pieczona w plastrach z żurawiną i cebulą ma wyjątkowy słodko kwaśny smak. Jest miękka, smaczna i przede wszystkim prosta oraz szybka w zrobieniu, dlatego często gości na moim stole. Mięso rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że goście zapragną dokładki. Wygląda pięknie w sosie żurawinowo cebulowym. Gorąco polecam! Tęsknicie za smakiem grilla w te jesienno zimowe dni lub nie macie(...)pieczenia około 5 godzin . Karkówka pieczona w żurawiną – składniki. 1,5 kg karkówki (najlepsze jest ładne mięso poza sezonem grillowym) 0,5 kg cebuli (3 sztuki) słoik żurawiny do mięsa ok 200g – 230g 5 łyżek keczupu pikantnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3-4 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu tłuszcz do smażenia Do mięsa możesz oczywiście dodać
Ania gotujeprzygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka(...)łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwóch miesięcy i może służyć jako awaryjny obiad , kiedy nie ma czasu lub dopada Was głód . Proste i smaczne Składniki na 4 szt 0,5 l słoiki : kotlety : 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 posiekane i usmażone na złoto cebule 4 łyżki bułki tartej , plus bułka tarta(...)smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość wyrabiamy na zwartą masę odstawiamy do lodówki na 30 minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy
Ogrodnik w podróżypokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki. Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić
R'n'G KitchenWiedziałam, że grochówka wegetariańska wyjdzie dobra. Oryginalna zawsze będzie miała ten charakterystyczny smak, przez mięso, nic odkrywczego… Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście
KardamonovyWiedziałam, że grochówka wegetariańska wyjdzie dobra. Oryginalna zawsze będzie miała ten charakterystyczny smak, przez mięso, nic odkrywczego… Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście
KardamonovyWiedziałam, że wyjdzie dobra. Oryginalna zawsze będzie miała ten charakterystyczny smak, przez mięso, nic odkrywczego... Ale wegetariańska też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren
Kardamonovydomowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisłoikach, aby w zimie móc w pełni cieszyć się jego smakiem. Do tego lecza nie dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę(...)słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie. Składniki ( na 5 słojów o poj. 0,8 litra ) - 30 dag cebuli - 1 kg czerwonej papryki - 1.70 kg cukinii ( po obraniu ze skórki i wyjęciu pestek zostało 1,50 kg ) - 1 kg pomidorów - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej - 0,5 łyżeczki kminku
Kuchnia z widokiem na ogródCzasami warto zrobić trochę zapasów na zimę, a potem je wykorzystać i przygotować danie na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą(...)ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm -2 kg szynka /5mm -2 kg boczek bez skóry/5mm Mielenie mięsa maszynka nr 8 siatka 5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pękło sól 16g/kg -pieprz czarny 3-4 g/kg -przyprawa blok mięsny 5g/kg https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1316-blok-miesny-przyprawa.html -czosnek świeży 4g/kg -woda 20% wagi surowca -skrobia ziemniaczana(...)mięso tniemy w kostkę 3-4 cm najpierw oczywiście z golonki usuwamy kość i skórę oraz z boczku skórę. Pokrojone mięso peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz czosnku. Czosnek dodajemy do wody oraz skrobię dokładnie mieszamy wlewamy/dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do puszek, słoików
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pracy to ja zaczęłam tworzyć nowe dania słoikowe, żeby mu choć troszkę umilić życie. Wiem, niektórzy stwierdzą, że można kupić ale ja nie znoszę tych gotowych słoików ze sklepu. Przeważnie zawierają śladowe ilości mięsa, zawsze są zapaćkane, pomidorowym kiślem który ma imitować sos. I zazwyczaj są totalnie bez smaku, a raczej o takim samym smaku. Nie ważne czy otworzysz fasolkę(...)poświęcić trochę czasu i cieszyć się prawdziwym , zdrowym obiadem na wyjeździe czy nawet w domu jak jest bardziej zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku
Ogrodnik w podróżyJeszcze troszkę przetworów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską. Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta(...)Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby
Kuchnia w czekoladzietydzień zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodawajcie do słoików Wasze ulubione warzywa, sery, czy mięsa lub wędliny. Od Waszej inwencji zależy co zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść(...)dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku
Niedzielny kucharzDziś mam dla Was kolejną propozycję domowej wędliny gulasz angielski. Mięso wyszło idealnie, delikatne, pyszne z dużą ilością galaretki. I co najważniejsze pozbawiona chemii. Gulasz angielski ze słoika · 1 kg mięsa z łopatki · 1 kg boczku · 8g/1kg mięsa peklosoli · 8g/1kg mięsa soli
Kulinarne pyszności Molki