mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:16/214)

Domowa Konserwa Myśliwska w Słoiku 1221

dodatkiem dziczyzny. Początkowo sama miałam mieszane uczucia co do tego rodzaju mięsa, ponieważ ma ono swoich zwolenników, ale także przeciwników. Skusiłam się i powiem Wam, że wyszło naprawdę smacznie. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Polecam serdecznie! PRZEPIS NA KONSERWĘ MYŚLIWSKĄ Składniki *5-6 słoików 0,5l 2 kg dziczyzny 100 g zmielonej słoniny 4 łyżeczki soli(...)proszku 600 ml bardzo zimnej wody 5-6 ziarnek ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięso i marchewkę pokroić w kostkę. Dodać słoninę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mięso umieścić w słoiczkach. Do każdego słoiczka dodać łyżeczkę żelatyny, ziele angielskie i zalać letnią wodą. Słoiki zakręcić., umieścić w garnku, a następnie wypełnić go wodą. Nakrętki powinny być nad powierzchnią wody

Przepiski.pl
Mielonka wieprzowo-drobiowa z kurczaka 152

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie maszynka nr.8 -1 kg boczku bez skóry / 5 mm -1 kg mięsa z golonki razem z tłustym / 5 mm -2 kg mięsa  bez skór z kurczaka (ćwiartki)  / 5 mm -ugotowana  do miękkości i zmielona na fi 2,5 skóra z golonki i boczku (wychodzi około 40-50 g/kg) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól(...)czosnek świeży -zgnieciony w prasce -20%  zimnej wody -3%  skrobia ziemniaczana -puszki,słoiki ,szybkowar oraz zamykarka do puszek WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, z golonki odcinamy skórę i wycinamy kość. Skóry solimy 15 g/kg i odkładamy do lodówki będą później nam potrzebne. Mięso z boczku i golonki tniemy w kawałki 2-3 cm peklujemy zalecaną dawką i chowamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 276

dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki sposób

Miód i pieprz
Gulasz Angielski 185

pieprz i bardzo dokładnie mieszamy - wyrabiamy. Na koniec do wystudzonego wywaru ze skórek dodajemy mękę ziemniaczaną, mieszamy i dodajemy do mięsa, ponownie dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie cały wywar i powstanie jednolita masa mięsna. Pakujemy do wyparzonych puszek słoików, zamykamy i przeprowadzamy obróbkę termiczną w szybkowarze. Czas 60 min mierzony od chwili uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Następnie chłodzimy w zimnej wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klopsiki w zalewie octowej 451

mięso na klopsiki dosyć mocno doprawić, ponieważ za mała ilość przypraw spowoduje, że mięsne kuleczki będą mdłe w smaku.  Składniki na dwa 0,5 l słoiki: klopsiki 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu  3-4 łyżki(...)ziela angielskiego kilka kulek pieprzu sól do smaku Czerstwą bułkę zalać wrzącą wodą i lekko czymś przydusić. Gdy bułka będzie miękka to odlać nadmiar wody. Do miski przełożyć mielone mięso, wbić jajko, wsypać przyprawy (sól, pieprz) oraz dodać namoczoną bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować klopsiki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię wlać olej. Przygotowane klopsiki

Ugotować
Świeżonka czyli swojska uczta mięsna 344

który powstał był bardzo, ale to bardzo mięsny . Natomiast samo mięso było wręcz aż słodkie. Zasługa w tym oczywiście dużej ilości cebuli, ale również jakości i świeżości tamtego mięsa. Czy dzisiaj jest jeszcze możliwe odtworzenie smaku i aromatu świeżonki z tamtych czasów? Wszystko zależy od jakości i świeżości mięsa jakie dostaniemy. Potem zostanie nam tylko wszystko ładnie usmażyć(...)mieszaj, aby wątróbka usmażyła się z każdej strony, a mięso nie przypaliło. Jeśli wolisz bardziej wysmażoną wątróbkę, zostaw minutę dłużej. 6. Dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło z ogórkiem kiszonym lub kapustą i koniecznie z kieliszkiem czegoś mocniejszego W ten sposób przyrządzone mięso można przełożyć do słoików i zawekować. Smacznego! Artykuł Świeżonka czyli swojska uczta mięsna

Kuchnia Na Wypasie
Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności 306

wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega? Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. W ten sposób pasteryzuję także mięsa i kiełbasy w słoikach. Jest to też świetny sposób gdy zabieramy domowe obiadki wyjeżdżając w delegacje lub na wczasy. Mamy pewność, że wszystko zachowa swoją świeżość nawet po za lodówką. Tyndalizacja

W garach u Gosi
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 936

skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było dla mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości

Delusional Trine
Sałatka "Leśna polana" 577

składników. Ja oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka ale można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól

Monia miesza i gotuje
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem 265

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda Zobaczcie też: Ryż z kurczakiem

Kuchnia Bazylii
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 343

jako przekąska grillowa. U mnie jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek

Zrób to smacznie
Gulasz ze schabu i fasoli 132

papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie

peggiwkuchni
MIELONKA SŁOIKOWA 157

przyprawy Rozkoszna 2 łyżki peklosoli 1,5 szkl wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce

Z Majeczką w kuchni
Kiełbasa boczkowa w słoiku 267

smaku  Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy

Malinowe Pocałunki