mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:7/214)

Domowa mielonka ze słoika 215

słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Należy(...)bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto.  2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy na  palniku i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i gotujemy

My Culinary Art
DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK 153

łopatki 3 łyżki żelatyny 3  łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 500 ml wody  9 słoików(...)maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki 110

Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy, sól peklową, majeranek, cząber i czosnek. Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut. Mięso przekładamy do wyparzonych słoików(...)stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby do garnka dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje. Od momentu zagotowania liczymy 2 godziny, następnie wyłączamy gaz i pozwalamy słoikom się wystudzić, nie wyjmując ich z wody. Zimne słoiki przechowujemy w lodówce. Mięso będzie zdatne do spożycia przez około

e-PrzepisyKulinarne
Młoda kapusta z konserwą + film 74

pęczek koperku 1 konserwa mięsa w słoiku ( słoik 300 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego czarny pieprz sól Przepis: Młodą kapustę szatkujemy. Obraną cebulę kroimy w średnią kostkę. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. W dużym garnku umieszczamy zawartość słoika czyli konserwę mięsną razem z tłuszczem. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do garnka

Smakowite Dania
Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu 97

ostygnięte mięso kurczaka oddzielam od kości i usuwam też chrząstki. Skórkę zostawiam i dodaję do zmielenia, gdyż nadaje odpowiedniej konsystencji i zawarty niej tłuszcz jest dodatkowym nośnikiem smaku. Oczywiście jeśli chcesz, możesz jej nie dodawać. Następnie mięso razem z ugotowanymi warzywami i posiekanym czosnkiem dwukrotnie mielę na małych oczkach maszynki do mięsa . Jeśli nie masz maszynki do mielenie mięsa(...)pieczenia, możesz też wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory mięsne np : mięso w słoiku , konserwę ze słoika , pieczeń rzymską . Artykuł Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Świeżyna w słoju. 191

czosnek 4 ząbki -woda 150 mil. -słoiki maksymalnie 0,5 l WYKONANIE  Kroimy słoninę w kostkę 0,5-1 cm i wytapiamy ją aby powstał tzw.smalczyk ze skwarkami.Następnie na patelnię dodajemy troszkę wytopionego smalczyku i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Teraz zabieramy się za mięso. Łopatkę kroimy w kostkę(...)minut przed końcem gotowania do naszego mięska dodajemy wszystkie przyprawy, smażoną cebulę i smalczyk ze skwarkami. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy aby się nie przypaliło. Do wyparzonych słoików nakładamy mięso i dodajemy tłuszczyk z sosikiem który nam powstał podczas gotowania. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 60 min . Ja pasteryzowałem na sucho w piekarniku w temp. 110 stopni. Odkładamy do ostygnięcia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23090

różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama. Oczywiście nie w puszkach bo takich możliwości nie mam, ale są przecież słoiki. Kupiłam dobrej jakości mięso, doprawiłam je wedle własnych upodobań i już. Cały proces zajął kilka dni, ale tak naprawdę wcale nie ma przy(...)dużo pracy. Po prostu całość wymaga nieco cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łopatka mielona ze słoika 2772

domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki. 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki majeranku(...)Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy mięso do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy z mięsem mielonym 298

Zrazy z mięsem mielonymSkładniki:(na 5 sztuk)- 5 kawałków karkówki- 0,5 kg mięsa mielonego - słoik musztardy- 3-4 ogórki kiszone- mąka do obtoczenia mięsa- 2 cebule- kostka rosołowaSposób przygotowania:1.Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy

Gotuj Z Muzyką
Kurczak piknikowy w słoikach 194

listku laurowym 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.  3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy

Apetyczna babeczka
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 211

dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który możesz po podgrzaniu uzupełnić śmietaną! My dodaliśmy do tego dania kluski, ale równie dobrze sprawdzi się każdy, klasyczny makaron. Taki zestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz(...)mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB. OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW Składniki na 6 słoików 0,5 l: łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg koncentrat pomidorowy

Kuchnia Na Wypasie
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 139

gęsi, bywa, że może się wydłużyć nawet do 5 godzin. Kiedy mięso z gęsie będzie miękkie potrawę odstawiamy z ognia. Jak przestygnie, bardzo dokładnie oddzielamy kości od mięsa, pozbywamy się wszystkich chrząstek, kosteczek, przypraw, tak aby zostało nam w garnku samo mięso i tłuszcz. Wszystkie kawałki mięsa rozdrabniamy w palcach lub widelcem na włókna i wszystko razem jeszcze raz podgrzewamy(...)razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Gorący rillettes przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeżeli chcemy przechować dłużej gęsie smarowidło musimy słoiki z mięsem poddać podwójnej pasteryzacji, czyli po pierwszej pasteryzacji odczekać dobę i pasteryzować drugi raz. Takie słoiki możemy przechowywać w lodówce lub w bardzo zimnej piwnicy do 3 miesięcy. Smacznego! * Podstawowy przepis zaczerpnięty z Magazyny Kuchnia

Tajemnice Smaku
Golonka z cebulką 198

Będzie to nam gwarantowało że słoiczek zostanie mocno zaciągnięty, a wyrób będzie mógł stać bardzo długo. Po tym czasie na dno słoika dajemy liść laurowy. Następnie do połowy słoika upychamy mięso, później cebula i znowu mięsko. Na koniec ziele angielskie i woda. Wkładamy zakręcone słoiki do szybkowara wlewamy wodę do poziomu nakrętek, zamykamy garnek i sterylizujemy 70-80 min. Czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos wg domowego przepisu 263

bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego(...)wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól

Słodkie okruszki