bita śmietana - 3939 przepisów (strona:8/263)

Wegańska bita śmietana 104

Wegańska bita śmietana Bita śmietana jest czymś wspaniałym. Bardzo mobilna w użyciu. Pasuje zarówno do świeżych owoców, wszelakich deserów, ogórków kiszonych w ciąży, jak i do mięsa… oczywiście nie takiego dosłownego mięsa. Miałem tu na myśli, rzecz jasna, ciało partnera lub partnerki (co kto lubi), a nie zwierzęce szczątki – nie bądźmy obleśni. Do czego(...)najlepiej 24h w lodówce) Cukier puder – 50g (może być też np. sproszkowana stewia czy erytrol) Mix do śmietany – 1 opakowanie (sprawia, że w temperaturze pokojowej bita śmietana dłużej będzie twarda) Wanilia – 1 łyżeczka/laska Wykonanie: Zmień końcówkę blendera na trzepaczkę (jeśli nie masz – użyj miksera), umieść wszystkie składniki w misce (z mleka kokosowego tylko

Blendman
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 239

śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę(...)konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany. Bita śmietana: 1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder. 2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut by napęczniała. 3. Dodać żelatynę do bitej śmietany i miksować przez kilka minut na małych obrotach aż masy dobrze się połączą

KreatywnePiny
Muffinki Tiramisu 149

Babeczki idealne do kawy. Nie za słodkie, mięciutkie. Słodyczy nadaje bita śmietana. Te muffiny piekłam wiele razy, tym razem improwizowałam i zamiast bitej śmietany na wierzch wyłożyłam zmiksowany z cukrem pudrem serek mascarpone. Wyszło pysznie! Przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej(...)się do ubijania bitej śmietany. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią 3 łyżki kakao do posypania Wykonanie: Cukier puder przesiewamy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Babeczki zdobimy bitą śmietaną na koniec delikatnie oprószamy gorzkim kakao. Przechowujemy

Blondynka Gotuje
Sernik latte macchiato bez pieczenia 72839

masa serowa 550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 250g śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody bita śmietana 150g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody Wykonanie: - z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia - tortownicę wyłożyć papierem(...)dodając cukier puder - żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, chwilę ostudzić - do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej śmietanki, wymieszać, wlać do bitej śmietany, krótko zmiksować - bitą śmietanę wyłożyć na wierzch sernika, tworząc łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato - całość ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik

Smakołyki Bereniki
Deser z czekoladą i bitą śmietaną 174

Deser z czekoladą i bitą śmietaną oraz porzeczkami to najlepsze rozwiązanie, gdy najdzie nas o chota na coś słodkiego . Prosty szybki deser przygotowuje się bardzo szybko, a składniki, czyli czekoladę, słodką śmietankę i owoce mam zawsze w domu. Mini deserki z delikatnym musem czekoladowym bitą śmietanką i owocami to świetne dodatki do popołudniowej kawki. Czerwone porzeczki zostały przykryte warstwą słodkiej(...)ubitej śmietanki i musem z gorzkiej czekolady i śmietanki. To dobry sposób na letnie popołudnie. Deser z czekoladą i bitą śmietaną najlepiej prezentuje się w małych szklaneczkach. Inspiracją do przygotowania tego pysznego deseru był mój mus czekoladowy z owocami . Taki mus czekoladowy z bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kawa marcepanowa z czekoladą i bitą śmietaną 188

latte lub deseru. Dziś zapraszam Was na marcepanową kawę z czekoladą i bitą śmietaną. Spróbujcie takiego połączenia. Kawa marcepanowa z czekoladą i bitą śmietaną Kawa marcepanowa z czekoladą i bitą śmietaną 2016-05-08 19:41:29 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)znów mieszamy. Tak przygotowaną marcepanowo-czekoladową kawę lekko studzimy i wlewamy do pucharka (przed wlaniem warto całość znów przemieszać). Następnie dodajemy do całości zimne mleko. Na wierzch pucharka dajemy bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladową posypką (u mnie wersja z różnymi rodzajami czekolady). Od razu podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
FROZEN 628

folią spożywczą, i odstawi ć  do stężenia. Bita śmietana Do śmietany doda ć, cukier puder oraz waniliowy  ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach(...)śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu. Smacznego. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tarta wiśniowa Czarny las 143

mąki ziemniaczanej + 150 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Na bitą śmietanę 400 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód:  Zimne masło pokroić nożem na mniejsze(...)zostawić do ostudzenia. Składanie tarty: Na kruchy spód wyłożyć masę wiśniową (można nieco zostawić do dekoracji góry tarty) i włożyć do lodówki by lekko stężała. Na masę wiśniową wyłożyć bitą śmietanę, polać ją schłodzoną czekoladą i udekorować wedle uznania. Uwagi: Dekorując tartę, zostało mi bitej śmietany, więc na środku zrobiłam "wzniesienie". Był to zły pomysł, bo po ukrojeniu kawałka tarty

Passions hobbies life
Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną 260

Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną to deser mojego dzieciństwa. ten klasyczny deser przygotowywany jest w moim domu od lat. Galaretka z truskawkami jest bardzo prosta do przygotowania, a deser jest niezwykle smakowity, apetycznie wyglądający i lekko orzeźwiający Wykorzystałam gotową galaretkę truskawkową, ale można także zrobić galaretkę z soku owocowego, który podgrzewamy i mieszamy z odpowiednią ilością żelatyny. Wersja(...)klasyczna tego deseru jest również na blogu. Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną o tej porze na pewno nie smakuje tak jak w lecie, ale kupiłam cały 1 kg hiszpańskich truskawek i z części przygotowałam ten deser! Aby uzyskać skośną galaretkę, kieliszki lub szklanki należy o coś oprzeć. Ja po przygotowaniu warstwy z płynnej galaretki i truskawek ostrożnie ustawiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową 2096

krówkową. I oprószone orzeszkami ziemnymi. Proste, pyszne i eleganckie ciasto. Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Bita śmietana: 600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki gorącej wody; 3 łyżki białego cukru. Na wierzch: Puszka masy krówkowej (400 g); 75 orzeszków(...)Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować. Orzech drobno posiekać. Jeden placek biszkoptowy położyć na dno blachy. Posmarować go bitą śmietaną z żelatyną. Na śmietanę położyć 2 placek. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na minmum 1 h do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Przechowywać

Gospodyni Miejska
Czarny jar 5346

powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować. Deser robimy w następujący(...)sposób: Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita śmietana-jagody

Passions hobbies life
Deser pod malinową bitą śmietaną 159

podzielają mojego zachwytu nad tą delikatną słodkością. Ja bynajmniej należę do zwolenników białego puszku. Ale dziś moja bita śmietana przybrała troszeczkę inną barwę. Postanowiłam zrobić szybki deser przykryty malinową bitą śmietaną. Spróbujcie. W tej wersji bita śmietana sprawdza się równie dobrze. Składniki: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku(...)dodajemy cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu delikatnie wlewamy 2-3 łyżki soku malinowego. Mieszamy na wolnych obrotach miksera. Jeśli nasz sok jest słodki można pominąć cukier puder. Bitą śmietanę kładziemy łyżką na wierzch każdego deseru. Szybko, prosto i smacznie. Smacznego

Słodkie okruszki
Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 156

międzyczasie przygotowuję bitą śmietanę: Do miski wlewam schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję śmietan fix i cukier puder – cały czas miksuję aż śmietana się ubije. Gotową bitą śmietanę wstawiam do lodówki. Przygotowanie truskawek: Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroję w plasterki. Po około 30 minutach smażenie racuszków: Racuszki smażę na patelni z rozgrzanym olejem (nie na głębokim(...)średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia . Układanie torcików : Każdy torcik układam z 4 racuszków, racuszek-bita śmietana- truskawki, i tak każda warstwa. Torciki przed podaniem wstawiam do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Torciki z racuszków z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Przegląd tortów - dekoracje 3 326

wpis zawiera obrazki 18+ ;) Tort Monster High - Draculaura ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minie ( śmietana barwiona ) Tort Minie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Rybka MiniMini ( barwiona bita śmietana ) Tort Ślubny/Weselny ( masa cukrowa i lukier ) Tort My Little Pony/ Pinki Pie ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort dla piłkarza ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort(...)chłopca ( masa cukrowa ) Tort Kot ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Minionek ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort okolicznościowy ( bita śmietana i owoce ) Tort Wieczór Panieński ( masa cukrowa ) Tort urodzinowy dla dziewczynki ( krem maślany i masa cukrowa ) Tort Chrzest Chłopca ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki ( masa cukrowa ) Tort na Roczek Dziewczynki ( masa cukrowa ) Tort Batman ( krem maślany

kolorowotorcikowo
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ 184

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według(...)pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zala ć tężejącą galaretką. Ciasto wstawi ć do lodówki. rrarossa@gmail.com

RAROSSA