dodatkami ziemniaczanym np. pączkami. Jest łatwa w przygotowaniu, chociaż zajmuje to trochę czasu. Ale wierzcie mi naprawdę warto! Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra
PatiGotujediecie ewentualnie jest. Wiadomo, że kiedy będziemy chcieli zorganizować grilla na działce, a wśród gości będą tylko dorosłe i w pełni zdrowe osoby, to wybór nie będzie trudny: mięso, szaszłyki, kiełbasa, a do picia napoje gazowane, piwo, itp. Jeśli jednak nasza impreza to będzie np. 40. rocznica ślubu rodziców, to tego typu jedzenie już raczej pasować nie będzie(...)potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej. Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso można przechować w lodówce
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie podgrzybki 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz sól, pieprz ser żółty naleśniki: ok. 1,5 szklanki mąki … Czytaj dalej Naleśniki z mięsem i grzybami
czarrna od kuchnikoniecznie go zrobić. Udało mi się kupić fajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło mi 11 słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie Post Sos pomidorowy do słoików pojawił się poraz
Marta GotujeWYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką, zostawiamy w lodówce w temp 4-6 st. na 2 dni. Po tym czasie gotujemy do miękkości skorki i mielimy na 2,5 mm następnie przyprawiamy mięso wszystkimi przyprawami dodajemy skórki i wywar ze skórek, wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy puszki, słoiki i sterylizujemy w szybkowarze 80 min. Pyszki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pieczonego kurczaka, a nie macie piekarnika z rożnem to zachęcam do przygotowania kurczaka pieczonego na słoiku. Tak, tak - wystarczy kurczaka "nabić" na słoik i uwierzcie mi na słowo - jest to rewelacyjny sposób na upieczenie mięsa drobiowego, ponieważ kurczak będzie miał soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kurczaka pieczonego na butelce (przepis tutaj
UgotowaćDzisiaj propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie
Posadzone i zjedzonemają przerażający skład. Bywa też, że po otwarciu puszki czy słoika zapach oraz dziwne kawałki czegoś niezidentyfikowanego, odbierają nam na niego apetyt. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować sobie własną, domową wersję tego pysznego dodatku. Dzisiaj prezentuję opcję z wędzoną makrelą. Paprykarz ten jest smakowity, a włożony do słoika i wysterylizowany w szybkowarze, może stać nawet dwa lata w spiżarce(...)mięso widelcem i odstaw na razie na bok. Marchew, paprykę, seler, pietruszkę i cebulę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż wszystkie warzywa na oleju , aż będą złociste i miękkie. Pod koniec smażenia dodaj ryż, przyprawy, koncentrat i mięso z makreli. Dopraw solą do smaku. Smaż mieszając jeszcze około 6 minut. Po tym czasie przełóż do słoika
Ogrodnik w podróżyzimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek 1,5 szk cukru 2 szk wody 1 szk octu 10 % Jamar 4 goździki kawałek laski cynamonu Przygotowanie: Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować(...)włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały
Ala piecze i gotujeFarsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 10-15 oliwek zielonych lub czarnych 400 ml sosu pomidorowego w słoiku ja dałam Napoli 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Sól i pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 kulki sera mozzarella Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku
Gotowanie Patkiłyżeczka oregano – ½ szklanki oleju Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Tak samo zrób z warzywami. Pokrojone składniki wsyp do miski. W miseczce lub słoiku wymieszaj olej z przyprawami. Polej warzywa i mięso. Dokładnie wymieszaj. Multigrill rozgrzej i wsyp zawartość miski. Przykryj pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj. Obiad gotowy w 20 – 30 minut. Podaj. W każdym razie ten łatwy
Zdrowy Styl Joannykojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego 500 ml rosołu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka soku pomidorowego
R'n'G Kitcheng/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu -1 listek laurowy na słoik -3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce -słoiki -szybkowar WYKONANIE Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę około 3 cm dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy skórki będą już miękkie mielimy(...)skórek będzie już przestudzony dodajemy zmielone skórki i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy skórki z wywarem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso upychamy do słoiczków i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie w szybkowarze spadnie wyjmujemy słoiki i czekamy aż wystygną następnie chowamy do lodówki. Taki wyrób można spożywać na zimno i gorąco. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.możemy się spotkać z sałatką z ananasem i: szynką konserwową; kurczakiem; indykiem; żółtym serem; porem; orzechami; słonecznikiem; awokado; Prosty przepis na sałatkę z ananasem bez mięsa Do przygotowania prostej sałatki ananasowej potrzebujemy: 1 słoik selera konserwowego; 1 puszkę kukurydzy konserwowej; 0,5 puszki ananasów; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 ogórek zielony; kilka plasterków żółtego sera lub kawałek żółtego sera
Kuchennyviral.plłyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka soli, lub według uznania 1/2 łyżeczki pieprzu 4 jajka 1 opakowanie sera feta, pokrojonego w kostkę 1 mały słoik ulubionych oliwek Pulpety 500 g dowolnego, mielonego mięsa 1 średnia cebula, posiekana 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Rozgrzać
gotuj ze mną