mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:7/214)

TUSZONKA WIEPRZOWA Z GALARETKĄ + FILMIK 104

Tuszonka wieprzowa to nic innego jak pyszne mięsko z galaretką zamknięte w słoiku. Aromatyczne i chętnie zjadane. Tuszonkę można zrobić z różnych mięs. Polecam.  SKŁADNIKI :  3 kg łopatki 3 płaskie łyżki soli 3 płaskie łyżki pieprzu 3 płaskie łyżki suszonego czosnku   0,5 l wody(...)łyżki żelatyny  do słoika - liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu  PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy i kroimy w gróbszą kostkę, następnie przekladamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, wodę oraz żelatynę, mieszamy. Mięso pozostawiamy na 1 godzinę aby odpoczęło.  Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz, następnie nakładamy mięso do 3/4 jego wysokości. Zakręcamy.  Słoiki pasteryzujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowa mielonka ze słoika 208

słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie ' Pyszne Jedzonko '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na domową mielonkę ze słoika: 300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości sól, pieprz, majeranek 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Należy(...)bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto.  2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy na  palniku i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i gotujemy

My Culinary Art
DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK 144

łopatki 3 łyżki żelatyny 3  łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 5 ząbków czosnku 500 ml wody  9 słoików(...)maszynce do mięsa na dużych oczkach - karczek, łopatka a na małych oczkach boczek. Mięso przekładamy do miski, dodajemy całe przyprawy, żelatynę i wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki 108

Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy, sól peklową, majeranek, cząber i czosnek. Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut. Mięso przekładamy do wyparzonych słoików(...)stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby do garnka dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje. Od momentu zagotowania liczymy 2 godziny, następnie wyłączamy gaz i pozwalamy słoikom się wystudzić, nie wyjmując ich z wody. Zimne słoiki przechowujemy w lodówce. Mięso będzie zdatne do spożycia przez około

e-PrzepisyKulinarne
Młoda kapusta z konserwą + film 61

pęczek koperku 1 konserwa mięsa w słoiku ( słoik 300 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego czarny pieprz sól Przepis: Młodą kapustę szatkujemy. Obraną cebulę kroimy w średnią kostkę. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. W dużym garnku umieszczamy zawartość słoika czyli konserwę mięsną razem z tłuszczem. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do garnka

Smakowite Dania
Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu 80

ostygnięte mięso kurczaka oddzielam od kości i usuwam też chrząstki. Skórkę zostawiam i dodaję do zmielenia, gdyż nadaje odpowiedniej konsystencji i zawarty niej tłuszcz jest dodatkowym nośnikiem smaku. Oczywiście jeśli chcesz, możesz jej nie dodawać. Następnie mięso razem z ugotowanymi warzywami i posiekanym czosnkiem dwukrotnie mielę na małych oczkach maszynki do mięsa . Jeśli nie masz maszynki do mielenie mięsa(...)pieczenia, możesz też wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory mięsne np : mięso w słoiku , konserwę ze słoika , pieczeń rzymską . Artykuł Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne

Ania gotuje
Świeżyna w słoju. 184

czosnek 4 ząbki -woda 150 mil. -słoiki maksymalnie 0,5 l WYKONANIE  Kroimy słoninę w kostkę 0,5-1 cm i wytapiamy ją aby powstał tzw.smalczyk ze skwarkami.Następnie na patelnię dodajemy troszkę wytopionego smalczyku i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Teraz zabieramy się za mięso. Łopatkę kroimy w kostkę(...)minut przed końcem gotowania do naszego mięska dodajemy wszystkie przyprawy, smażoną cebulę i smalczyk ze skwarkami. Wszystko dokładnie mieszamy i pilnujemy aby się nie przypaliło. Do wyparzonych słoików nakładamy mięso i dodajemy tłuszczyk z sosikiem który nam powstał podczas gotowania. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 60 min . Ja pasteryzowałem na sucho w piekarniku w temp. 110 stopni. Odkładamy do ostygnięcia

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23074

różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama. Oczywiście nie w puszkach bo takich możliwości nie mam, ale są przecież słoiki. Kupiłam dobrej jakości mięso, doprawiłam je wedle własnych upodobań i już. Cały proces zajął kilka dni, ale tak naprawdę wcale nie ma przy(...)dużo pracy. Po prostu całość wymaga nieco cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łopatka mielona ze słoika 2761

domową wędlinę. Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików: wędlina drobiowa ze słoika Kiełbasa słoikowa Karkówka ze słoika pasztet do słoika Po wystudzeniu w słoiku z łopatką tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki. 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki majeranku(...)Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy mięso do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy z mięsem mielonym 291

Zrazy z mięsem mielonymSkładniki:(na 5 sztuk)- 5 kawałków karkówki- 0,5 kg mięsa mielonego - słoik musztardy- 3-4 ogórki kiszone- mąka do obtoczenia mięsa- 2 cebule- kostka rosołowaSposób przygotowania:1.Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy

Gotuj Z Muzyką
Kurczak piknikowy w słoikach 184

listku laurowym 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny 1/2 łyżeczka pieprzu 1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości. 2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.  3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy

Apetyczna babeczka
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 205

dalekiej trasie. To prosty, ale solidny posiłek z mięsem i pysznym sosem, który możesz po podgrzaniu uzupełnić śmietaną! My dodaliśmy do tego dania kluski, ale równie dobrze sprawdzi się każdy, klasyczny makaron. Taki zestaw, czyli mięso, kluski i pomidory to zawsze pyszny pomysł na obiad. Jeśli chodzi o mięso, to dopełniliśmy danie łopatką, ale jeśli akurat masz, równie dobrze możesz(...)mniejsze kawałki. Będzie tak samo pyszne! Zapraszamy więc na przepis na szybki obiad ze słoika i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Podzielcie się spostrzeżeniami w komentarzach pod postem lub na naszym FB. OBIAD DO SŁOIKA Z SOSEM A’ LA STROGANOW Składniki na 6 słoików 0,5 l: łopatka wieprzowa: 1 – 1, 20 kg koncentrat pomidorowy

Kuchnia Na Wypasie
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 129

gęsi, bywa, że może się wydłużyć nawet do 5 godzin. Kiedy mięso z gęsie będzie miękkie potrawę odstawiamy z ognia. Jak przestygnie, bardzo dokładnie oddzielamy kości od mięsa, pozbywamy się wszystkich chrząstek, kosteczek, przypraw, tak aby zostało nam w garnku samo mięso i tłuszcz. Wszystkie kawałki mięsa rozdrabniamy w palcach lub widelcem na włókna i wszystko razem jeszcze raz podgrzewamy(...)razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Gorący rillettes przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeżeli chcemy przechować dłużej gęsie smarowidło musimy słoiki z mięsem poddać podwójnej pasteryzacji, czyli po pierwszej pasteryzacji odczekać dobę i pasteryzować drugi raz. Takie słoiki możemy przechowywać w lodówce lub w bardzo zimnej piwnicy do 3 miesięcy. Smacznego! * Podstawowy przepis zaczerpnięty z Magazyny Kuchnia

Tajemnice Smaku
Golonka z cebulką 192

Będzie to nam gwarantowało że słoiczek zostanie mocno zaciągnięty, a wyrób będzie mógł stać bardzo długo. Po tym czasie na dno słoika dajemy liść laurowy. Następnie do połowy słoika upychamy mięso, później cebula i znowu mięsko. Na koniec ziele angielskie i woda. Wkładamy zakręcone słoiki do szybkowara wlewamy wodę do poziomu nakrętek, zamykamy garnek i sterylizujemy 70-80 min. Czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania