bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego(...)wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól
Słodkie okruszkiPyszny, mięciutki, kruchy, soczysty karczek gotowany w słoikach .Idealny na kanapki. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny. Zawsze pod ręką w lodówce. Raz przygotujesz i możesz cieszyć się nim przez długi czas. Porcje akurat na raz. A ten zapach.....niesamowity, jak za dawnych lat kiedy nasze babcie robiły mięso do słoika
Swojskie jedzonkodługi i czasochłonny. Idealną alternatywą dla tradycyjnej kiełbasy będzie równie smaczna domowa kiełbasa w słoiku , którą możemy przygotować w nieco szybszy i łatwiejszy sposób. Kiełbasa w słoiku z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników domowych wyrobów. Poniżej zaprezentujemy Wam smaczny przepis na domową kiełbasę w słoiku , którą możecie przygotować w bardzo łatwy sposób. W naszym domu gości ona bardzo często(...)Przygotowanie: Słoiki i nakrętki powinny być nowe. Mięso razem z przyprawami umieszczamy w pojemniku i dokładnie mieszamy. Na dnie każdego słoika (pojemność 0,5 l) umieszczamy po jednym liściu laurowym oraz zielu angielskim. Każdy słoik w 4/5 wysokości wypełniamy mięsem. Na wierzch dajemy łyżeczkę żelatyny oraz 2 łyżki wody. W garnku umieszczany słoiki. Zalewamy gorącą wodą z kranu, nie zalewamy
Przepiski.pldobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc. 4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe. Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką(...)masa nie była za luźna w słoiku. Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić. Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać
W Mojej Kuchni Lubięzamknięcia porów mięsa. Skręcić moc palnika, nakryć rondel pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gdyby płyny za bardzo odparowywały podczas duszenia, odrobinę podlać wodą. Do uduszonego mięsa dodać zmielony liść laurowy i ziele angielskie, suszoną cebulę oraz czarny pieprz i wymieszać całość. Mięso przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, około 1 cm niżej(...)niż rant, ubić i zalać sosem powstałym z duszenia, tak aby mięso było zakryte. Na wierzchu ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby sos nie zakrywał mięsa. Wytrzeć ranty słoików do sucha, zakręcić nakrętki i sterylizować w szybkowarze, który osiąga ciśnienie 2 bary lub tyndalizować tradycyjnie w wodzie. W przypadku sterylizacji w szybkowarze, po czasie 60 min wyłączyć palnik i zostawić szybkowar
Kocham..lubię..gotuję..Jeśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłoika to smaczne danie na każdą okazję. Jest smaczny na ciepło i zimno, polecam przepis jest idealny dla osób zapracowanych. SKŁADNIKI : 10 dużych udek z kurczaka sól do smaku 1 łyżka słodkiej paparyki 2 łyżki dowolnej przyprawy do kurczaka do słoika- liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 ziarnka pieprzu PRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka(...)niej przejdzie. Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso do 3/4 jego wysokości, słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu. Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego. Można je przechowywać
Kulinarne Fantazje MarioliKiedyś często wekowało się mięsa, teraz chyba większość z nas od tego odchodzi, a szkoda. Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, jest pachnące idealne do świeżego pieczywa z chrupką skórką...... Składniki: 6 kg łopatki 2 kg przerośniętego boczku przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku(...)boczek na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem mieszałam z przyprawami dość długo, dodając zimną przegotowaną wodę, aż masa zrobiła się kleista. Na noc zostawiłam w lodówce, po to by mięsko dobrze przeszło przyprawami. Następnego dnia doprawiam je ponownie. Mięsko wkładałam do wyparzonych półlitrowych słoików, ( na 3/4 wysokości ) szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam dwukrotnie. pierwszego dnia godzinę
Darcia w kuchniRewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy. Do wykonania kiełbasy słoikowej wykorzystałam zestaw "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry) * 1 łyżeczka płaska soli * 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli(...)żelatyny spożywczej * kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego Wykonanie: Mięso z udek kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, sól peklową, i pieprz i wszystko wymieszać. Mięso wkładać do słoików do 3/4 ich wysokości. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość pokrywek. Gotować około 1 godzinę i drugiego dnia około 30 minut. Zimne słoiki wstawić
Zrób to smaczniesię wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz
Smaki Ewycebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy. Następnie dodajmy po kolei: cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki w plasterkach, paprykę w paskach oraz startą marchewkę, dając każdemu(...)pożądanej konsystencji cukinii - pilnujemy, żeby się nie rozgotowała. Leczo z tego przepisu można zamknąć jako przetwór w słoiku. Wtedy jednak nie należy robić go z mięsem - możemy dodać je już po otworzeniu słoika. Pasteryzujemy 20 minut. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Życie zamknięte w smakuwarkocz oraz mizdrę biała twarda błona. Teraz schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np. pokrywki od słoików ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu obracamy mięso. Po tym czasie mięso płuczemy pod bieżącą wodą wycieramy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.gotowania dodać marchew, pietruszkę i czosnek. Przed samym końcem gotowania posolić do smaku. Po zdjęciu z ognia popieprzyć. Wywar należy przecedzić przez sito i rozlać do miseczek lub słoików, a mięso pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso rozdrobnić, a marchew pokroić na plasterki i porozkładać do miseczek. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać skropioną octem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSUROWIEC -mięso z królika 1 kg -wątróbka drobiowa 1kg -boczek 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 16-17 g/kg -przyprawa do pasztetu jak na wyżej pokazanym zdjęciu 5-6 g/kg -2 lub 3 ząbki czosnku opcjonalnie jak ktoś lubi /osobiście dodałem - rosół z gotowania królika i boczku / dajemy tyle aby masa mięsna przypominała konsystencję gęstego budyniu WYKONANIE(...)przykryty wodą. Boczek gotujemy do stanu pół miękkiego natomiast królika do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. W osobnym garnku parzymy wątróbkę w temp 80-85 stopni czas 10-15 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i podroby studzimy. Obieramy dokładnie od kości mięso z królika. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.