przyprawy, można je też zmielić w młynku. W misce łączymy zmielone mięso z solą peklową, wodą, żelatyną i wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy ręką, aż mięso stanie się kleiste. Przekładamy mięso do wyparzonych słoików, nakładamy ciasno, ugniatamy, aby nie było wolnych przestrzeni. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny, aby mięso się zapeklowało. My pasteryzujemy większą ilość słoików w piekarniku(...)stopniach C trzykrotnie, pierwszego dnia 60 minut, drugiego 45, a trzeciego 30 minut. Przebiega to szybciej niż w garnku, gdyż do piekarnika wchodzi naraz więcej słoików. Trzykrotnie pasteryzowane mięso w słoikach może stać przez wiele miesięcy! Zawsze mamy kilka słoików na tzw. czarną godzinę, gdy się okazuje, że w lodówce nic nie ma na kanapki 😉 Pasteryzacja słoików w garnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko(...)garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1,30 jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność. Smacznego! Lidka Artykuł Mięso w słoikach pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjądniach od momentu przygotowania kiełbasy w słoikach. Tak zakonserwowana domowa kiełbasa w słoiku może stać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Domowa konserwa wieprzowa w słoiku to wyjątkowy smak i aromat oraz pewność, że posiada czysty skład. Jak w innych naszych przepisach zwracamy uwagę na to, aby kupić dobrej jakości mięso. Wtedy będziemy mieć pewność, że nasz wyrób(...)każdego czystego, wyparzonego słoika wkładamy pół liścia laurowego. Jeśli ktoś lubi, może dołożyć 2 – 3 kulki jałowca. Napełniamy słoiki, dokładnie ubijając łyżką, aby nie zostały puste przestrzenie wypełnione powietrzem. Zakręcamy słoiki. Na dno dużego garnka wkładamy ściereczkę, wstawiamy słoiki w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Następnie zalewamy zimną wodą do takiej wysokości słoika, aby nakrętka była
Kuchnia Na Wypasiekilka minut!), aby kawałki łopatki były bardzo mocno ugniecione. Ponownie mięso wstawić do lodówki. Na następny dzień, mięso wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed przełożeniem do słoików. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie żelatynę i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowane kawałki łopatki przełożyć do słoików na 3/4 ich wysokości. Pomiędzy warstwami mięsa włożyć (do każdego(...)bardzo małym ogniu!). Po upływie czasu, wyłączyć grzanie i słoiki pozostawić w wodzie, aż do ostygnięcia. Po drugim gotowaniu, mięso jest gotowe do spożycia. Najlepiej przed spożyciem - słoiki z mięsem bardzo mocno schłodzić w lodówce, aby galaretka mogła stężeć. Marynowanie mięsa Układanie mięsa i dodatków do słoików Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmięsem mielonym stwierdziłam, że może stanąć w szranki z prawdziwym sosem bolognese. Tak przygotowany pomidorowy sos ogórkowy doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu. Wystarczy dodać do tego sosu podsmażone mielone mięso z cebulą i czosnkiem i pyszne danie jest gotowe. Idealna potrawa na kryzysowe czasy. Składniki na 4 porcje Makaronu z pomidorowym sosem ogórkowym z mięsem : Słoik ogórków(...)pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem: Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, dodajemy zmielone mięso np. z łopatki wieprzowej i przyrumieniamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, lub suszonym oregano, czy też innymi ulubionymi przyprawami. Dodajemy do podsmażonego mięsa słoik ogórków w sosie pomidorowym i wszystko przesmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻelatyna spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie. Wykonanie kiełbasy słoik - owej Mięso i boczek myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką mięso . Wlewamy zimna wodę(...)łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy
Różowa kuchniaMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza konserwa nie różniłaby się zbytnio od tej sklepowej. Bez peklosoli
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc nasza konserwa nie różniłaby się zbytnio od tej sklepowej. Bez peklosoli
Kuchnia MagdaLenyJeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku? lub Jak zrobić smarowidło do chleba? Być może nasz przepis jest właśnie tym, za którym się rozglądałeś. Mięso w słoiku do smarowania przepis skuteczny to taki, który opiera się na prostych składnikach i łatwym wykonaniu. W naszym przepisie znajdziesz tylko mięso wieprzowe i przyprawy. Dobry domowy wyrób musi opierać(...)końcowego produktu. Smarowidło na kanapki do słoika najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki, kiedy „złapie” nieco temperatury pokojowej. Idealny dodatek to niezastąpiony ogórek kiszony lub korniszon oraz cebulka. Smarowidło do chleba w słoiku spokojnie przetrwa w lodówce ok 2 tygodni. Jeśli chcemy trzymać dłużej, należy pastę poddać tyndalizacji. U nas jednak mięso do smarowania schodzi na tyle szybko
Kuchnia Na Wypasiejakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy(...)Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłopatki wieprzowej 10 g przyprawy sekretnej 5 g zwykłej soli 10 g peklosmaczku po 2 ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik po 1 liściu laurowym na każdy słoik Mięso kroimy w drobną kostkę, od 1 cm do 0,5 cm. Dodajemy do niego sól, peklosmaczek i przyprawę sekretną, mieszamy, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na 24 h. Następnego dnia(...)wyparzamy słoiki i nakrętki. Do zimnych wyparzonych słoików wkładamy mięso ubijając, aby w słoikach nie zostało powietrze. Na samą górę wkładamy po 2 ziarenka ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Zakręcamy słoiki, Wstawiamy do garnka z zimną wodą. Słoiki muszą być zanurzone do 3/4 swojej wysokości. Od momentu zagotowania gotujemy słoiki przez 50 minut. Gorące wyjmujemy i przechowujemy
MamaOskarkaMięso ze słoika smakuje wybornie, smaczne, pachnące i otulone galaretką. Prawdziwy smak dzieciństwa. SKŁADNIKI : 2 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku 50 g peklosoli 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu majeranek tylko do smaku 1 łyżeczka utartej kolendry 1 szklanka wody 3 łyżki żelatyny spożywczej(...)godziny. Na drugi dzień należy je przemieszać. Po upływie tego czasu mięso przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy, żelatynę, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Do umytych słoików nakładamy mięso do 3/4 ich wysokości. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy metodą potrójnego gotowania. W pierwszy dzień gotujemy słoiki w wodzie 1 godzinę, wyjmujemy i studzimy. Na drugi dzień gotujemy 45 minut
Kulinarne Fantazje MarioliKontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasę proponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka(...)drobną kostkę. Łączymy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy, zawijamy miskę w folię spożywczą i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie napełniamy mięsem słoiki. Uciskamy dokładnie żeby między kawałkami mięsa w miarę możliwości w ogóle powietrza nie było. Na mięso do każdego słoika kładziemy liść laurowy i przykrywamy dwiema łyżkami smalcu. Słoiki dokładnie zakręcamy
Marder&Marder ManufactureDomową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem(...)gdzieś mi się zapodziały i wyjścia nie miałam. Po zmieleniu dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlać wodę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Gotowe mięso włożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Mięso dociskać, tak by było zwarte w słoikach. Nie nakładać mięsa pod samą nakrętkę. Słoiki dookoła nakrętki oraz same nakrętki dobrze osuszyć i mocno zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć
W kuchni u Moniki