kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać
królestwo garówjeszcze jeden ciekawych przepis, który może przypaść Wam do gustu. Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna. Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule
Kuchnia moimi oczamiróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatityróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem soli i pieprzu. Mięso kroję na ćwiartki, następnie każdy kawałek na pół wzdłuż - aby powstały bardzo cieniutkie plasterki. Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią, dodaję mięso i sos (potem wlewam odrobinę wody do słoika, mieszam i również przelewam na patelnię). Danie gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec posypuję szczypiorkiem
JejKuchnialeczo jest rewelacyjne w smaku. Lekkie, pożywne i bardzo pomidorowe w smaku. Idealnie sprawdzi się jako danie na delegację (wystarczy gorące leczo wlać do słoików i od razu zakręcić wieczka). Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 duża cebula 3 młode cukinie (wagowo około 1 kg) 2 duże papryki, np. żółta i zielona 5 małych pomidorów
Ugotowaćróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Kulinarne przygody Gatityróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody GatityJeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie będzie się nadawał do zimowych dań. Pomidory nie muszą być koniecznie pierwszej jakości
My simple kitchenSmaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy
Bajeczna Kuchniakości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać
królestwo garówdodać na koniec cienkim strumieniem. Doprawić. Gotowe pesto można przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalać z góry oliwą tak, żeby było przykryte (dopiero wtedy zamknąć słoik ;) Przechowywać w lodówce. Dodawać do makaronów, pizzy, mięsa, ryb, pieczywa. Smacznego
Pełny talerzprzygotowaniu. A najważniejsze, że są bardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobić z różnymi dobrociami: z grzybami, ze słodką kapustą, kiszoną, kiełbasą, pieczarkami, z marchewką, z mięsem i bez. Tym razem postawiłam na opcję z kiszoną kapustą i łopatką wieprzową. Do tego duuuużo świeżo mielonego pieprzu. Już się cieszę na kolejne otwieranie słoika. Póki co, wyjadamy resztki lodówkowe i najlepsze na świecie zawekowane potrawy od rodziny W, które dostałam w postaci(...)łyżeczki sosu Worcester (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zrumienienia. Po chwili dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy parę minut. Do łopatki dorzucamy mieloną paprykę, ziele
KardamonovyPasta z pieczonych warzyw do słoików na zimę Pasta z pieczonych warzyw to świetny dodatek do kanapek , twarożku . Jest to także niezastąpiona marynata do kurczaka lub innego mięsa , a także wspaniały sos do makaronu . Generalnie to taki spory ułatwiacz i przyśpieszacz w zabieganym tygodniu . Robię ją co roku i nie wyobrażam sobie żeby w spiżarce jej nie było . Nie chciało(...)przypieką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Studzimy , blendujemy na gładką pastę , dodajemy ostrą paprykę i sól do smaku . Umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy około 30 minut . Wyławiamy z kąpieli , ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia . Pasta jest świetna do wszystkiego , do mięsa , jako marynata , na kanapki do twarożku , a nawet jako dip do chipsów, czy sos do grillowanych kiełbasek
Ogrodnik w podróżypieprzem. Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na oleju. Po kilku minutach dodajemy ok. 150 g borówek ze słoika . Smażymy razem ok.5 minut na delikatnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Przygotowanym farszem smarujemy rozbite mięso. Delikatnie zwijamy w roladki , związujemy nicią. Obsmażamy z każdej strony(...)mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Ostra na Słodkoprzygotowana w mojej wersji smakowej :) Składniki : - filet z piersi kurczak a (ugotowany w rosole), - 50 g ugotowanego ryżu, - puszka kukurydzy, - puszka ananasa w kawałkach, - słoik selera konserwowego, - papryka konserwowa, - sól, pieprz, - majonez. Wykonanie : Ugotowane mięso pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Dodać odsączony seler, kukurydzę i ananasa. Razem z ryżem wymieszać w misce. Dosmaczyć solą i pieprzem, dodać
Przepisy Mikołajaoraz czosnek i mieszamy aby wszystko się połączyło.Chowamy do lodówki na 24 godz. w temp 4-6 st. Po tym czasie zapeklowane mięso z przyprawami oraz ogóreczki i cebulkę układamy ciasno w słoiki lub puszki. Ja wkładałem po 4-5 ogóreczki i cebulkę 10-15 szt. na słoik/puszkę. Zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Podobna sprawa ma się z pomidorami w puszce lub passatą w słoiku. Oddając śmieci, zawsze tych produktów jest najwięcej i dobrze się czuję mając w domu ich zapas. Makaron w sosie pomidorowym jest jednym z tych połączeń, które nigdy nam się nie nudzą. Doskonale smakuje razem z mięsem drobiowym oraz cukinią(...)pojedyncze piersi kurczaka (ok 500g) 2 cukinie 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych lub duży słoik passaty bazylia oregano sól, pieprz tarty parmezan do posypania 400 g makaronu farfalle Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę. Cukinię kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką
Smaki Na Talerzuvotes ) Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika Meksykański garnek na wyjazdy, idealne domowe jedzenie do słoika. Poświęcenie które poniesiesz na przygotowanie tego dania, odpłaci się w momencie , kiedy albo z braku czasu, lub też z powodu wyjazdu zapragniesz szybkiego posiłku. Szybkiego ale smacznego i domowego Wtedy wystarczy otworzyć słoik i wylać jego magiczną zawartość na talerz, wstawić(...)pewno lepiej niż gotowce ze sklepu, choćby nie wiem jakie „bio” Ci wciskali, to domowe jedzonko jest najlepsze Miłość i troska zamknięta w słoikach składniki na około 5- 6 słoików o pojemności 1 litra : 0,5 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 1 puszka kukurydzy ( 300 g ) 2 duże czerwone papryki grubościenne 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka
Ogrodnik w podróżyłyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego konserwowego (2 razy po 160g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu) 3 średnie ogórki kiszone (ok. 170g) 1 mała cebulka(...)sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Po usmażeniu odstawić do ostudzenia. Seler konserwowy odcedzić z zalewy. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone i cebulę pokrojone w kosteczkę. W miseczce wymieszać ze sobą majonez
Kulinarne Przebojedlatego, że nareszcie im serwuję, coś czym rzeczywiście się najedzą? Nie wiem, oceńcie sami i dajcie znać jak Wam smakowało! "Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 1 kg piersi z indyka sólpieprzborówka ( takia ze słoika )suszona żurawinaświeża bazyliaświeże oreganosłodka paprykasuszona papryka (w kawałkach)plasterki cytrynypietruszkadodatkowo :ryż pełnoziarnisty Uncle Ben'ssos seczuański Uncle Ben'sSposób przygotowania:Na sam początek marynujemy
Słodkie Przyjemnościkonfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży(...)pieprz i sól. Gdy cebula będzie miękka dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów
Smakowity Blog Kulinarnyzrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g mięsa mielonego z szynki, 1 główka sałaty lodowej, duży słoik pieczarek krojonych w zalewie naturalnej (740 g) ok. 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych, 200 g sera żółtego w kostce (np. gouda), 1 opakowanie ostrych(...)majonezu kieleckiego, 6 ząbków czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Białą cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy z przyprawami i dodajemy przecier. Mięso można podlać delikatnie wodą, dzięki temu lepiej połączy się
rozgotowanasklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest(...)Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze
Z miłości do słodkościminuty od momentu , kiedy wypłyną na wierzch . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zlewamy na sitko i hartujemy zimną woda . Układamy po dużej garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich
Ogrodnik w podróżysmacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona, żółta i biała) 1 papryczka(...)Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu
moj przepis na