mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:17/214)

Świeżonka czyli swojska uczta mięsna 361

który powstał był bardzo, ale to bardzo mięsny . Natomiast samo mięso było wręcz aż słodkie. Zasługa w tym oczywiście dużej ilości cebuli, ale również jakości i świeżości tamtego mięsa. Czy dzisiaj jest jeszcze możliwe odtworzenie smaku i aromatu świeżonki z tamtych czasów? Wszystko zależy od jakości i świeżości mięsa jakie dostaniemy. Potem zostanie nam tylko wszystko ładnie usmażyć(...)mieszaj, aby wątróbka usmażyła się z każdej strony, a mięso nie przypaliło. Jeśli wolisz bardziej wysmażoną wątróbkę, zostaw minutę dłużej. 6. Dopraw solą i pieprzem i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło z ogórkiem kiszonym lub kapustą i koniecznie z kieliszkiem czegoś mocniejszego W ten sposób przyrządzone mięso można przełożyć do słoików i zawekować. Smacznego! Artykuł Świeżonka czyli swojska uczta mięsna

Kuchnia Na Wypasie
Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności 319

wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega? Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. W ten sposób pasteryzuję także mięsa i kiełbasy w słoikach. Jest to też świetny sposób gdy zabieramy domowe obiadki wyjeżdżając w delegacje lub na wczasy. Mamy pewność, że wszystko zachowa swoją świeżość nawet po za lodówką. Tyndalizacja

W garach u Gosi
Jak zrobić pszenny placek do wrapów? 940

skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było dla mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości

Delusional Trine
Sałatka "Leśna polana" 583

składników. Ja oprócz warzyw dałam kurczaka oraz jajka ale można też dodać tuńczyka lub ser żółty albo zrobić sałatkę z samych warzyw i podać jako dodatek do mięsa składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok 900 g ) 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 4 jajka 1 puszka kukurydzy 3 małe ogórki konserwowe 300 g piersi z kurczaka słodka papryka sól

Monia miesza i gotuje
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem 279

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda Zobaczcie też: Ryż z kurczakiem

Kuchnia Bazylii
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 351

jako przekąska grillowa. U mnie jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek

Zrób to smacznie
Gulasz ze schabu i fasoli 142

papryką. Boczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie

peggiwkuchni
MIELONKA SŁOIKOWA 163

przyprawy Rozkoszna 2 łyżki peklosoli 1,5 szkl wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce

Z Majeczką w kuchni
Kiełbasa boczkowa w słoiku 274

smaku  Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy

Malinowe Pocałunki
Konserwa mięsna domowa 218

solanki na 24 godziny.   Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki.Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa.   Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy.   Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy.Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy

Maminek kulinarny
Domowa mielonka ze słoika 200

pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1  Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2  Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem(...)następnie dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami i wodą. Krok 3 Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym

Niezły Młynek
Mielonka wieprzowa /4 124

Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy 5 mm. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka w słoikach na kanapki 93

karkówka gotowana w słoikach. Taka sama jak przygotowywały nasze babcie. Idealna na kanapki. Miękka, krucha i soczysta. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu przypraw. Wekowanie pozwala na dość długie przechowywanie dzięki czemu zawsze jest pod ręką. Do przygotowania potrzebe będą słoiki z jak naszerszymi szyjkami (najlepiej bez zwężenia na górze) aby się łatwo wkładało i wyjmowało mięso. Szczelnie zawekowaną karkówkę

PanGotuje
Mielonka drobiowa własnej roboty. 176

obranego mięsa z udek łyżka majeranku 2 płaskie łyżki soli 1,5 łyżki czarnego pieprzu łyżeczka cukru 6 - 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody 13 słoików 330- 340 mil Taką ilość gotowego mięsa, uzyskałam z 6 kg udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę(...)więc proponuję usmażyć niewielkiego kotleta i zobaczyć. Czy to już ten smak, czy jeszcze? Nakładamy 3/4 słoika, mocno ubijamy, aby nie było pustych miejsc, brzegi dokładnie wycieramy czystą ściereczką. Zakręcamy, ustawiamy w wysokim garnku i dajemy tyle wody, aby mięso było zakryte. Wolno podgrzewamy i  tak jak każde weki nie gotujemy,  ale mają sobie delikatnie mrugać trzy godziny

Dieta moja pasja
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 225

bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa, a w wersji słodkiej słoika bitej śmietany czy kremu. Idealnie byłoby więc stworzyć w pracy klub obiadowy. Gdyby było w nim 5 osób. każdy miałby dyżur raz w tygodniu i przygotowywały 5 słoików(...)jedna z koleżanek przynosiła aromatycze, egzotyczne ryże i warzywa inspirowane krajem pochodzenia swojego chłopaka, druga przemycała tradycyjne mazowieckie smaki (jak np. pyszne drożdżowe sójki), a kolega dobrze przyrządzał mięso, którego ja nie jadam zbyt często, więc nie potrafiłabym go tak dobrze zrobić. Przykładowy obiad wyglądał tak: To było w pięknych czasach, kiedy ludzie jedli jeszcze wszystko i każdy nie był

