osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach,Mięso opłukujemy pod zimną
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wody Łopatkę kroimy w dowolne kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na drobnym sitku, dodajemy wodę i dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie odstawało od dłoni. Rozkładamy do słoików (uprzednio wyparzonych) i ciasno ubijamy (powierzchni mięsa powinna znajdować się centymetr poniżej rantu słoika), zakręcamy (wieczka też wyparzcie) słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą
Czary - gary w kuchniMięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)mieszamy i zostawiamy w lodówce na dwie doby . Po tym czasie , dodajemy do mięsa przyprawy , cukier i ponownie mieszamy . Następnie , nasze mięsiwo , układamy w dobrze wyparzonych słoikach ( to jest bardzo ważne , bo mięso łatwo się psuje ) , ciasno dociskając -upychając jak najmocniej . Zostawiamy tylko 1 cm od pokrywki , wolnej przestrzeni i mocno zakręcamy słoiki . Słoiki gotujemy na wolnym-małym , ogniu , około
Ogrodnik w podróżysmakołyki. Wiem, że za moment znów wyjedzie i zobaczymy się na dłużej dopiero wiosną. Aby mógł zabrać ze sobą coś dobrego, przygotowałam dla niego i Gwiazdeczki pyszne, pieczone mięso, zamknięte w słoikach. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, nie wiedziałam, jaki będzie efekt. Ponieważ okazał się przepyszny, polecam Wam ten przepis. Jest doskonały na co dzień, ale świetnie sprawdzi się(...)naczynie. Mięso rozdzielić na włókna widelcami. 8. Znów wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na godzinę, tym razem bez przykrycia. 9. Naczynie wyjąć. Mięso doprawić pieprzem i majerankiem. 10. Przełożyć do słoików. 11. Słoiki zakręcić, dopóki danie jest gorące, aby się zassały. Zostawić do ostygnięcia, potem przechowywać w lodówce. 12. Świetnie smakuje rozłożone na kromkach pieczywa z ulubionymi
W mojej kuchniDanie podwójnie przekręcone: nie dość, że wegetariańskie to jeszcze zapieczone w słoiku. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym zdaniem, lepsza niż w wersji z mięsem, pieczenie w słoiku to natomiast wygodny sposób przygotowania i później jedzenia. Zamknięty słoik można po prostu wrzucić do torby i zabrać do pracy na lancz. Czas przygotowania : 25 minut Czas pieczenia(...)pasta ziemniaczana, ale najbardziej znana jest angielska, czy raczej brytyjska (do potrawy przyznają się też Szkoci i Irlandczycy) wersja, która występuje w dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu
Niedzielny kucharzkażdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły
Tradycyjna kuchnia KasiWkładam czyste słoiki oraz nakrętki i nastawiam piekarnik do temperatury około 110 stopni C. Pasteryzuje przez około 5 minut w tej temperaturze. Wyparzone i gorące słoiki ostrożnie ustawiam na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem. Wrzący sos rozlewam za pomocą chochli lub specjalnego lejka do słoików . Ranty słoików wycieram do suchego i od razu mocno zakręcam. Gorące słoiki z sosem(...)pewność, że słoiki są mocno zakręcone, a zakrętki dobrze się zassają. Gdyby sporadycznie wieczko się nie zassało, to trzeba poddać sos pasteryzacji. Słoików z sosem nie pasteryzuję, ponieważ w składnikach nie ma cebuli i wlewam wrzący sos do gorących słoików. Zobacz także: Przecier pomidorowy na zimę Z tego sosu w 5 minut zrobisz pyszny obiad : Spaghetti z mięsem mielonym Gotowe
Ania gotujeWkładam czyste słoiki oraz nakrętki i nastawiam piekarnik do temperatury około 110 stopni C. Pasteryzuje przez około 5 minut w tej temperaturze. Wyparzone i gorące słoiki ostrożnie ustawiam na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką lub ręcznikiem. Wrzący sos rozlewam za pomocą chochli lub specjalnego lejka do słoików . Ranty słoików wycieram do suchego i od razu mocno zakręcam. Gorące słoiki z sosem(...)pewność, że słoiki są mocno zakręcone, a zakrętki dobrze się zassają. Gdyby sporadycznie wieczko się nie zassało, to trzeba poddać sos pasteryzacji. Słoików z sosem nie pasteryzuję, ponieważ w składnikach nie ma cebuli i wlewam wrzący sos do gorących słoików. Zobacz także: Przecier pomidorowy na zimę Z tego sosu w 5 minut zrobisz pyszny obiad : Spaghetti z mięsem mielonym Gotowe
