smaku Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy
Malinowe Pocałunkisolanki na 24 godziny. Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą, odsączamy i kroimy w dość duże kawałki.Przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy mięsa. Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy.Kiedy woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy
Maminek kulinarnypieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1 Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2 Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem(...)następnie dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami i wodą. Krok 3 Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4. Krok 4 Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym
Niezły MłynekKupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy 5 mm. Wodę i skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.karkówka gotowana w słoikach. Taka sama jak przygotowywały nasze babcie. Idealna na kanapki. Miękka, krucha i soczysta. Prosta w wykonaniu, nie wymaga wielu przypraw. Wekowanie pozwala na dość długie przechowywanie dzięki czemu zawsze jest pod ręką. Do przygotowania potrzebe będą słoiki z jak naszerszymi szyjkami (najlepiej bez zwężenia na górze) aby się łatwo wkładało i wyjmowało mięso. Szczelnie zawekowaną karkówkę
PanGotujeobranego mięsa z udek łyżka majeranku 2 płaskie łyżki soli 1,5 łyżki czarnego pieprzu łyżeczka cukru 6 - 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody 13 słoików 330- 340 mil Taką ilość gotowego mięsa, uzyskałam z 6 kg udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę(...)więc proponuję usmażyć niewielkiego kotleta i zobaczyć. Czy to już ten smak, czy jeszcze? Nakładamy 3/4 słoika, mocno ubijamy, aby nie było pustych miejsc, brzegi dokładnie wycieramy czystą ściereczką. Zakręcamy, ustawiamy w wysokim garnku i dajemy tyle wody, aby mięso było zakryte. Wolno podgrzewamy i tak jak każde weki nie gotujemy, ale mają sobie delikatnie mrugać trzy godziny
Dieta moja pasjabezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa, a w wersji słodkiej słoika bitej śmietany czy kremu. Idealnie byłoby więc stworzyć w pracy klub obiadowy. Gdyby było w nim 5 osób. każdy miałby dyżur raz w tygodniu i przygotowywały 5 słoików(...)jedna z koleżanek przynosiła aromatycze, egzotyczne ryże i warzywa inspirowane krajem pochodzenia swojego chłopaka, druga przemycała tradycyjne mazowieckie smaki (jak np. pyszne drożdżowe sójki), a kolega dobrze przyrządzał mięso, którego ja nie jadam zbyt często, więc nie potrafiłabym go tak dobrze zrobić. Przykładowy obiad wyglądał tak: To było w pięknych czasach, kiedy ludzie jedli jeszcze wszystko i każdy nie był
Ugotowane pozamiataneprzyjemnością je spałaszuje jako pierwsze. Dobre domowe jedzenie Polecam szczególnie, jeśli tak jak my musicie godzić się z emigracją zarobkową składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : 1,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki wody 2 jajka 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki(...)smażenia Mięso mielone umieść w misce, zetrzyj do niego na tarce o średnich oczkach, dwie cebule. Dodaj granulowany czosnek, mieloną gałkę, cukier, sól, pieprz do smaku. Na koniec wbij dwa jajka, wsyp bułkę tartą, wlej wodę i całość wyrób na jednolitą masę. Z mięsnej masy uformuj równiej wielkości kotlety, takie , które bez problemu zmieszczą się do słoików Każdy obtocz
Ogrodnik w podróżyczasie udziec mielimy na sitku 8mm dodajemy pierś pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy wodę i skrobię łączymy ze sobą dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy skórki i wyrabiamy do kleistości. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. Gotowanie w szybkowarze 60 min dla puszki-słoika 300g. Czas mierzymy od chwili gdy ciśnienie wrośnie i zawór pójdzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Uwielbiam potem oglądać te wszystkie kolorowe pyszności zamknięte w słoikach, a jeszcze bardziej lubię je jeść. Przetwory to taki mały kawałek lata ukryty w słoikach w mojej spiżarni. Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu, świetny składnik lekkich sałatek letnich oraz super dodatek do mięs z grilla
Krylowa KuchniaZapraszam dzisiaj na pyszna lazanię :) Połączenie pysznego makaronu z mięsem oraz sosem z dodatkiem wyśmienitej Przyprawy Hiszpańskiej Rafex , pieczarek i mięsa daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 2 słoiki dowolnego sosu bolońskiego po 520 g 1/2 kg mięsa mielonego 1 opakowanie płatów lasagne Primo Gusto 500 g 6 pieczarek 1 cebula Vegeta , pieprz do smaku 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chilimięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty są bardzo smaczne i bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego kurczaka można dostać wszędzie, borówki – zawsze mam słoik(...)kromek chleba tostowego 2 wędzone udka kurczaka 1 garść szpinaku baby 120g miękkiego sera żółtego 150g sera mozzarella 2 pełne łyżki majonezu 1 czubata łyżka borówek do mięsa 2 łyżeczki chrzanu ze słoika sól pieprz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenangielskie 0,5 g/kg -liść laurowy 0,5 g/kg -czosnek świeży 2,5 g/kg -żelatyna 15 g -skrobia ziemniaczana 6 g -woda 70 ml -drobne sitko -słoiki -puszki -większy garnek do pasteryzowania WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i tniemy w kawałki około 4 na 4 cm. Peklujemy 24 godziny w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie całość(...)mięsa rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i składniki. Skrobie ziemniaczaną dodajemy do mięsa przez drobne sitko aby uniknąć niepożądanych grudek. Dokładnie mieszamy, napełniamy słoiki lub puszki i pasteryzujemy dwa razy po 35 min w odstępach 24 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne chowamy do lodówki temp.4-8 stopni. Po kilku dniach można zajadać
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.votes ) Smażony filet drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, danie do słoika na wyjazdy Każdy z nas choć raz doświadczył potrzeby zabrania jedzenia w podróż. Ci co wyjeżdżają do pracy mają ten problem cyklicznie. Oczywiście tak naprawdę to nie problem, przecież można machnąć fasolkę po bretońsku, bigos, flaki, klopsy… Tylko ile można jeść w kółko to samo ? Mój M. często(...)kwaśny, raczej interpretacja, ale na tyle pyszny że wystarcza Później można już tylko dogotować ryż, odgrzać i gotowe. Zdrowe, domowe jedzenie bez ulepszaczy, no i mięso a nie mom plus kasza…itp. Słoiki po trzykrotnej tyndalizacji spokojnie wytrzymują nawet ponad miesiąc. składniki na 4 słoiki 0,5 l: 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 2 łyżeczki, słodka mielona papryka
Ogrodnik w podróży