klops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa się ją jajkami ugotowanymi na twardo. Moja wersja pieczeni jest lżejsza i zdrowsza - wykonana z mięsa drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca(...)Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyklops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa się ją jajkami ugotowanymi na twardo. Moja wersja pieczeni jest lżejsza i zdrowsza - wykonana z mięsa drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca(...)Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej + do podsypania 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj ) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka(...)pół i obtoczyć w mące obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego na tej samej patelni zeszklić obraną, posiekaną cebulę. Przełożyć na podsmażone udka. Zalać mięso sosem paprykowo-pomidorowym piec w nagrzanym piekarniku do 200`C około 35-40 minut podałam z młodymi ziemniaczkami i żółtą fasolką szparagową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci. 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju (poj.250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/ 2 szklanki octu(...)folie aluminiową. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cebulę i paprykę oraz wszystkie przyprawy, ocet i olej .Bardzo dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych wcześniej słoików, ugnieść. Brzegi słoiczków wytrzeć czystą ściereczką, dokładnie zakręcić zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki i zalać woda do 2/3 wysokości słoiczków. Pasteryzować 30 minut od chwili zagotowania się
Krylowa KuchniaPolędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i cebulki. Danie idealne na delegację (wystarczy gorące mięso wraz z sosem przelać do słoików) jak i szybki obiad. Do poniższego dania pasują młode ziemniaki jak i ugotowany ryż. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem polędwicy wieprzowej to zachęcam do przygotowania polędwicy w sosie gorgonzola lub w sosie pieczarkowym(...)pieprz olej do smażenia Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć to lekko ją posolić i dodać kawałki mięsa. Ugotować przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy mięso zmieni kolor (na szary) to wyjąć je z wody. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać
UgotowaćSerdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :) Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne(...)smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo: 30 dag surowego boczku Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę
Gotowanie Patkiząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami sól i pieprz 1 łyżeczka masła *** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy w poprzek na duży płat *** *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą(...)oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle *** *** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię
Blog z ApetytemWspaniały, esencjonalny sos paprykowy do słoików, który można używać na kanapki, do mięs, placków, czy na pizzę. Możemy go zrobić w wersji łagodnej i na ostro. Dziś przedstawiam przepis na ostro. Zróbcie dużo, zapewniam że zimy nie przetrwa ;) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 250 g papryczki chili (u mnie czereśniowa) 3 główki czosnku 1 szklanki octu 2 szklanki oleju(...)nasion, a czosnek obieramy ze skórki. Wszystko przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa o małych oczkach. Zmielone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. W tym czasie papryka zmięknie i połączy się z przyprawami. Przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem
Życie zaczyna się w kuchniCurry z mięsem mielonym i ciecierzycą to idealne połączenie, które doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, wszelkimi kaszami i nawet ze świeżym pieczywem. Przyznam Wam szczerze, że ja uwielbiam je w wersji bez dodatków, ponieważ ogólnie jestem wielką miłośniczką ciecierzycy oraz takiego właśnie jedzenia. Całość jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, a po za tym szybka(...)przygotowania! Wystarczy jedna patelnia i mniej niż 30 minut. To kto wypróbuje mój przepis na szybki obiad ? Curry z mięsem mielonym i ciecierzycą - składniki: 400g mięsa mielonego około 400g passaty pomidorowej 1/2 słoika/1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku curry (dość sporo) sól
Di gotujepieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta do gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć
Kto ugości moich gości?Uniwersalny sos paprykowy do słoików na zimę. Świetny do pieczonych mięs, wędlin, dip do fast foodów. Sprawdzi się jako baza do sosów na ciepło lub zupy krem. Z podanych składników otrzymałam 5 słoiczków o pojemności 200 ml 1 kg papryki czerwonej 200 gramów koncentratu pomidorowego 1 mały słoiczek 300 gramów cebuli 2 duże pół szklanki oleju około(...)czas mieszając, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy ocet i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 10 minut ciągle mieszając. Gotowy sos przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Dla pewności można jeszcze pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania wody. Smacznego
Andzia PichciSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl /szarpak -1 kg podgardle /8 mm -1 kg pachwina /8 mm - 1 kg słonina /8 mm
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mięso. Wlewamy kompletnie ostudzoną zalewę razem z przyprawami. Boczek powinien być całkowicie zanurzony, mięso nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję wędliny w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii). Tak naszykowany boczek wstawiamy na najniższą półkę
Karo in the KitchenBUŁKI (8sztuk): 250ml ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 4g drożdży instant 1 jajko 2,5 szkl mąki pszennej SKŁADNIKI NA MIĘSO DO BURGERÓW (8sztuk): 1kg mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki natki pietruszki 1 cebula czerwona 1,5 szkl wody sól czosnkowa sól pieprz WYKONANIE: BUŁKI: 1. Wszystkie(...)się roztopi, możemy ugrilować także bekon. 3. Przekładamy burgera (ja daje na bułkę ketchup na jedną, majonez na drugą połówkę, dodatkowo pomidor, ogórek zielony, ogórek ze słoika, papryka, cebula najlepiej czerwona, bekon, ser, mięso, sałata
Dziś Ja gotujeRewelacyjny w smaku sos słodko-kwaśny. Możecie go przelać do słoików i zimą delektować się jego smakiem. Wystarczy, że podsmażycie , np. pokrojone mięso z kurczaka, dodacie sos i obiad gotowy. Po za tym uwierzcie mi poniższy sos jest o niebo lepszy niż kupny. Jeżeli chcecie przygotować go dla dzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu(...)masę wlać do garnka. Wszystko wymieszać. Gotować kilka minut, tj. dzięki mące ziemniaczanej sos się zagęści. Przygotowany sos przelać do czysty słoików, zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Powyższy sos podałam z ugotowanym ryżem i podsmażonym mięsem z kurczaka
UgotowaćSUROWIEC -szynka z dzika 5 kg -podgardle wieprzowe 1,5 kg -skórki wieprzowe 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15g /kg -pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE NA MASZYNCE 8 -podgardle wieprzowe (przerośnięte) /8 mm -pachwina (przerośnięta) /8 mm -słonina /10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Konserwa powstała przypadkiem, a mianowicie robiłem kiełbasę smarowną tłustą i po nadzianiu jelit nadziewarką zawsze około 300 g zostaje farszu w lejku i końcówce nadziewarki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Świętego Marcina. Po zeszłorocznej bardzo smacznej gęsi upieczonej wg przepisu Jamiego Oliviera , w tym roku także zdecydowaliśmy się na gęś pieczoną w całości . Teraz mamy nie tylko dużo pysznego mięsa, ale także smalcu, które z pewnością połączymy we francuskim smarowidle rillettes . Składniki na gęś pieczoną w całości 1 cała gęś (ok. 5 kg) 2 limonki 2 cytryny 1 łyżeczka kozieradki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C , piec z termoobiegiem 30 minut . Po tym czasie gęś odwrócić na drugą stronę, wyjąć włożone kawałki tłuszczu, mięso polać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar zebrać do słoika. Zmniejszyć temperaturę do 160 o C , piec z termoobiegiem 3-3,5 godziny , co 30 minut polewając mięso gęsi zbierającym się tłuszczem. Cały czas zlewać
niecodziennikparyMamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów. Kiełbasa kanapkowa ze słoika Składniki 1kg łopatki ½ kg golonki Około 50ml zimnej wody 25g peklosoli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka żelatyny Wykonanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy
Kulinarne pyszności MolkiKorzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej
Szybko Tanio Smaczniewpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy. Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki. Po przygotowaniu masy mięso nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając
Smak mojej kuchniburaczki słodko kwaśne i kompot :) Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :) Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę, oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić z owoców które
chleba naszegososem z bazyliowego pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi. ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g) 150 ml śmietanki 30% 1 szklanka groszku konserwowego kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle ile kawałków kurczaka) szczypta soli szczypta pieprzu olej
BullioPyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka
Zrób to smacznieczasochłonnych. Polecam. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa 1 cebula 1 puszka kukurydzy około 1/2 kapusty pekińskiej ogórki konserwowe około 3/4 słoika ketchup majonez 1 łyżka oleju Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa dodać do mięsa i olej, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki
talerz przyjemnościśredniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Taką miazgę umieszczamy w dużym słoiku. Jabłka nie powinny zajmować w naczyniu więcej, niż połowę litrażu, ze względu na to, że w trakcie fermentacji masa "rośnie" i w pewnym momencie może się okazać
Kuchenna Kontrrewolucya