razem postanowiłem zrobić pikantne burgery wołowe dodając do nich dodatkowo buraczki zasmażane kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo(...)ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño
Programista w kuchnilasagnie, najpierw wegetariańską a potem klasyczną. Teraz musakę. Uważamy, że słoik jest doskonałym naczyniem do zapiekania potraw już wcześniej przesmażonych, nie zawierających surowego mięsa, które wymaga długiego pieczenia. Jeśli danie wymaga tylko zapieczenia to właśnie słoik nadaje się do tego idealnie. Polecamy Wam ten patent. Składniki: 500 g wołowiny mielonej 2 średniej wielkości bakłażany 3 pomidory, pokrojone w kostkę, pozbawione(...)patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę. Smaż około 5 minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, zamieszaj i przesmaż minutę. Podkręć temperaturę i wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką na drobne kawałki. Smaż wołowinę aż zrobi się brązowa i nie będzie w niej surowych kawałków mięsa. Wlej do mięsa szklankę wina i mieszaj aż cały płyn
Niedzielny kucharzklops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa się ją jajkami ugotowanymi na twardo. Moja wersja pieczeni jest lżejsza i zdrowsza - wykonana z mięsa drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca(...)Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyklops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa się ją jajkami ugotowanymi na twardo. Moja wersja pieczeni jest lżejsza i zdrowsza - wykonana z mięsa drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca(...)Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj ) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka(...)pół i obtoczyć w mące obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego na tej samej patelni zeszklić obraną, posiekaną cebulę. Przełożyć na podsmażone udka. Zalać mięso sosem paprykowo-pomidorowym piec w nagrzanym piekarniku do 200`C około 35-40 minut podałam z młodymi ziemniaczkami i żółtą fasolką szparagową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci. 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju (poj.250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/ 2 szklanki octu(...)folie aluminiową. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cebulę i paprykę oraz wszystkie przyprawy, ocet i olej .Bardzo dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych wcześniej słoików, ugnieść. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką, dokładnie zakręcić zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać woda do 2/3 wysokości słoiczków. Pasteryzować 30 minut od chwili zagotowania się
Krylowa KuchniaPolędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym(...)pieprz olej do smażenia Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor (na szary) to wyjąć je z wody. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać
UgotowaćSerdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :) Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne(...)smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo: 30 dag surowego boczku Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę
Gotowanie Patkiząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami sól i pieprz 1 łyżeczka masła *** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą(...)oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię
Blog z ApetytemWspaniały, esencjonalny sos paprykowy do słoików, który można używać na kanapki, do mięs, placków, czy na pizzę. Możemy go zrobić w wersji łagodnej i na ostro. Dziś przedstawiam przepis na ostro. Zróbcie dużo, zapewniam że zimy nie przetrwa ;) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 250 g papryczki chili (u mnie czereśniowa) 3 główki czosnku 1 szklanki octu 2 szklanki oleju(...)nasion, a czosnek obieramy ze skórki. Wszystko przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie papryka zmięknie i połączy się z przyprawami. Przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem
Życie zaczyna się w kuchniCurry z mięsem mielonym i ciecierzycą to idealne połączenie, które doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, wszelkimi kaszami i nawet ze świeżym pieczywem. Przyznam Wam szczerze, że ja uwielbiam je w wersji bez dodatków, ponieważ ogólnie jestem wielką miłośniczką ciecierzycy oraz takiego właśnie jedzenia. Całość jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, a po za tym szybka(...)przygotowania! Wystarczy jedna patelnia i mniej niż 30 minut. To kto wypróbuje mój przepis na szybki obiad ? Curry z mięsem mielonym i ciecierzycą - składniki: 400g mięsa mielonego około 400g passaty pomidorowej 1/2 słoika/1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku curry (dość sporo) sól
Di gotujepieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta do gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć
Kto ugości moich gości?Uniwersalny sos paprykowy do słoików na zimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml 1 kg papryki czerwonej 200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek 300 gramów cebuli 2 duże pół szklanki oleju około(...)czas mieszając, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy ocet i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut ciągle mieszając. Gotowy sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Smacznego
Andzia PichciSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl /szarpak -1 kg podgardle /8 mm -1 kg pachwina /8 mm - 1 kg słonina /8 mm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięso. Wlewamy kompletnie ostudzoną zalewę razem z przyprawami. Boczek powinien być całkowicie zanurzony, mięso nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję wędliny w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii). Tak naszykowany boczek wstawiamy na najniższą półkę
Karo in the Kitchen