Ania gotujepolegający na gotowaniu kawałków mięsa w małej ilości tłuszczu. Miękkie mięso rozpada się na niteczki. Po rozmieszaniu mięsa przekładamy je do pojemników i schładzamy. Powstaje pyszne i gęste smarowidło do pieczywa. Ja nie dodałam wina do mięsa bo nie lubię tego połączenia :) SKłADNIKI : 2 kg bardzo tłustego mięsa ( u mnie ścinki z mięs wieprzowych ) 1 szklanka(...)kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu w ziarnkach i proszku. Następnie garnek przykrywamy i gotujemy mięso na małym ogniu około 5 godzin aż zacznie się rozpadać. Pod koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę kotujemy. Po ugotowaniu mięso odcedzamy i rozdrabniamy na malutkie kawałki. Do słoików nakładamy porcję mięsa do słoiczków i zalewamy smalcem który odcedziliśmy. Słoiczki schładzamy
Kulinarne Fantazje Mariolisłodkiej papryki w proszku 1/2 ostrej papryki w proszku 4 łyżki żelatyny (płaskie) 1 szklanka wody Dodatkowo: 2 słoiki (o łącznej pojemności 1 litra) lub 2 butelki plastikowe (tu 1 oraz 1,5 litrowa) (*) 2 woreczki foliowe (**) Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z przyprawami, marchewką z groszkiem, żelatyną oraz szklanką wody(...)było miejsce na galaretkę). Wypełnione woreczki zawiązać tak, aby pozostał spory luz w butelce, ponieważ podczas gotowania może się skurczyć. (Zamiast butelek z woreczkami można użyć słoików, ale wtedy mięsa nie wyciągnie się ze środka.) Następnie w wysokim garnku zagotować wodę i do wrzątku wstawić butelki/słoiki. Gotować 1 godzinę na małym ogniu. Po tym czasie całość
Di gotujeDoskonale sprawdzą się do niego kluski, makarony , kasze oraz ryż. Do zrobienia klopsików możesz użyć mięsa z kurczaka lub indyka. Z samej piersi pulpety będą nieco suche i nie oszukujmy się, również mało ekonomiczne. Dlatego najlepiej sprawdzi się tzw. mięso mieszane. Jeśli nie masz mięsa drobiowego, możesz użyć również wieprzowiny. Jeśli podoba Ci się pomysł i masz w domu wszystkie(...)niezbędne produkty lub masz niedaleko, by je uzupełnić, to poświęć chwilę i zapoznaj się tym prostym przepisem. KLOPSIKI PODRÓŻNIKA CZYLI OBIAD DO SŁOIKA Składniki: Na pulpety: mięso drobiowe mieszane: 1 kg kajzerka: 1 szt. czosnek: 2 ząbki jajka: 2 szt. sól: 1 płaska łyżeczka pieprz: 0,5 łyżeczki majeranek: 1 łyżka mąka pszenna: 2 łyżki Na sos: masło: 2 łyżki
Kuchnia Na WypasieOtrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie(...)chude zmielić jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a jeśli masa za sucha można dodać wody w której gotowało się mięso, wyrobić Umyte słoiki napełniać masą, uciskać, przykryć umytymi, suchymi deklami- zakręcić Wstawić do garnka z zimną wodą, pasteryzować ok. 20- 30 min. dwukrotnie tzn. dzień po dniu. Przechowywać w chłodnym, ciemnym
Proste PotrawySUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mięso było mielone na maszynce nr.8 siatka nr.8 -ścinki wieprzowe 1kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -czosnek świeży 3-4 ząbki na kg -pieprz czarny3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2g/kg -18 ziół ojca Mateo 3g/kg -papryka suszona płatek 14g/kg -woda 10% WYKONANIE Kupione ścinki peklujemy czas 2 dni. Jeśli są jakieś większe(...)wyrabiamy. Puszki i słoiki, pokrywki i wieczka wyparzamy dokładnie i osuszamy. Napełniamy puszki słoiki, zamykamy i gotujemy (sterylizujemy) w szybkowarze 65 min. Czas mierzymy od momentu uzyskania odpowiedniego ciśnienia. Po tym czasie wyłączamy np. gaz, gdy ciśnienie samoczynnie spadnie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i schładzamy 60 min w zimnej wodzie. Wodę zmieniamy kilka krotnie. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.