Ugotowane pozamiatane
Kotlet mielony w sosie pieczeniowo-koperkowym, danie do słoika 168

przyjemnością je spałaszuje jako pierwsze. Dobre domowe jedzenie Polecam szczególnie, jeśli tak jak my musicie godzić się z emigracją zarobkową składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki wody 2 jajka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)smażenia Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbij dwa jajka, wsyp bułkę tartą, wlej wodę i całość wyrób na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformuj równiej wielkości kotlety, takie , które bez problemu zmieszczą się do słoików Każdy obtocz

Ogrodnik w podróży
Mielonka drobiowa z indyka i kurczaka 89

czasie udziec mielimy na sitku 8mm dodajemy pierś pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy wodę i skrobię łączymy ze sobą dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy skórki i wyrabiamy do kleistości. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki-słoika 300g. Czas mierzymy od chwili gdy ciśnienie wrośnie i zawór pójdzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pomidorki koktajlowe marynowane 137

zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Uwielbiam potem oglądać te wszystkie kolorowe pyszności zamknięte w słoikach, a jeszcze bardziej lubię je jeść. Przetwory to taki mały kawałek lata ukryty w słoikach w mojej spiżarni. Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu, świetny składnik lekkich sałatek letnich oraz super dodatek do mięs z grilla

Krylowa Kuchnia
Lazania z Przyprawą Hiszpańską Rafex 172

Zapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex  , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto  500 g  6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 264

mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty są bardzo smaczne i bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik(...)kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Mielonka wieprzowa 194

angielskie 0,5 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -czosnek świeży 2,5 g/kg -żelatyna 15 g -skrobia ziemniaczana 6 g -woda 70 ml -drobne sitko -słoiki -puszki -większy garnek do pasteryzowania WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i tniemy w kawałki około 4 na 4 cm. Peklujemy 24 godziny w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie całość(...)mięsa rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i składniki. Skrobie ziemniaczaną dodajemy do mięsa przez drobne sitko aby uniknąć niepożądanych grudek. Dokładnie mieszamy, napełniamy słoiki lub puszki i pasteryzujemy dwa razy po 35 min w odstępach 24 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne chowamy do lodówki temp.4-8 stopni. Po kilku dniach można zajadać

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy 342

votes ) Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy Każdy z nas choć raz doświadczył potrzeby zabrania jedzenia w podróż. Ci co wyjeżdżają do pracy mają ten problem cyklicznie. Oczywiście tak naprawdę to nie problem, przecież można machnąć fasolkę po bretońsku, bigos, flaki, klopsy… Tylko ile można jeść w kółko to samo ? Mój M. często(...)kwaśny, raczej interpretacja, ale na tyle pyszny że wystarcza Później można już tylko dogotować ryż, odgrzać i gotowe. Zdrowe, domowe jedzenie bez ulepszaczy, no i mięso a nie mom plus kasza…itp. Słoiki po trzykrotnej tyndalizacji spokojnie wytrzymują nawet ponad miesiąc. składniki na 4 słoiki 0,5 l: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 łyżeczki, słodka mielona papryka

Ogrodnik w podróży
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 72

słoiku. Do tej pory przyrządzałam tylko żurawinówkę, a jeśli potrzebowałam żurawinę do mięsa, to kupowałam gotowe w słoiczkach, chociaż smak był daleki od oczekiwanego. No więc tydzień temu zakupiłam 4 kg żurawiny i przygotowałam trzy rodzaje konfiturki do mięsa. I wiem, że już nigdy nie kupię gotowego słoika w sklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę(...)lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie i cierpkie owoce. Ta z jabłkami i cytryną jest lekko kwaskowa o wyraźnym smaku, idealna do mięsa czy do każdego sera na kanapkę. Składniki: ? 2 kg żurawiny ? 600 g cukru ? 5 jabłek ? sok z 3 cytryn Wykonanie: ? Żurawinę przed smażeniem zamrozić na co najmniej 24 godziny, aby straciła goryczkę. ? Owoce żurawiny przepłukać

To co kocham
Konfitura żurawinowa z jabłkiem i cytryną 138

roku po raz pierwszy zamknęłam żurawinę w słoiku. Do tej pory przyrządzałam tylko żurawinówkę, a jeśli potrzebowałam żurawinę do mięsa, to kupowałam gotowe(...)słoiczkach, chociaż smak był daleki od oczekiwanego. No więc tydzień temu zakupiłam 4 kg żurawiny i przygotowałam trzy rodzaje konfiturki do mięsa. I wiem, że już nigdy nie kupię gotowego słoika w sklepie. Ja nie miksuję ani nie blenduję żurawiny na papkę, bo lubię, gdy w konfiturze są małe, jędrne, słodkie

To co kocham

Proponowane wyszukiwania