10 sposobów na tanie i szybkie obiady 151Przerzuć się na wegetarianizm My, Polacy jesteśmy przywiązani do jedzenia mięsa. Zapewne to relikt czasów, gdy było ono luksusem dostępnym na kartki. W wielu domach obiad bez mięsa uznawany jest za biedny, słaby, po prostu niepełny posiłek. Nikt nie namawia cię do przejścia na wegetarianizm, ale ograniczenie mięsa w diecie jest po prostu zdrowe, tanie i znacząco przyspiesza np. przygotowanie(...)czego można użyć resztek. 6. Wekowanie jedzenia To idealna metoda na przechowywanie gotowych dań, a nawet tego, co zostało z obiadu. Nic prostszego, resztki mięsa w sosie czy zupy wkładamy do czystego słoika, porządnie zakręcamy i wkładamy na pół godziny do piekarnika. W dniu, gdy absolutnie nie mamy czasu, dokupujemy gotową surówkę i odkręcamy słoik. 7. Mrożenie jedzenia Lista produktów
ProstePesto.pl
Rillettes z kaczki 190kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać
królestwo garów
Zamknęłam lato w słoiku... Użyję do zupy, do marynaty, a Ty do czego go żyjesz? 160jeszcze jeden ciekawych przepis, który może przypaść Wam do gustu. Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna. Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule
Kuchnia moimi oczami
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 172różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 221różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatity
SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM 453dodatkiem soli i pieprzu. Mięso kroję na ćwiartki, następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki. Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię). Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem
JejKuchnia
Leczo z cukinią i mięsem mielonym 199leczo jest rewelacyjne w smaku. Lekkie, pożywne i bardzo pomidorowe w smaku. Idealnie sprawdzi się jako danie na delegację (wystarczy gorące leczo wlać do słoików i od razu zakręcić wieczka). Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona 5 małych pomidorów
Ugotować
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 224różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatity
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 193różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 199różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatity
Domowy sos pomidorowy 410Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie będzie się nadawał do zimowych dań. Pomidory nie muszą być koniecznie pierwszej jakości
My simple kitchen
Sałatka z marynowaną cebulką 248Smaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy
Bajeczna Kuchnia
Rillette z kaczki 160kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać
królestwo garów
Pesto bazyliowo-pietruszkowe 207dodać na koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerz