mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:34/214)

Konfitura z czerwonej cebuli 185

konfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży(...)pieprz i sól. Gdy cebula będzie miękka dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka Król Imprezy 198

zrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g mięsa mielonego z szynki, 1 główka sałaty lodowej, duży słoik pieczarek krojonych w zalewie naturalnej (740 g) ok. 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych, 200 g sera żółtego w kostce (np. gouda), 1 opakowanie ostrych(...)majonezu kieleckiego, 6 ząbków czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Białą cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy z przyprawami i dodajemy przecier. Mięso można podlać delikatnie wodą, dzięki temu lepiej połączy się

rozgotowana
Domowa mielonka ze słoika na kanapki 2355

sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:)  Składniki:   2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest(...)Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.  Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze

Z miłości do słodkości
Pieczeń z kopytkami w sosie , danie na wyjazdy 125

minuty od momentu , kiedy wypłyną na wierzch . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zlewamy na sitko i hartujemy zimną woda . Układamy po dużej garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich

Ogrodnik w podróży
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 82

smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona, żółta i biała) 1 papryczka(...)Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu

moj przepis na
Zupa ogórkowa 144

pierwszy; nie pamiętam lepszej ogórkowej niż ta mojej mamy. I taką Wam ją daje ;) ZUPA OGÓRKOWA Składniki: - 300 gram mięsa (według uznania) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 4 ziemniaki - 1 cebula - pieprz - sól - słoik startych ogórków kiszonych + woda z ogórków (opcjonalnie) - 50 mililitrów śmietany 30% - 2 łyżeczki mąki  Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa (zdejmujemy szum). Dodajemy warzywa

Życie zamknięte w smaku
Szarpana wieprzowina z dodatkami 74

Magda Jeśli chcemy przygotować w domu samodzielnie szarpaną wieprzowinę, należy uzbroić się w cierpliwość – mięso najlepiej przygotować na 24 godziny przed pieczeniem, a też samo pieczenie swoje zajmuje. Na szczęście ta cierpliwość się opłaca i zostaje nagrodzona przepysznie kruchym, soczystym, rozpływającym się mięsem, któremu nie można się oprzeć. I tak, my pieczemy zawsze solidny kawałek wieprzowiny i jemy przez(...)łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodatki: ulubione bułki – mogą być okrągłe ale podłużne też się nadadzą kilka liście sałaty lodowej około 1/2 słoika pokrojonych ogórków konserwowych lub tak zwanej sałatki szwedzkiej   Mięso przed upieczeniem marynujemy na 24 godziny przed, jest to bardzo ważne, aby dobrze przeszło smakami wszystkich przypraw. Mięso w całym kawałku myjemy, oczyszczamy z błonek

Smaczna Strona
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 176

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z mielonym mięsem i sosem bolognese 380

bardzo siedzieć. Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese. Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni 500 g mielonego mięsa 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 większy słoik gotowego sosu bolognese sól, pieprz do smaku 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku 3   listki świeżej bazylii drobno pokrojonej. 1/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki

Na słodko lub wytrawnie
Muszle makaronowe faszerowane 158

żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i zapiec posypując żółtym serem. Smacznego ! PRZEPIS MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE Składniki na muszle makaronowe faszerowane: 20 muszli makaronowych conchiglioni 300g mięsa mielonego 1 cebula sól pieprz oregano puszka pomidorów siekanych lub słoik pomidorów wekowanych – przepis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii sól i pieprz ser żółty Jak zrobić muszle makaronowe faszerowane: Muszle makaronowe ugotować al dente

Dorota Smakuje
Kiełbasa ze słoika 217

soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Wlać wody(...)przekłada się mięsko jak również potem wygodnie wydobywa gotową kiełbaskę.  Mięsko pasteryzuje wg zasad Jakuba Kuronia:   Mięso możemy zapasteryzować w różnej wielkości słojach i z przeznaczeniem do spożycia w okresie od 1 miesiąca do 6 miesięcy od chwili pasteryzacji. Słoiki o pojemności do 500 ml pasteryzujemy 60 minut pierszego dnia, 40 minut drugiego dnia i 30 minut trzeciego

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapustą do słoików na zimę – Pyszny dodatek do obiadu (bez cukru) 380

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną surówkę do słoików, która jest łagodna w smaku a warzywa są chrupkie. Surówkę możemy podać do obiadu, mięsa lub nawet kanapek. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie 7 słoików o pojemności 720 ml 1 kg kapusty (poszatkowanej) 1 kg papryki czerwonej (przed oczyszczeniem

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania