mieso w sloikach - 3202 przepisów

Mięso w słoiku babci 143

duże kawałki mięsa, które zachowują soczystość. Jedynie w przypadku robienia typowej konserwy z mielonego mięsa i małych kawałków, dodaję tłustsze rodzaje mięs. Cały czas mowa o sklepowym mięsie, które jest pompowane wodą. Swojskie mięso jest mniej wodniste. Pamiętaj też, aby kupować mięso w dobrych sklepach mięsnych. Promocje w marketach nie są bez powodu. Ile peklosoli dodać do mięsa **? Ogólnie przyjmuje(...)sposób kroję całe mięso. Krok 2. Marynuję przez 2 dni mięso w peklosoli i przyprawach Pokrojone kawałki mięsa wrzucam do szerokiej miski lub garnka. Posypuję z każdej strony peklosolą. Mieszam mięso, aby z każdej strony było oblepione peklosolą. Następnie oprószam ulubionymi przyprawami. Ilość na oko, aby całe mięso po wymieszaniu było oblepione przyprawami. Przyprawione mięso nakrywam przykrywką i odstawiam

Ania gotuje
Mięso w słoiku 1672

lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie prądu sprawiało, że to był najskuteczniejszy sposób na przetworzenie i przechowywanie mięsa(...)samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki)4-5 ząbków czosnku2 łyżeczki majeranku2 liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego

UgotujmyTo.pl
Wieprzowina z galaretką w słoiku 213

słoiku. Mięso w słoikach to nie tylko doskonała domowa wędlina do chleba, ale też sprawdzony przepis na wieprzowinę w sosie własnym bez konserwantów. Tylko świeże mięso, klasyczne przyprawy i pasteryzacja. Jak zrobić mięso w słoiku z galaretką? Domowe przetwory z mięsa w słoikach przygotować może każdy bez żadnego problemu. Aby wyszła nam pyszna konserwa z galaretką bez dodatku żelatyny(...)mięsa należy dodać wywar z gotowanych skórek wieprzowych. Takie mięso z galaretką w słoiku jest wówczas w 100 % naturalne. Do tego tylko aromatyczne przyprawy i mięso z galaretką w słoiku można już gotować. Jest zdrowo, bardzo smacznie i co najważniejsze, że to konserwa mięsna swojej roboty. Wykonana w naszej kuchni! Wiemy, co jemy i z czego się składa

Kuchnia Na Wypasie
MIĘSO ZE SŁOIKA 243

listku laurowym na słoiczekpo 2 łyżki wody przegotowanej na słoiczekWykonanie:Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Mięso ze słoika 465

się w nich znajduje oprócz mięsa myślę ze niejednego ta wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszną, domową, zdrową wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Polecam także roladę boczkową z pieczarkami tez ze słoika przepis tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mięso kanapkowe w słoiku 724

suszyłam), do 3/4 wysokości, dobrze dociskając, aby pomiędzy kawałkami było jak najmniej wolnej przestrzeni. Do każdego słoika wkładałam jeden liść laurowy pomiędzy mięso i jeden na wierzch. Wypełnione mięsem słoiki dokładnie zakręcałam i pasteryzowałam** dwa razy - pierwszego dnia godzinę, kolejnego - 40 minut. Tak przygotowane konserwy można przechowywać do miesiąca w temperaturze pokojowej (aby wytrzymały pół roku w temperaturze pokojowej należy(...)pasteryzować je jeszcze raz przez pół godziny). * Najlepsze są szerokie słoiki - takie, jak na zdjęciu, gdyż łatwiej jest później wyjąć z nich gotowe mięso.  ** Pasteryzowałam słoiki "na mokro", to znaczy zakręcone szczelnie słoiki wstawiałam do garnka wyłożonego ściereczką i zalewałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotowałam przez wskazany czas na wolnym ogniu, tak aby woda lekko tylko bulgotała

Kulinarny Pamiętnik
Mięso wieprzowe w słoiku 314

wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch można włożyć ze 2 łyżki smalcu, zakręcić dekiel. W tym momencie włożyłam pomiędzy mięso po 2 niewielkie liście laurowe Słoiki wstawiać do zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu ( ma ledwie "pyrkać") , proces pasteryzacji pierwszego dnia trwa około 90-120 min.A i dobrze by słoiki były dość

Proste Potrawy
Konserwa w słoiku 117

słoikach W sobotę rano szykuję (myję i wyparzam) słoiki oraz nakrętki . Potrzebne nam będzie około 12 słoików o pojemności 0,5 L, które myję pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Następnie wraz z czystymi pokrywkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 5 minut. Wyparzone słoiki studzę i nakładam do nich przygotowane dzień wcześniej mięso do 3/4 wysokości(...)słoika . Możesz też wstawić słoiki do chłodnego piekarnika i pasteryzować w temperaturze 120 stopni C przez 2,5 godziny. Podany czas jest od chwili uzyskania zadanej temperatury. Większą ilość słoików wygodniej jest pasteryzować w piekarniku, niż w kilku garnkach. Po pasteryzacji pozostawiam słoiki w garnku lub piekarniku do ostudzenia. Gdy ostygną, umieszczam je w lodówce do kilku miesięcy. Mięso jest

Ania gotuje
Wędliny w słoiku 145

również mięsa, smalcu, zupy czy innych konserw w słoikach. Domowa wędlina czy smalec ze słoika są idealne jako obkład na kanapki. Nasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas dodajemy jakiś nowy przepis na wędlinę domową. Wędlina ze słoika jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są jedynie słoiki, dowolne mięso i przyprawy. Do utrwalenia wędliny wystarczy piekarnik lub garnek(...)się podczas pasteryzacji mięsa. Taki pasztet ze słoika może być wybawieniem gdy okaże się, że mamy pusta lodówkę, albo gdy wyjeżdżamy gdzieś w teren np. na wakacje. Na blogu znajdziecie nasze przepisy na wędliny w słoikach: Pasztet w słoiku Łopatka mielona w słoiku Kiełbasa w słoiku kiełbasa słoikowa z różnych gatunków mięsa wędlina drobiowa ze słoika mielonka drobiowa ze słoika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w słoiku 341

umieścić mięso w słoikach i wstawić do gotowania. Warto wspomnieć, aby dokładnie sprawdzić już po wystudzeniu, czy wszystkie nakrętki na słoikach są wklęśnięte. Jest to zasadniczą gwarancją tego, czy nasz kurczak konserwowy jest dobrze zawekowany. Zobacz nasz przepis krok po kroku na kurczaka do słoika. Zapraszamy! Składniki na 5 słoików o poj. 720 ml Kurczak w słoiku Składniki: podudzia(...)lodowce do 2 miesięcy. Na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz również inne pomysły na domowe mięsa w słoikach. Polecamy przepis na mięsne smarowidło do chleba , a także na domową kiełbasę w słoiku . Bardzo aromatyczny jest również nasz kurczak w galarecie ze słoika oraz mięso ze słoika na szybki obiad . Życzymy smacznego! Artykuł Kurczak w słoiku pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Schab na kanapki 172

najmniej na noc, a najlepiej na 24 h. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 6 – 8 ziaren kolorowego pieprzu oraz po 1 liściu laurowym. Wkładamy po kawałku marynowanego schabu i zakręcamy dokładnie słoik. Do dużego garnka wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiki i do wysokości mięsa zalewamy zimną wodą. Podgrzewamy i bardzo wolno gotujemy przez(...)już jakiś czas, należy bezwzględnie wyrzucić zawartość wraz ze słoikiem. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na mięso w słoikach. Polecamy: wieprzowina z galaretką w słoiku , domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić , kurczak w galarecie ze słoika oraz mięso ze słoika na szybki obiad . Życzymy smacznego! Artykuł Schab na kanapki pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Domowa wędlina ze słoika 281

sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła(...)natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin do 48 godzin. 2. Po wyjęciu mięso obwiązać sznurkiem i włożyć do dużego słoika. Mięso powinno się do niego łatwo włożyć, bo inaczej będzie problem z jego wyjęciem. Zamknięty słoik włożyć do większego rondelka. Mięso powinno sięgać do około 3/4 wysokości słoika i do takiej

UgotujmyTo.pl
Tuszonka czyli mięso w słoiku 177

słoiku. Czy muszę pisać, że swoja, domowa smakowała najlepiej na świecie? Ostatnio domową produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób na zrobienie mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz(...)słoiki ustawiam na blasze, zalewam bardzo ciepłą wodą (wodę wlewam ostrożnie, żeby słoiki nie pękły, na ok 3cm). Blachę wstawiam do piekarnika, podgrzewam do temp. 120stC. Podczas podgrzewania mięso w słoikach zaczyna puszczać sok. Gdy w słoikach zaczyna być widać unoszące się do góry bąbelki, temperaturę zmniejszam do 100stC i dalej pasteryzuję słoiki w tej temperaturze przez ok 5 godzin

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania