słoiku. Do tej pory przyrządzałam tylko żurawinówkę, a jeśli potrzebowałam żurawinę do mięsa, to kupowałam gotowe w słoiczkach, chociaż smak był daleki od oczekiwanego. No więc tydzień temu zakupiłam 4 kg żurawiny i przygotowałam trzy rodzaje konfiturki do mięsa. I wiem, że już nigdy nie kupię gotowego słoika w sklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę(...)lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie i cierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: ? 2 kg żurawiny ? 600 g cukru ? 5 jabłek ? sok z 3 cytryn Wykonanie: ? Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. ? Owoce żurawiny przepłukać
To co kochamroku po raz pierwszy zamknęłam żurawinę w słoiku. Do tej pory przyrządzałam tylko żurawinówkę, a jeśli potrzebowałam żurawinę do mięsa, to kupowałam gotowe(...)słoiczkach, chociaż smak był daleki od oczekiwanego. No więc tydzień temu zakupiłam 4 kg żurawiny i przygotowałam trzy rodzaje konfiturki do mięsa. I wiem, że już nigdy nie kupię gotowego słoika w sklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę, bo lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie
To co kochambył całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy do stanu półmiękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego razem z mięsem. W osobnym garnku parzymy podroby w temp 80-85 stopni czas 10 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso, podroby i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku(...)zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA Puszki lub słoiki sterylizowałem w szybkowarze 50 min. Po obróbce termicznej schładzamy w zimnej wodzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wody z tych 420g i wyrabiamy na masę klejącą resztę mięsa kurczaka i indyka mielimy na szarpaku. Łączymy wszystkie mięso-mieszamy, przygotowujemy wodę i skrobię łączymy i wlewamy do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy-stopniowo i wyrabiamy do kleistości w między czasie dodajemy przecier pomidorowy. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Sezon cukiniowy więc trzeba korzystać. Przepis bardzo podobny, do farszu dodałam tylko trochę świeżej papryki i użyłam pomidorów ze słoika bo moje dopiero zaczynają dojrzewać. Proste, smaczne i sycące danie na letni obiad. składniki: 3 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę 100 g ryżu 1 duża cebula pół czerwonej papryki 150 g czerwonej fasoli z puszki(...)drobną kostkę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory (u mnie ze słoika ale można dodać także świeże obrane ze skórki). Dodać oregano, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dodać także ostrą papryczkę, ja miałam
Monia miesza i gotujedużo czasu, a może nawet już mieszkam :), kiełbasa w słoiku jest bardzo popularna. Mam swoich ulubionych lokalnych producentów, ale bardzo chciałam zrobić ją sama - wtedy wiem, co jem i co jest w środku. Z pomocą przyszedł mój Tata, który wędliny robi najlepsze na świecie. Oto jego przepis: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki (może być też szynka lub karkówka(...)mięsa 15-20 g słoniny (20, jeśli mięso jest chude) na 1 kg mięsa 15g soli peklowej, czyli razem ze słoniną ok 17g pół szklanki wody - im więcej, tym więcej będzie galaretki pieprz 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku Mięso i słonina powinny być zmielone na grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Przekładamy do słoików
Cytryna&Co.wieprzowy, z dużą ilością mięsa, pikantny i bardzo smaczny. Od razu zapominasz o tym, co dzieje się za oknem. GULASZ WIEPRZOWY. /własny; współpraca z Winiary;/ 500g mięsa wieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę
W kuchni Karmel-itkijego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku mały
Sama słodycz i szczypta chiliświeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być(...)Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu
Rozpustne gotowanieboczek /8 mm -1 kg mięsa z golonki tylnej razem z tłustym /5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -woda 20% -skrobia ziemniaczana 3% -puszki , słoiki - w moim wypadku puszki miały(...)WYKONANIE: Zakupione mięso tniemy w kawałki około 3-4 cm i peklujemy przez 2 dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, łączymy je ze sobą. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości, będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej w temp. 75-80 stopni przez
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.francuskiej, niemieckiej, włoskiej czy kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawienia. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają go więcej niż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Flaki z mięsem drobiowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje
ProstePesto.plPolecam wypróbować ten przepis przy najbliższej okazji :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z kurczaka i suszonych pomidorów – Składniki: 300 g ugotowanego kurczaka (u mnie mięso z rosołu: udka i filety z piersi kurczak) 1 słoik suszonych pomidorów (150 g – waga pomidorów po odsączeniu) 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 czubate(...)wodzie z przyprawami lub użyć tak jak ja ugotowanego mięsa z rosołu. Mięso ostudzić, a następnie poszarpać na mniejsze kawałki. Do pojemnika wrzucić mięso, odsączone z zalewy suszone pomidory, 2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 czubatą łyżkę majonezu, 3 duże listki świeżej bazylii i dokładnie
Kulinarne Przebojełopatki 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy smalec Mięso kroimy na drobną kostkę i dokładnie wyrabiamy z przyprawami i ciasno upychamy w słoikach. Tak żeby w miarę możliwości nie było powietrza między kawałkami mięsa. Na górę dajemy po łyżce smalcu. Zakręcamy i pasteryzujemy. Po pasteryzacji wkładamy na dzień lub dwa do lodówki żeby wokół mięsa wytworzyła się pyszna
Marder&Marder Manufacturesoli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia(...)mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem z hakiem. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki, Następnego dnia mięso przekładamy do czystych, wyparzonych słoików o pojemności ok. 500 ml, dokładnie je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro metodą frakcyjną 3 razy co 24 godziny. Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym
Kulinarne przygody Gatitymisce ułożyć sito. Na sito przełożyć partie mięsa (zachowując spływający tłuszcz). Przyprawy usunąć. Mięso podzielić na pojedyncze włókna (najlepiej rozcierając je palcami) i układać luźno w słoikach lub ceramicznych naczyniach. Uważać, żeby do mięsa nie dostały się kawałki przypraw. Mięso zalać zebranym w misce tłuszczem. Odstawić w chłodne miejsce, aby tłuszcz zastygł. Rillettes przechowywać w lodówce, przed podaniem ocieplić
Pełny talerz