały nam od 1-6 miesiecy musimy je poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w odstepach czasowych 24-48 godzin.                                 Składniki: mięso wieprzowe: -1 kg łopatki -1 kg karczku -1 kg boczku surowego(...)goracej wody i wystudzić. Resztę zimnej wody wlać do mięsa, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praske czosnek oraz wystudzoną wodę z żelatyną.  Wyrabiać mięso rękami, aż masa stanie się pulchna. Przygotować wyparzone wcześniej słoiki, najlepiej o poj. 500 ml. Napełniać każdy słoik do poziomu 3/4 wysokości, dobrze zakręcić (wieczka powinny być nowe) Dno szerokiego i wysokiego garnka wyłożyć ściereczką

Kulinarne przemyslenia
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 190

mielonego mięsa indyczego 1 duże jajko 1 cebula 1 sucha kajzerka 100 gram ryżu sypkiego sól, pieprz 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (250ml) 2 kostki rosołowe - wołowe Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z jajkiem, cebulą (możemy ją zmielić razem z mięsem) solą i pieprzem - jak na mielone. Dzielimy na pół. Połowę mięsa wyrabiamy dalej z namoczoną suchą kajzerką

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania