mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:19/214)

Konserwa turystyczna wg.JackaW 248

jest właśnie moja. Dopuszcza się też niewielką ilość  wytopionego tłuszczu i galaretki. Pierwsze pięć zdjęć będzie to konserwa z dodatkiem 2% skrobi i 10% wywaru. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg / 5 mm -boczek 1,5 kg / 8 mm -łopatka 2 kl. 1,5 kg / 8 mm -skórki wieprzowe z naszej golonki i boczku(...)resztą mięsa ,golonkę trybujemy i pozbawiamy skóry i również mięso kroimy w mniejsze kawałki, następnie peklujemy w temp. 4-6 st przez 2 dni. Skóry można zamrozić na ten czas . Po tym czasie skóry z golonki i boczku gotujemy do miękkości, osuszamy, studzimy, następnie rozdrabniamy . Studzimy wywar, a w między czasie rozdrabniamy cały surowiec. Następnie przyprawiamy mięso, dodajemy rozdrobnione skórki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Galareta wieprzowa 382

razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze  kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem. SMACZNEGO Ps.galaret

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka z mięsem mielonym 230

Pomysłów na zapiekanki jest całe mnóstwo. Tym razem wymyśliłam zapiekankę z mięsem mielonym oraz składnikami, które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno

upichcic
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 157

bogato ;) Kategoria wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków(...)papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryk ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Suszone pomidory wyjmujemy z oleju, kroimy w drobniejsze kawałki. Na 3 łyżkach oleju z pomidorów szklimy posiekaną cebulę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę

Kolorowy Przepisownik
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy 149

osób woli przed biwakiem poświęcić trochę czasu na przygotowanie paru słoików, niż kupować chemiczne gotowce. Prosty, smaczny przepis, który ułatwi ci życie i utuli tęsknotę za domem, swojskim smakiem.. Nawet w domu jest przydatny, zawsze w końcu przychodzi ten dzień, kiedy nie masz czasu na nic, a taki słoik.. cóż jest pod ręką i szybko możesz go użyć(...)smaku 100 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (słoiki z nią dłużej się trzymają) 2 l rosołu na kościach lub bulion z kostki np. cielęcy czy drobiowy mąka pszenna wymieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia (oleju nie polecam, dość szybko jełczeje i słoiki mogą nabrać dziwnego smaku) Mięso oczyść z błon i pokrój w średnio-grube plastry, każdy

Ogrodnik w podróży
Tuszonka z łopatki 195

g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej cebuli plasterek grubości 0,5 cm na słoik/puszkę 300 g -szybkowar -słoiki/puszki -zamykarka do puszek WYKONANIE Mięso tniemy w kostkę około 3,4 cm i peklujemy 48 godz. Po tym czasie dodajemy cebulkę i przyprawy, mieszamy i upychamy ciasno w słoiki/puszki. Sterylizujemy w szybkowarze

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 185

wariacji z dodatkami! Znajdźcie swoją ulubioną! Składniki na 4 średnie burgery: mięso mielone z indyka, 500g ⩽ odsączone suszone pomidory z ziołami OLE  - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami(...)sito. Aby poszło Ci to sprytnie, sito połóż na garnek/miskę, nakładaj porcjami owocowy krem i sosjerką lub inną dużą łychą skrupulatnie przecieraj. Gotowe, pakuj do słoika, wekuj albo schłódź. Polej sosem mięso. Dodatki  - morele przekrój na pół, wyjmij pestki. Gruszkę pokrój w grube plastry i wyjmij nasionka. Przypiecz je solidnie na grillu

Spektrum Smaku
Chilli con carne a'la Heston 235

wysmażone mięso, wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy wywar wołowy i dusimy bez przykrycia ok. 2h.   Ja niestety wywaru nie miałam, ale dodałam galaretkę wieprzową (bez mięsa), którą miałam jeszcze w słoiku. Było tego ok. pół słoika litrowego. W osobnym garnku gotujemy pomidorki koktailowe z gałązką, która daje bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem(...)zamiast tego dodałam łyżkę sosu sojowego, który jak się dowiedziałam smakuje podobnie a jest także używany w innych przepisach na to danie. Całą pastę przełożyć do garnka z mięsem i chwilę jeszcze pogotować. GOTOWE ;) Ja na koniec dodałam jeszcze słodką kukurydzę. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Ktoś nam podłożył świnię! …. 212

dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej(...)przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej – zrazy wieprzowe zawijane z karkówki – tradycyjne kotlety mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Filet z kurczaka z makaronem noodle i grzybkami mung czyli mój obiad w pudełku do pracy 145

rozgrzej olej wstaw wodę na makaron do woka/ na patelnię wrzuć mięso i obsmaż na lekko rumiano grzybki odlej z wody, posiekaj i dodaj do mięsa, wymieszaj wszystko razem i smaż dalej w słoiku umieść wszystkie składniki sosu, zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, żeby składniki sosu się wymieszały, dodaj sos do mięsa i grzybków, wymieszaj makaron przygotuj zgodnie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Konserwa Tyrolska 93

  Konserwę tyrolską wykonałem opierając się na przepisie z Centrali  Przemysłu Mięsnego szyfr 423 z 19.10.1960 roku. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Mięso mielone było na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Likier kukułkowy 78

polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: ? 500 g cukierków kukułek ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. ? Zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, często w trakcie potrząsając słoikiem. ? Po tym czasie cukierki całkowicie się rozpuszczą

To co kocham
Sałatka z ogórkiem i papryką 113

Sałatka z ogórkiem i papryką Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej przyprawie.   25 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania   Składniki:   ·         10 kg ogórków ·         2 kg papryki czerwonej Składniki na zalewę

Kulinarna Chwila
Ogórki z Chili 108

się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Chili dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki. 19 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: ·          10 kg ogórków

Kulinarna Chwila
Ogórki z curry 141

Ogórki z curry Ogórki marynowane z aromatyczną przyprawą curry doskonale nadają się jako dodatek do mięsa lub na kanapki. 24 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: ·           10 kg ogórków Zalewa: ·           12 szk. Cukru

Kulinarna Chwila
Ogórki w musztardzie 126

Ogórki w musztardzie Ogórki marynowane w musztardzie, która nadaje wyrazistego smaku. Bardzo prosty i szybki przepis na przygotowanie ogórków na zimę jako dodatek do mięsa albo na kanapki. 25 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: · 10 kg ogórków   Składniki na zalewę:   ·          30 szklanek wody

Kulinarna Chwila
Sos tatarski 90

tatarski to popularny sos przygotowywany na bazie majonezu. Idealny jako dodatek do kanapek i zimnych mięs oraz wędlin. Składniki: majonez słoik marynowanych pieczarek ogórki kiszone 5 całych jaj sól pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki oraz korniszony pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i także pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez, sól i pieprz i dokładnie

Wasze Przepisy
Mięso w słoikach 149

się zaczął więc to żaden kłopot... Składniki : mięso świeże np. karczek, od szynki, biodrówka sól, czosnek ziarna pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Mięso kroję w małe kawałki, każdy posypuję solą z obu stron Na dno czystych słoiczków wkładam ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu i tyle ziela Upycham mięso po sam brzeg, zakręcam słoik i gotuję je przez dwa kolejne

Proste Potrawy
Domowa konserwa. Mięsiwo w słoiku 222

można zrobić samemu, w domu, mięsną konserwę ? Oczywiście, że można. Mięso piecze się w zamkniętych słoikach, z których nie ucieka ani odrobina smaku czy zapachu. Później można takie mięsiwo w słoiku zabrać ze sobą na wycieczkę , piknik czy po prostu mieć je w spiżarni jako awaryjne smarowidło do kanapek. Wieprzowina w sosie własnym czyli domowa konserwa mięsna w słoikach ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Leczo tradycyjne 166

się ją bardzo często. Często zalecam ją pacjentom, ponieważ mało jest takich potraw, w których można na raz zjeść aż tyle warzyw. Leczo można również zawekować w słoiku, tylko wtedy najlepiej bez mięsa, żeby dłużej było świeże. Składniki na 4 porcje: 3 pętka dobrej jakości kiełbasy (u mnie kiełbaski z Lidla "Pikok Pure") 1 duża cukinia

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Likier kukułkowy 160

jesienne, długie wieczory. Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. • Zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, często w trakcie potrząsając słoikiem. • Po tym czasie cukierki całkowicie się rozpuszczą

To co kocham
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę 886

garnku aż ostygną, wystawiamy je w chłodne, ciemne miejsce. Słoiki można również pasteryzować w piekarniku w 125 stopniach C, ok. 15 minut. Otworzyłam na próbę pierwszy słoik sosu, w połączeniu z mięsem mielonym może stanąć w szranki z sosem bolognese 😉 The post Ogórki w sosie pomidorowym na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa w słoiku pasteryzowana 204

przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale  mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek.   Składniki: 1 kg białej kiełbasy Przyprawy na jeden słoik

Tradycyjna Kuchnia
Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese 235

twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis, swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso mielone. Ważne! aby sos był gęsty. U mnie jest, to zawsze sos, który zostaje z obiadu z dnia poprzedniego. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, przyprawy

Słodkie okruszki
Chrzan tarty domowy 191

Mieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu. Chrzan zawsze się w domu przyda. Bo od dawna już kierujemy się zasadą, że jeżeli coś możemy zrobić w sami w domu, to robimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti z sosem pomidorowym 166

który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie z tym poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania jest nieporównywalnie lepszy od wersji ze słoika. Oczywiście pisząc w przepisie „mięso mielone” mam na myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich

Mr. Taste
Gulasz w stylu azjatyckim 137

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania

ClauditteMissCooking
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 288

uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól

Magiczne Życie Marty
Sałatka z wolowiną. 178

mocno rozgrzanej patelni po kilka min z każdej ze stron. Czas uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać. Odkładamy na bok, aby mięso ostygło i odpoczęło.    Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Wszystkie te składniki

Malinowe Pocałunki
Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej 207

bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika  [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania